Çatlak Yumurtalar için Benim Uyguladığım Bir Çözüm

BISMARCK

Uzman Üyemiz
Adı
EKREM AYKUT
Soyadı
BAL
Pek çok üreticinin sorunu yuva içinde bir şekilde çatlayan yumurtalardır.Daha da kötüsü ise dış yüzeyine dışkı yapışan yumurtaları temizlerken yumurta kabuğunun dışkıya yapışık şekilde kırılması ve yumurta üzerindeki kabuğun kalkması ile yumurta üzerinde sadece ince bir beyaz zarın kalmasıdır.

Benim başıma bu olay bu hafta sonu 4 kez geldi.Bütün yumurtaları sabah akşad bir kez kontrol etmeme rağmen yumurtaya yapışıp kuruyan dışkıyı çıkartmaya çalışan dişi kuşum, yumurta ile birlikte pirinç tanesi kadar kabuğuda kırıp kaldırmış.Yumurtanın içindeki zar ise sağlam kalmış.

Çözüm olarak ben, kabuğun kalkıp zarın göründüğü yerlere o bölgeden biraz daha geniş bir yüzeyde, ama abartmadan, bildiğimiz yapıştırma bantı keserek yapıştırdım.Sonra tekrar anne kuşun altına koydum.Anne kuş, gözlemlediğim kadarı ile bantları kopartmadı.Zaten yüzey de çok küçük.Fark da etmedi bence.Bant yapıştırdığım 4 yumurtadan iki yavru da dün akşad yumurtadan çıktı.

Çözümün tam olarak sorunu giderip gidermediğini test etmek için kalan iki yumurtadan kuş çıkıp çıkmayacağına bakacağım.Şuan itibariyle ışıkta baktığım kadarı ile bantladığım kalan iki yumurtadaki embriyolar halen yaşıyor.Yumurtalarda siyahlanma veya başka bir durum söz konusu değil.

Bu çözümü Yılmaz KURŞUN Bey ile de telefonda paylaştım.Kendisi de olumlu sonuçları daha fazla görürsek uygun bir çözüm olabileceğini belirtti.Bu çözüm belki bir fayda sağlayabilir.Başına bu tip bir sorun gelen arkadaşlar sanırım deneyip buraya sonucu yazarlarsa biz de net bir fikir edinmiş oluruz.

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Yöntem için teşekkürler. Delindi diye beklemekten iyidir.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    Ekrem Bey, Araştırmacı Paylaşımızdan dolayı teşekkür ediyorum.. ilk 2 embriyo nun kurtulmuş olmasına çok sevindim; Dilerim 3. ve 4. yumurtanın embriyoları da hayatta kalmayı başarır..

Yaklaşık bir ay önce tabanında çok az talaş olan bir yuvalığımızı kontrol ederken (Yumurtaların birbirine çarpmaları sonucu olduğunu tahmin ediyorum)  küçük bir bölgede kabuğun kırılmış olduğunu gördüm; Bir tavuk yumurtası kırıp beyazını kullanarak orayı kapattım; fakat olumlu bir sonuç alamadım belkide embriyo ben bu işlemi yapmadan önce ölmüştü..

Ahmet SALMAN Arkadaşımızında bu konuda farklı bir yöntemi var; O da paylaşacaktır..

BISMARCK

Uzman Üyemiz
Adı
EKREM AYKUT
Soyadı
BAL
Tahminim o ki, bu yöntem de olsa başka uygun bir yöntem de olsa yumurta kabuğunun kalkmasından veya kırılmasından hemen sonra yöntemleri anında uygulamak çok önemli diye düşünüyorum.Ne derler bilirsiniz : "Erken müdahale hayat kurtarır." Büyük üretimhanelerde zor olabilir belki ama sürekli olarak kontrolün yapıldığı 10 - 15 çift ve altı hobi amaçlı üretimhanelerde hemen fark edilen kırılmalarda başarı oranı yükselebilir diye düşünüyorum.

karacocuk

Yeni Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
gönenç
peki ustalar ben başka bir şey öğrenmek istiyorum yardım ederseniz sevinirim.

kuşlarım genellikle yavruları yuvadan atlamadan tekrar yumurtluyor. doğal olarak yeni yumurtlanan yumurtalayın üstü pislik ile kaplanıyor. ve bu yumurtalardan yavru çıkmıyor. bu gibi durumlarda ne yapmak gerekiyor. bilgi verirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.....

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    Ali bey, Son yavru da yuvalıktan çıktıktan sonra yuvalığı yenisiyle (Temiziyle) değiştirip yumurtaları ılık su ile silebilirsiniz..
    3. yumurta geldiğinde hala yuvalıkta yavru varsa biraz talaş ekleyip yumurtalara ilk silim işlemini yapabilirsiniz. Değilse dediğiniz gibi dışkıyla kirlenmiş yumurtalardan yavru çıkamıyor..
    Bir başka alternatif böyle yumurtaları başka kuluçkalara nakledebilirsiniz (İşaretleyerek yahut işaretlemeden)..

