Akvaryum Balığı Sağlığı

Serdar SÜRKECÜ

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
271
Konum
ankara
Adı
Serdar
Soyadı
Sirkeci
Tüm canlıların sağlığı, çevresindeki yaşam koşullarının sağlıklı olmasıyla orantılıdır.Ancak; balıklar kendi yaşam koşullarının tercihini hiçbir şekilde yapamadıkları için tüm sağlıkları sizin yapacağınız seçimlere bağlıdır.

Balık hastalıklarını önlemek için, balıklarınızı hep aynı yerden almaya, balık kepçenizi dezenfekte etmeye, su kimyasının doğruluğuna dikkat edip ve filtre sisteminin bakımını düzenli olarak yapın.

Bilmelisiniz ki iyileşmesi çok kolay olabilecek küçük bir enfeksiyon bile, geç fark edildiği yada fark edilmediğinde balıklarınızın kaybedilmesine neden olabilir. “Yeni balık aldım ve eski balıklarımın da hepsi öldü” yada “aldığım balık daha 1 saat geçmeden öldü” gibi sık yaşanan durumlarda su kimyası, balığın ortam değişindeki fizyolojik değişimleri ve gözle görülemeyen bakteriler önem taşır. Sizler sadece gereken ilgi ve dikkatle yapabildiklerinizle bu kayıpları en aza indirmeye çalışmalısınız.

İthali yapılan yada üreticiden toptancıya gelen balıklar, son satıcıya gelene kadar su ısısında değişim,çok sayıda balığın dışkılarıyla suyu yıpratması,kimi zaman anestezi altında nakledilmeleri neticesinde yıpranma, stres, uyanamama ve hastalık bulaşması gibi olağan sonuçlar yaşarlar. Balık alırken bunları bilerek hareket ederseniz yapacağınız koruma ve bakım çok daha bilinçli olacaktır. Tüm akvaryum severler için genel tavsiyemiz;yeni aldığınız balıklar için ısısı arttırılmış ve ilaçlı olan küçük bir karantina akvaryumuna sahip olmanızdır. Bunu uygulayabildiğiniz sürece hem yeni balıkların iyileştiğini hem de eski balıklarınıza gelebilecek zararı en aza indirmeye başladığınızı fark edeceksiniz.

Alıntı