Bıldırcın üretme (Yeri olanlara)

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
bıldırcın karlı bir iş kolumudur
Bıldırcınlar kanaatkar hayvanlardır, tavuklara göre daha az yem tüketmelerine karşı vücut ağırlıklarına oranla büyük yumurta yumurtlarlar

Bıldırcın yetiştiriciliği et ve yumurta üretimi için yapılmaktadır. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde bıldırcın yetiştirme ünitesi kurulmuş olup bıldırcın yetiştiriciliği ve beslenmesi konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Aynı zamanda bıldırcın yetiştiriciliğinin bölgemizde yaygınlaşması için bu konu ile ilgilenen yetiştiricilere damızlık bıldırcın temini ve teknik bilgiler Zooteknik Anabilim Dalı Öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Av hayvanı olarak tanınan bıldırcınlar 1595 yılında ilk defa Japonya'da yetiştirilmiş 20.yüzyılın başlarında ticari olarak yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Bugün daha çok Asya ülkeleri olmak üzere Japonya, Çin, Güney Kore, Hong-Kong, Tayvan, Filipinler, Hindistan, Suudi Arabistan, Avrupa ülkelerinden Estonya, Macaristan, İtalya, Polonya, Fransa ve Rusya gibi ülkelerde yaygın olarak bıldırcın yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kanada ve Kolombiya'da da ticari bıldırcın yetiştiriciliği hızlı bir şekilde gelişmektedir. ABD'de bıldırcın yetiştiriciliği daha ziyade deney hayvanı olarak kullanmak maksadıyla yapılmaktadır.

Karlı iş kolu mudur?

Bıldırcın yetiştiriciliği hem et, hem de yumurta üretimi için yapılabilir. Japon bıldırcınları kısa sürede yumurtlamaya başlamasının yanında kısa sürede kesim olgunluğuna erişmesi nedeniyle erkekleri eti için beslenerek kesilirken, dişiler yumurta üretimi için elde tutulur. Yumurta üretimi ve sürünün yenilenmesi için yeter sayıda dişi varsa dişiler de kesilerek et olarak satılır. Küçük ölçekli işletmelerde karlı olarak yetiştiricilik yapmak mümkündür. Bıldırcın yetiştiricileri kuluçka ve inkubasyon makineleri satın alarak döllü yumurtalarda kendi civcivlerini üretebilirler. Böylece istedikleri zaman istedikleri sayıda civciv elde edebilirler, damızlık satışı yapan firmalara bağımlı kalmazlar. Daha ucuza civciv ürettikleri için karları daha fazla olur. Kuluçka süreleri 18 gündür. Yumurta boyutlarının küçük olması nedeniyle küçük bir kuluçka makinesi 500 ile 1000 yumurta alabilir. 2-4 dişi bıldırcına bir erkek düşecek şekilde damızlık sürüler oluşturularak döllü yumurta elde edilebilir. Bıldırcınlar kanaatkar hayvanlardır, tavuklara göre daha az yem tüketmelerine karşı vücut ağırlıklarına oranla daha büyük yumurta yumurtlarlar. Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasının beşte biri kadardır. Bıldırcın yumurtasının satış fiyatı her zaman tavuk yumurtasından daha pahalıdır. Bıldırcın yumurtasını ağırlık olarak tavuk yumurtasının beşte biri olarak düşünürsek fiyat olarak bıldırcın yumurtası en az 3-5 kat daha pahalıya satılır. Yumurta verimine kısa sürede başlarlar ve yumurtlamaya başladıktan bir ay sonra pik verime ulaşırlar. Verimli sürülerde pik döneminde 100 bıldırcından 95 yumurta alınabilir ve yılda 280-300 yumurta verirler. Çok hızlı gelişirler erkekler 35-40, dişiler ise 40-45 günde cinsel olgunluğa gelir. Bıldırcınlar yaklaşık 6 haftada 100-150 gram ağırlığa kavuşurken 400-500 gram yem tüketirler. 5-6 haftalık yaşta kesim olgunluğuna erişirler. Karkas randımanı tavuğa benzer olarak yüzde 70'in üzerindedir. Küçük bir işletmede çok sayıda bıldırcın yetiştirmek mümkündür. Bir tavuğun ihtiyaç duyduğu yaşam alanında 8-10 bıldırcın yetişebilir. Bıldırcın eti tavuk etine göre daha lezzetlidir. Düşük oranda yağ içerir, fosfolipit yönünden zengindir. Diğer kanatlı etlerine göre karkasta kemik ve deri oranı daha az, et oranı daha fazladır. Tavuk yumurtasıyla karşılaştırıldığında protein miktarının daha fazla, mineral maddelerce daha zengin olduğu, kalori miktarı eşit olmasına karşı karbonhidratlarca daha zengin olduğu bilinmektedir. Bıldırcın yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla birçok yetiştiriciye iş kolu açılmış olacaktır.


 

forumfrom

Üyemiz
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
27
Konum
AYDIN
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Bıldırcın yumurtasının da tavuk yumurtasına oranla bir çok faydası var. Bir ara bende beslemiştim. Paylaşım için teşekkürler.
 

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
17 sene evvel bıldırcın üretimine girmiştim çok kolay  bir üretim hatta 4000 yumurtalık kuluçka makinasıda yapmıştım izmirden civcivleri ısıtmak için radyan bile getirtmiştim bıldırcın eti yiyerekten kasabın yerini bile unutmuştuk daha sonra fabrikayı anadolu yakasına taşıyınca yapmadım çok zevkli bir okadarda kokusu dayanılmayacak kadar kötüydü
 

enginersin

Uzman Üyemiz
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
564
Konum
BİLECİK / BOZÜYÜK
Adı
engin
Soyadı
ersin
bıldırcın yumurtasının küçük olması ve bendeki kuş adetininde az olmasından dolayı muhabbet kuşlarımın mamasına  ben bıldırcın yumurtası katıyorun tam denk geliyor şimdilik  komşumun 50 kadar bıldırcını var taze ve erişimim kolay olduğundan dolayıda bu yönde tercih kullanıyorum heralde tavuk yumurtasından daha iyidir çok bi araştırma yapmadım ama yararlı bir besin maddesi olduğunu biliyorum.