Aslında aynı şeyi savunuyoruz fakat farklı şekillerde. İngilizler üzerinde çalışılmış daha iri versiyonları var. Bu nedenle jumbo terimini almış. Jumbo'nun ne demek olduğunu biliyorsunuz zaten. Kastettiğim şey buydu. Ne şekilde elde edileceği tartışmasında değilim ki zaten üretebiliyorum ve bu konuda bilgi sahibiyim. Tek okuyan siz değilsiniz. Resmi tanımlamalar olmadığına hem fikiriz.
Jumbo kuş ingilizlerden aşağı değildir. İngiliz üstü ara bir kuştur, kırmadır belki de aynısıdır. O araya sıkıştırma sebebi sadece boyutsal açıdandır. Zaten muhabbet kuşlarına verilen bu takma isimler boyutsal farklılıklardan dolayıdır. Kuşların sınıflandırılması mutasyon özellikleri/taşıdığı fenotipe göre değerlendirilir. Örneğin tarçıni opal tanımı bir kuşu tanımlar. Fakat jumbo ya da show jumbo terimi onu tanımlamaya, sınıflandırmaya yetmez. Soy olarak show ile ingiliz arasında bir soy yok zaten İngilizden türedikleri için. Genetik çalışmalarla, ıslah edile edile türetilmiş varyetelerdir. Saflığı tartışılır bir yerde ve onu ırklaştırma hiç bir kaynakta yoktur. Tıpkı bizim çek, hollanda, kırma dediğimiz kuşlara verilen adlardan biridir show jumbo.
Zaten bakıldığında ingiliz ırkının gösterilerde kullanılıyor olmasıyla show lakabını elinde tutmuştur. Zamanla her ırkta olduğu gibi varyeteleri doğmuştur. Nasıl japonesler bir ırk değil tüy sorunuyla doğmuş bir grup kuşsa (ki onunda sınıflandırılması yapılır kimi kaynakta. Elde edilmiş standartları olduğu için normal bir durum), showlarda genetik çalışmalar sonucu oluşturulmuş bir grup ingiliz kuştan türetilmiş kuşlardır. Onunda aynı şekilde sınıfsal tabirlere tutulan ama vasıflı vasıfsız olarak saçma değerlerle göz önünde tutulan özel kuşlardır. Çok çeşitlidir bu nedenle tek sınıfa sığdırmak doğru olmayacaktır.
Literatür üretilecekse bunu bilimsel kaynaklarla, ciddi araştırma ve karşıtlıklarla ele alınması gereklidir. 2-3 makaleyle bu ırk şöyledir, saftır değildir demek ne benim bildiklerimi doğrular nede sizin. Eğer bildiğiniz ırk takvimini çıkartan önemli tezler varsa paylaşmanızı isteyeceğim. Ben ne genetikçiyim nede bilim insanıyım. Kuşların farklı eşlemelerle saf ırk oluşturduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz bence...