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Dışkı yapışan yumurtalara en iyi yöntem 18. gününde üzerine ılık bir damla su damlatmaktır. Bu yöntem yumurta kabuğunun yumuşayarak yavrunun kabuğu kırmasını kolaylaştırır.

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
SİLME İŞLEMİ YAPMAK İSTEMİYORSANIZ BOZUK BİR YUMURTA YUVADA BIRAKIP YAVRULAR YUVADAN ÇIKANA KADAR İŞARETLEYİP DİĞER YUVALARA AKTARA BİLİRSİNİZ YAVRULAR YUVADAN ATLADIMI TEKRAR YUVAYA TOPLAYA BİLİRSİNİZ

Ahmet SALMAN

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.asmobilya.net
Adı
Ahmet
Soyadı
SALMAN
Yılmaz KURŞUN' Alıntı:
    Ekrem Bey, Araştırmacı Paylaşımızdan dolayı teşekkür ediyorum.. ilk 2 embriyo nun kurtulmuş olmasına çok sevindim; Dilerim 3. ve 4. yumurtanın embriyoları da hayatta kalmayı başarır..

Yaklaşık bir ay önce tabanında çok az talaş olan bir yuvalığımızı kontrol ederken (Yumurtaların birbirine çarpmaları sonucu olduğunu tahmin ediyorum)  küçük bir bölgede kabuğun kırılmış olduğunu gördüm; Bir tavuk yumurtası kırıp beyazını kullanarak orayı kapattım; fakat olumlu bir sonuç alamadım belkide embriyo ben bu işlemi yapmadan önce ölmüştü..

Ahmet SALMAN Arkadaşımızında bu konuda farklı bir yöntemi var; O da paylaşacaktır..
yumurta kırılmalarında(zar sağlam kalması şartı ile)kırığın büyüklüğüne göre embriyonun yaşaması değişir, embriyo yaşıyomu yaşamıyormu diye vakit kaybetmemek gerekir, böyle durumlarda bunun ilacı yine kuştadır diye düşündüm ve kırık olan bölgeye kuşun (yeni,taze) dışkısını sürerek(sıvama) işlemiyle kapatıp yumurtayı anne altına koyuyorum,yumurta ısındığından dışkı sertleşiyor ve yumurta kabuğu gibi bir kısım hava alıyor,kırık olmayan yumurta gibi olmasada ona en yakın biçimde oluyor,embriyoda gerekli nefesi alıyor,ben bu yöntemi denediğimden beri %80 başarı elde ettim.

BISMARCK

Uzman Üyemiz
Adı
EKREM AYKUT
Soyadı
BAL
Bantlama işlemi gerçekleştirdiğim 4 yumurtadan 3 tanesinden yavru çıktı.Kalan bir yumurta içindeki yavru çürümeye başlamıştı nerdeyse.Ben de %75 oranında başarı yakaladım sayılır.Ancak daha fazla örnek olursa, yöntemin güvenilirliği daha da artabilir.

ozgurdemirbas

Takipçi Üyemiz
Adı
Özgür
Soyadı
Demirbaş
bant tutmayabiliyor. tutkal öneririm. kesin sonuç zamanında müdahale ederseniz parmağınızla tutkal sürün çok az biraz üfleyin hemen kuruyor. uhu vs kimyasal yakıcı maddeler tutkal yakıcı değil ve zara zarar vermez denedim sonuç aldım.

Rovdy

Uzman Üyemiz
Adı
SADA
Soyadı
BDSDASDS
Bilgilendirme İçin Teşekkürler

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
Burda olmayı bu yüzden seviyorum. Koşulsuz şartsız deneyimlerinizi paylaşıp daha başımıza gelmemiş sorunların çözümlerini öğreniyoruz. Teşekkürler..

E

elaziz2316

Guest
    Beyaz oje sürülse olur mu acaba ?  :-[  Deneyen var mı?

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Bir kere ben kanarya da bant olayını denemiştim.Ama dişi çıkarttı ve çıkartırken daha da beter edip yumurtayı kırdı.Birdaha da denemedim.

MODOGLU

Takipçi Üyemiz
Adı
MUSTAFA
Soyadı
KONCUK
yararlı bilgiler veren arkadddaşlarıma ayrı ayrı çok teşekkür eddiyorum

troy_legend

Üyemiz
Adı
emrah
Soyadı
kahraman
bende bu yöntemi kullanıyorum eczanelerde satılan bez bantlardan kopuk olan yuzey ölçüsünde kesip yapıştırıyorum çok sağlam yapışıyor abartısız 10 yumurtadan 7 si çıkıyor tabi erken müdehale çok önemli