BESLENME METODLARINDA DEĞİŞİM ÖNERİSİ

ixirseviyo

Uzman Üyemiz
Adı
Salih
Soyadı
ÖZDEMİR
Kuşlarımızda beslenme ister üretim aşamasında olsun ister evcil kuşlarda olsun ne kadar çeşitli ve doğasına uygun olursa oluşabilecek stres ve dengesiz beslenme sorunları ortadan kalkacaktır. Bir çok arkadaşımızın temel sorunu olan mama yemiyor kuşum zayıf ve hayvancılık ilaçlarının gittikçe kullanım oranının artması günlük sorunları çözmekte fakat uzun süreçte problemlerin dahada arttığını gözlemlemekteyiz. Üretim aşamasında özellikle yavru döneminde kuşlarımıza bir çok besini mama yoluyla değil direk besinin kendisiyle karşılaştırarak yapmamız büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle gözlemlerimde şunu farketmiş bulunmaktayımki veterinerlere olan güvenimizle birlikte önermiş oldukları 1. gün e vitamini 2. gün aminoasit içerikli vitamin ertesi günü yeni çıkmış olan sirkeden daha etkili şu ilacımız ertesi günü b vitamini takviyesi falan derken bakmışsınızki kuşumuz normal su içecek bir  güne sahip değil ve bu durum inanılmaz derecede  bir saçmalıktır. Bu gözlemlerim neticesinde sevgili üretici ve hobici arkadaşlarımıza, kuşlarımıza vereceğimiz besinler ile ilgili üretim aşamasında fikre ihtiyaca olan ve bildiği ilaç ile kuşu zinde tutma alışkanlıklarından vazgeçirecek bir doğal reçete hazırlamak.

Canlıların temel alması gereken besinler  vitamin protein mineral ve aminoasitlerir. Kuşlarımıza cici bebeler unlar, undan yapılmış kekler irmikler v.s. ile beslediğimizde insanlardada oluşan obezite sorunları baş göstermektedir. Bu yüzden mamayı kuşlarımıza yavru olmadığı dönemlerde haftada bir kez vermemiz yeterlidir ve mamalarımızda diğer paylaşımlarımda belirttiğim üzere protein ağırlıklı bir mama sunmalıyız. Diğer zamanlarda ise  mevsimin sebze ve meyvelerini sıkça vermeliyiz. bir kaç örnek vermek isterim.

Kuşlarımız için gerekli olan vitamin, protein ve mineral deposu olan yoğurt suyunu suluklarına gündüz koyup akşam değişimini yapacak şekilde 8-10 saat bulundurmalıyız. Ayrıca yoğurt suyu B2 vitaminin yanı sıra böbreklerede çok fayda sağlamaktadır.

Örneğin bir fincan büyüklüğü brokolide 3 gram lif olmakla beraber yoğun miktarda mineral vitamin ve demir  havuçtan daha fazla beta karotenin bulunduğunu bilmeliyiz.

Mısırda bulunan B12 vitamini ve folik asit özelliği ile karaciğeri koruyucu ve sindirim sistemini düzenlemeye yarayan bir çok besin maddesini bulundurmakla beraber ıspanak ve  havuçtan sonra en çok A vitamini mısırda bulunmaktadır. ( mısırlarımızı konserve olarak değil mevsiminde mısırı kaynatıp 4-5 eşit parçaya bölüp kafeslere paylaştırırsak daha mutlu eğlenceli ve doğal besleneceklerdir.

Patates bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir. İshal ve kabız gibi durumlarda da fayda sağlayan patatesi kaynatıp kuşlarımıza 4 e bölüp yine kafesin tabanına yada bir kapta servis etmemiz fayda sağlayacaktır.

Kırmızı Biber çok güçlü antioksidan içermesinden dolayı kümeslerde oluşan zehirli gazlar ve buna bağlı oluşan hastalıklara karşı direnç göstererek koruma özelliğine sahiptir. Kabız ve ishal gibi durumlarda kırmızı biber tüketilmesi sorunları ortadan kaldıracaktır. Yoğun  miktarda bulunan C vitamini özelliğiyle ( portakalın 3 katı ) soğuk algınlığına karşı birebir etkilidir.

Örnekleri çoğaltmakla beraber Lahana ıspanak Havuç Salatalık Marul Pancar Roka Maydonoz Elma Portakal Karpuz Üzümü severek tüketeceklerdir. Kuşlarımıza ne kadar çok doğada bulunan mevsimine ait besinlerle beslersek  o kadar iyi geri dönüşleri olacaktır. Hayırlı üretimler diliyorum bütün üretici ve hobici arkadaşlarıma..

muhendis155

Uzman Üyemiz
Adı
İSA
Soyadı
YAYILKAN
tabikide herşeyin doğalı en güzeli ben balıklarda ve kuşlarda takviye olarak ilaç kullanılmasından yana değilim.

nilcafe

Uzman Üyemiz
Adı
Hasan
Soyadı
ÇELİK
agzına saglık salih.
benim gibi acemi üreticiler için çok güzel bir yol gösterici olacaktır.

ixirseviyo

Uzman Üyemiz
Adı
Salih
Soyadı
ÖZDEMİR
Hakan ŞAHİNTÜRK' Alıntı:
biber acimi olacak tatlimi zehir gibi biberler var sorun olurmu acaba?

