14. Yumurta da gelirse şaşırmayacağım..

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
        MuhabbetKuşlarının azlık-çokluğu iyi bildiklerini biliyordum.
        Son 3 kuluçkasında “10” yumurta yapan çiftimin bu kuluçkalarında 5. yumurta geldiğinde ilk 4 yumurtayı, yerlerine plastik 4 yumurta bırakarak başka bir kuluçkaya naklettim. Dişi kuş 11. ve 12. yumurtayı yaptığında da  şaşırmıştım; Bugün 13. yumurtasını  yapmış.
        Yumurtalardan bir tanesi infertil (dölsüz), 12 ve 13. oluşum sürecinde olduğu için henüz belli değil. 2 gün sonra 14. yumurta gelirse şaşırmayacağım.

Bugünlerde tebessümle hatırlıyorum:
Vakti zamanında Eminönü’ndeki üretimde yapan bir PetShop (Kaç numaralı dükkan olduğunu yazmayacağım) 
  -Bu yuvalıklar iyi dir, biz üretimde de bunları kullanıyoruz, demişti.
  -Bu yuvalıkların daha büyükleri yok mu ? 12 tane yumurta yapabiliyorlar, demiştim.
  -Muhabbetler 12 tane yumurta yapamazlar, yapanı varsa 500.000.000 TL ye (günümüzün 500 TL si) satın alarım, demişti.

Belki ilk 4 yumurtasını (ç)aldığım içindir fakat 12 değil benim kuşum 13 tane yumurtladı. Sevgili PetShop; Altın yumurtalayan bu çiftimi ve onların yavrularını Neden sana satayım ki ? 

Üretimde verim arttırmak için:
• Isıyı yükseltip sabitlemek,
• Verilen ışığın süresini uzatmak (Kuşları yorabilecek keskin/parlak bir ışık olmamalı fakat)
•  Filizlenmiş yeşillikler vermemiz gerekecektir.

Böylelikle ilk baharın geldiğini zannederler; oysa Kasım ayındayız.
  Bu bir kandırmaca; 5 kuluçkada alabileceğimiz yavru sayısına 3 kuluçkada ulaşılabilir fakat yaptığımın doğruluğunu savunuyor değilim.

Serdar SÜRKECÜ

Uzman Üyemiz
Adı
Serdar
Soyadı
Sirkeci
Maşallah Yılmazım allah artırsın bereketli olsun da, Selahattin abinin dediği gibi çok yumurta erken bitirmesin sakın çiftleri. Benim jumboların birtanesi tek seferde 12 yumurta yapmıştı müdehale etmedim kendi döngüsünü oluştursun dedim, o da sağolsun 12 sini çıkartıp büyüttü fakat her seferinde aynı şeyi yapmasın diye o çifti yaklaşık 6 ay eşe atmamıştım, standart olsun 5-6 yapsın hem çift yorulmasın hemde yumurta verimi uzun sürsün. Nacizane fikrim eğer Ca ve E vitamini takviyesi yaptıysan oranı biraz düşürmeni tavsiye ederim.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
Ahmet SALMAN' Alıntı:
maşallah,yılmaz abi aldı başını gidiyor,kimse tutamaz artık
    ilk 4 yumurtasını (ç)alıp plastik yumurta koymuştum onların yerine; Anladı onlardan bir şey çıkmayacak eksiği tamamlıyor herhalde.
  Sağlık durumu şimdilik iyi fakat yumurta ve yavruları nakledebileceğim kuluçkalar bulup dinlendireceğim..

ceylin123

Uzman Üyemiz
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
sence fazla yumurtayı alman onun yumurtlamasını uyarmış olmasın hepsine bakıyorsa maşallahı var.peki yavrular  ne çeşit renkte oldu?

