*****Muhabbet kuşlarımın bir kuluçka dönemi boyunca hangi aşamalardan geçtiğini, kaç yumurta yaptığını, kaç günde yumurtadan yavruların çıktığını gün gün tüm dönem olarak paylaşmak istedim.*****Böyle bir konu açmanın tüm dönemi tek tek takip ederek çoğu arkadaşın bilgi sahibi olması açısından faydalı olacağını düşündüm.*****Kuşlarımı yuvadan atlar atlamaz daha yavru iken aldım ve kendim büyüttüm. Tüm bakımını eksiksiz yapıp ev ortamında bana da alıştıktan sonra hem çiftleşme sürecinde hem kuluçka sürecinde daha az sıkıntı yaşarım diye düşündüm ve şu aşamaya kadar düşündüğüm gibi ilerledi.**********Hazır hissettiğim kızışmış bir erkeği salmadan alarak tekli kafesine kattım. Tabi kafeste yuvalık ve tüm malzemeler eksiksizdi. 1 gün kafeste erkeği beklettikten sonra salma kafesin içinde onunla eş tuttuğunu düşündüğüm, bu şekilde davranışlar sergileyen ve HAZIR olan dişiyi de yanına attım. Yaklaşık 10 gün kadar bekledikten sonra 15 Şubat da ilk çiftleşmeye tanık oldum*****Bundan sonraki süreci basamak basamak işleyeceğim.*****15 Şubat ---> İlk çiftleşme gerçekleşti.
16 Şubat ---> 2. çiftleşme bugün gerçekleşti. Gün içinde birden fazla çiftleştiklerine de ara şahit oluyorum.
17 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum.
18 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum.
19 Şubat ---> Bugün takip yapamadım. Çiftleştilersede yakalayamadım.
20 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum.
21 Şubat ---> Bugünde boş geçmediler ve çiftleşmelerine de tanık oldum.
22 Şubat ---> Bugün dişinin kuyruğu ve kanatları artık belirgin derecede düşmüştü. Kuyruğu atmaya da başlamıştı. İlk çiftleşmeden genelde 7-10 gün arasında ilk yumurta gelir. Tabi bu süreç değişkendir. Ev ortamında biraz daha uzun olabilir. Ben artık 1 haftaya kalmaz yumurtayı bırakır diye beklemeye başladım ve kuşları rahatsız etmemeye başladım.
23 Şubat ---> Ve büyük gün. Dişi ilk yumurtayı yaptı. Akşam üzeri eve gelip yuvayı kontrol ettiğimde ilk yumurtayı gördüm. Maşallah dişimiz ilk çiftleşmeden 8 gün sonra ilk yumurtasını bıraktı. Bu kadar çiftleşmeden sonra tabi kızgınlık yumurtası olarak düşünmüyorum.
24 Şubat ---> Daha önceki gözlemlerimde ve genelde kuşlar 2. 3. yumurtadan sonra kuluçkaya yatar. Dişi ilk yumurtadan itibaren kuluçkaya yattı. Çok nadir dışarı çıkıyor. O da kakasını yapmak için ve çiftleşmek için galiba. Bugün çiftleşme gözlemleyemedim. Ara ara dışarı çıkıp kaka yapıp tekrar içeri girdi. Dışkısı da inanılmaz büyüdü. Tarifi zor tavuk kadar yapıyor

Böyle biriktireni görmemiştim.
25 Şubat ---> Sabah dişi yuvadan çıktı ve çiftleştiklerini yine gözlemledim. Öğleden sonra da beklediğim gibi 2. yumurtamız geldi. Dişi iyice yuvaya kapandı. Erkeğimiz çok iyi yemi yeyip nöbete gidip dişiyi besliyor. Şu aşamaya kadar sıkıntılı bir durum yok.
26 Şubat ---> Dişi artık hep yuvada. Kuşların balkonda olmasından da kaynaklı galiba 1. yumurtadan itibaren kuluçkaya yatmaya başladı. Bakalım yavrular çıkabilecek mi. Havalar tam kötüye gitti. Bir gün yağmur yağıyor bir gün hava açık. Umarım bu kuşları etkilemez.
27 Şubat ---> Evet muhabbet kuşlarının genel yapısı gereği 2 güne bir yumurta gelmesi lazımdı ve öğleden sonra 3. yumurtayı da yapmış kuşum MAŞALLAH. Her şey olağan ilerliyor. Yumurtaları gününe göre numaralandırıyorum.
NOT: Ben yuva takibinde
yumurtalar geldikten sonra geliş sırasına göre yumurtaları numaralandırır ve gününün dolmasını beklerim. İlerleyen günlerde yumurta kontrolü yapmam. Dişi yumurtayı bıraktıktan sonraki süreçlerde en dikkat ettiğim KUŞLARI RAHATSIZ ETMEMEKTİR. Her gün akşamları SADECE BİR KEZ dişi yuvadan çıkınca yuva kontrolü yapar, onun dışında rahatsız etmem. Mama, yem, su değişimi zoraki gereklilik tabi o ayrı.
*****Bundan sonraki süreci gün gün, aşama aşama buradan paylaşmaya devam edeceğim. Süreç olumlu ya da olumsuz ilerleyecek, tüm aşamalarla paylaşacağım. Umarım sağlıkla ilerleyip tüm yavruları sağlıklı bir şekilde yeme düşürürüz.*****