biberimiz budur arkadaşlar bir çift için 4 e bölüp 1 parçasını içindeki pulları ayıklayarak verin. özellikle yavru dönemimde alıştırırsanız yada salmalarda çok çabuk adapte olup bol bol tüketecekleri çok faydalı bir besindir. Yorumlarınız içinde ayrı ayrı teşekkürler

DEDE

Takipçi Üyemiz
Adı
ERSİN
Soyadı
DEDE
Bu siteyi seviyorum :) burda belkide kimse kimseyi tanımıyor ama sürekli bi yardım sürekli bi paylaşım hep daha iyi hep daha iyisi için. Adamsınız bee :)  alkisd alkisd alkisd alkisd

hakan-egypt

Uzman Üyemiz
Adı
hakan
Soyadı
sahinTURK
Salih ÖZDEMİR' Alıntı:

biberimiz budur arkadaşlar bir çift için 4 e bölüp 1 parçasını içindeki pulları ayıklayarak verin. özellikle yavru dönemimde alıştırırsanız yada salmalarda çok çabuk adapte olup bol bol tüketecekleri çok faydalı bir besindir. Yorumlarınız içinde ayrı ayrı teşekkürler
salih bey acisimi tatlisimi
iki cesiti var aci olan verilirmi

paylasim icin tesekkurler 

ixirseviyo

Uzman Üyemiz
Adı
Salih
Soyadı
ÖZDEMİR
Acı olan değil hakan bey bahsettiğim tatlı olan biberdir. Acı olanı vermeyin.

DEDE

Takipçi Üyemiz
Adı
ERSİN
Soyadı
DEDE
Kahvaltıda sütle karıştırılıp cocuklara yedirilen buğday ve mısır gevreği hakkında ne dersiniz ufak ufak verebilir miyiz? içindeki vitaminleri faalan okudumda iyi gibi .

muhammed_71

Takipçi Üyemiz
Adı
muhammed
Soyadı
sümercan
Evet çok güzel ama bi sorun var doz ları bence önemli ve her sebzenin meyvanın her kuşa ii geleceğini düşün müyorum ( yavrudan alışıp gelmediği sürece) isal durumu artabilir. birde mama meyva sebze verilirken tohum ne kadar vermeliyiz.?

yosuncan1

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
mansız
Paylaşım için teşekkürler . Kuşların gerçekten böyle bir beslenmeyi hakediyor

mehmet hoca

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
çetin
teşekkürler salih bey. örnekleri çoğaltmak gerekirse, özellikle bizim akdeniz bölgesinde okaliptus ağacını bitle ve haşere ile mücadelede kullanıyorum ben. dalın uç tarafından yaklaşık 15-20 cm koparıp 5-10 parca salmaya atıyorum.. kuşlar sürtünerek koklayarak resmen okaliptus banyosu yapıyorlar. ayrıca kümeste hiç bir koku yok. nefes açıcı bir ortam var. mesela bir kasaya bugday ekip koyuyorum salmaya, yeşeren bugdayları kuşlar koparıyor, ben suluyorum tekrar büyüyorlar kuşlar yine koparıyor.. bu döngü böyle devam edip gidiyor. EN SON BOMBA OLARAK SALMAYA KUŞLARIM İÇİN MİNİ BİR ŞELALE YAPIYORUM. FAZLA DERİN OLMAYAN, KUŞLARIN KOLAYCA BANYO YAPIP SERİNLEYEBİLECEĞİ BİR ŞELALE. TAMAMLANINCA HEPSİNİ DE PAYLAŞACAĞIM. AĞAÇ KOVUKLARINDAN YUVALAR, ŞELALE, BUGDAY TARLASI, YERDE KUM. İNŞALLAH YAKINDA PAYLAŞIRIM HEPSNİ. İNANIN Kİ DOĞALA ÇOK YAKIN VE STRES NAMINA HİÇ BİR ESER YOK.

lynx1985

Takipçi Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
doğruöz
Mehmet ÇETİN...' Alıntı:
teşekkürler salih bey. örnekleri çoğaltmak gerekirse, özellikle bizim akdeniz bölgesinde okaliptus ağacını bitle ve haşere ile mücadelede kullanıyorum ben. dalın uç tarafından yaklaşık 15-20 cm koparıp 5-10 parca salmaya atıyorum.. kuşlar sürtünerek koklayarak resmen okaliptus banyosu yapıyorlar. ayrıca kümeste hiç bir koku yok. nefes açıcı bir ortam var. mesela bir kasaya bugday ekip koyuyorum salmaya, yeşeren bugdayları kuşlar koparıyor, ben suluyorum tekrar büyüyorlar kuşlar yine koparıyor.. bu döngü böyle devam edip gidiyor. EN SON BOMBA OLARAK SALMAYA KUŞLARIM İÇİN MİNİ BİR ŞELALE YAPIYORUM. FAZLA DERİN OLMAYAN, KUŞLARIN KOLAYCA BANYO YAPIP SERİNLEYEBİLECEĞİ BİR ŞELALE. TAMAMLANINCA HEPSİNİ DE PAYLAŞACAĞIM. AĞAÇ KOVUKLARINDAN YUVALAR, ŞELALE, BUGDAY TARLASI, YERDE KUM. İNŞALLAH YAKINDA PAYLAŞIRIM HEPSNİ. İNANIN Kİ DOĞALA ÇOK YAKIN VE STRES NAMINA HİÇ BİR ESER YOK.
Merakla bekliyorum Mehmet Bey.