Coşkun Ödemir

Uzman Üyemiz
Serdar SİRKECİ' Alıntı:
Maşallah Yılmazım allah artırsın bereketli olsun da, Selahattin abinin dediği gibi çok yumurta erken bitirmesin sakın çiftleri. Benim jumboların birtanesi tek seferde 12 yumurta yapmıştı müdehale etmedim kendi döngüsünü oluştursun dedim, o da sağolsun 12 sini çıkartıp büyüttü fakat her seferinde aynı şeyi yapmasın diye o çifti yaklaşık 6 ay eşe atmamıştım, standart olsun 5-6 yapsın hem çift yorulmasın hemde yumurta verimi uzun sürsün. Nacizane fikrim eğer Ca ve E vitamini takviyesi yaptıysan oranı biraz düşürmeni tavsiye ederim.
Serdar Abi yanlış okumadım değil mi? 12 tane yumartayı çıkarıp hepsine baktımı anne. Öylese maşallah diyorum. Bu konuyu biraz daha açarmısın ilgimi çekti. Sen nelere kadirsin yüce rabbim.

Bu arada yılmaz abi gerçekten hayret ettim. 12 yumarta, normal şartlarda bu kadar olması herkesi şaşırtıgına göre ter giden bişeyler olmalı değil mi? Yukarıda tezi doğru olabilecek çok mantıklı yorumlar yapılmış. Benım kafamada yattı. Umarım en kısa zamanda sonuçlandırman dileği ile, en azıdnan bu konuyu nasıl aydınlatilbeceksin merakla bekliyorum(Sorunun kaynağını)

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Yılmaz bey tebrik ediyorum sizi. Gerçekten üstadsınız. O çıkan yavruları kendinize ayırın, bu fırsatı yakalamışken dağıtmayın. Çünki genle geçiyor bu tür özellikler.

Selahattin abi düşünsene ortalamanın 12 olduğunu. 500 çift olsa, 2 ayda bir çiftleşseler . 12x500x20 = ... :)

BISMARCK

Uzman Üyemiz
Adı
EKREM AYKUT
Soyadı
BAL
Yılmaz Bey, süper verimli çiftinize ve size tebrikler :) Ben bir çiftte maksimum 8 yavru gördüm.Sekiz yavrunun tamamı şuan hayatta.Baba kuş olaya direk müdahil olup yavruların beslenmesinde sorumluluktan kaçmıyorsa beslemede bir sorun çıkmıyor.Ancak metabolizma olarak dişi kuşun ne derece zorlandığını bilemiyorum.Kaldı ki şuan 8 yavrumdan 5 tanesi yeme düştü ve son üçü yeme ha düştü ha düşecek.Ancak bu sabah baktım ki anne kuş yeni bir yumurta yapmış.Oysa ki ben dinlendirmeyi düşünüyordum.

Yılmaz Bey, siz tecrübelisiniz.Acaba yumurtayı başka bir kuluçkama nakledip yuvalığı çıkartayım mı?Yoksa bu yumurta silsilesinin devamı gelir de kafes dibine mi yumurtlar?Bu konuda kararsız kaldım.

hobim

Yeni Üyemiz
Adı
kadir
merhaba
şaşırma arkadaşım benim vardı 1 çiftim.ozaman liseye gidiyordum nasıl beslediysem 5 yavrunun harici 9 yumurta vardı.artı yumurtluyorduda inanmak gerçekten güç.kemgöz derlerya yaşça çok büyük bir kişi çatlattı kuşlarımı keYfini çıkar allah nazardan saklasın.(bayramınız mübarek olsun) SAYGILAR

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
erbay' Alıntı:
arkadaşlar benimde böyle çiftimin olmasını nekadar olmasını isterdim en güzel bakımı yapıyorum ama yine olmadı
Bakımla alakası yok. Eş uyumu ve genlerinde gizli.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
Serdar SİRKECİ' Alıntı:
Nacizane fikrim eğer Ca ve E vitamini takviyesi yaptıysan oranı biraz düşürmeni tavsiye ederim.
  Serdar, Calsiyum her kafete var diledikleri kadar alıyorlar, E vitamini yaklaşık 3 aydan bu zamana vermiyordum; eğer dünü (13. yumurtanın geldiği günü saymazsak  :D )

ceylin123' Alıntı:
fazla yumurtayı alman onun yumurtlamasını uyarmış olmasın hepsine bakıyorsa maşallahı var.peki yavrular  ne çeşit renkte oldu?
  Ceylin kardeşim  diğer çiftleriminde yuvalıklarına zaman zaman plastik yumurtayı koyup kendi yumurtalarını alıp başka kuluçkalara naklettim, diğerleri farkı anlayamadı fakat bu çiftimin dişisi anlamış olabilir.
  Anne Gri, Eşi Gri-Beyaz baskın parçalı; yavrularda ya anne yada baba renginde çıkıyor şükürler olsun daha Albino yavruları olmadı..

Coşkun Özdemir' Alıntı:
Bu arada yılmaz abi gerçekten hayret ettim. 12 yumarta, normal şartlarda bu kadar olması herkesi şaşırtıgına göre ter giden bişeyler olmalı değil mi? Yukarıda tezi doğru olabilecek çok mantıklı yorumlar yapılmış. Benım kafamada yattı. Umarım en kısa zamanda sonuçlandırman dileği ile, en azıdnan bu konuyu nasıl aydınlatilbeceksin merakla bekliyorum(Sorunun kaynağını)
  Coşkun diğer kuluçkalarım normal seyrinde, beni sadece bu kafes şaşırttı; Yaşasın: Plastikle gerçeği ayırt edebilen bir çifitm var..

Ekrem Aykut BAL' Alıntı:
Acaba yumurtayı başka bir kuluçkama nakledip yuvalığı çıkartayım mı?Yoksa bu yumurta silsilesinin devamı gelir de kafes dibine mi yumurtlar?Bu konuda kararsız kaldım.
  Ekrem Bey çiftinizi dinlendirecekseniz ve uygun kuluçkalar var ise, en büyük yavruları 10-12 günlük oluncaya kadar vaktiniz var. En büyük yavru 10-12 günlük olduğunda, yuvalıktaki tüm yavru ve yumurtaları uygun kuluçkalara paylaştırıp, çiftinizi dinlendire bilirsiniz; Fakat
  Son yumurtasını yaptıktan, başka yumurta gelmeyeceğinden emin olduğunuz zamanda yavru/yumurta ne varsa diğerlerine paylaştırıp çiftinizi dinlendire bilirsiniz.. Tercih sizin dir..

14. Yumurta gelecekse yarın gelecek; O da gelirse bu kuş diğerlerinden çok akıllı bir kuş, kesinlikle yumurtalarına dokunmayacağım..

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
İYİ ĞÜZEL HAYIRLI OLSUN BİRKUŞ İKİ GÜNDE BİR YUMURTLADIĞINA GÖRE 13 CÜ YUMURTA YUVAYA DÜŞÜNCE İLK YUMURTALARDAN CIKAN OLMUYORMU

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
ilker ertürk' Alıntı:
İYİ ĞÜZEL HAYIRLI OLSUN BİRKUŞ İKİ GÜNDE BİR YUMURTLADIĞINA GÖRE 13 CÜ YUMURTA YUVAYA DÜŞÜNCE İLK YUMURTALARDAN CIKAN OLMUYORMU
    :D :D  İlk 4 yumurtayı başka bir kuluçkaya naklettim, 5 ve sonrası kendilerinde..
  5. yumurtanın muhtemel çıkış tarihi "15 Kasım 2010" (yarın)..

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
ilker ertürk' Alıntı:
NAKLETLETTİĞİN YUMURTALARDAN CIKAN OLDUMU YILMAZCIĞIM
  Yeşillerin kuluçkasına nakletmiştim..
  Yeşiller 9 yumurta yapmışlardı, onlarında 2 yumurtasını başka mavilerin altına sürmüştüm. O kuluçkada (7+4) 11 dolu yumurta vardı sadece biri çıkamadı renkleri belli olduğunda kaybın yeşillerin yavrusumu ? Grilerin yavrusu mu olduğunu anlayabileceğim..