İspinozlarda Barınma

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
  SALMA VE KAFES (İspinozlarda Barınma)

Salmalar kafeslerden oldukça büyük ve kuşlara daha geniş imkanlar sunan barınma alanlarıdır. Kuşların kendilerini doğal bir çevrede hissetmelerini sağlarlar ve genellikle hayvanat bahçesi gibi büyük organizasyonlarda bulunurlar. Bunu haricinde ev ve bahçe ortamlarında da daha küçük boyutluları bulunabilir. ( Mini salmalar ; örneğin 36"x30"x21")

Salmalar iç mekan salmaları ve dış mekan salmaları olarak ikiye ayrılır. Dış mekan salmalarında izolasyon, güvenlik, ışılandırma ve havalandırma daha fazla önem taşır. Bu salmalarda kuşları dışarıdan gelebilecek zararlı hayvanlara karşı korumak gerekir. Ayrıca rüzgardan ve ağaç etkilerinden de uzak tutulmalıdırlar. Dış salmaları yola yakın, rüzgarlı ve güvensiz ortamlara kurmamak gerekir. İç mekan salmalarında ise bu etkiler daha küçük boyutlardadır. Son dönemlerde iç mekanlarda camlı salmalar popülerdir. Bu salmalar, ev ortamına kafesten tüy, yem kabuğu, toz parçacığı, su damlası vs. bulaşmasını engeller. Bu salmalarda da uygun bir havalandırma sistemi sağlanmalıdır.

Bir salma inşa ederken ilk iş, uygun yeri saptamaktır. Bu boşluk genellikle bodrum katı olarak tercih edilir. Bu bölgenin ışıklandırılması, havalandırılması, tavan yüksekliği, uçuş boşluğu ve çevre temizliği uygun koşullarda olmalıdır.

Salmalarda veya odalarda elektrik olacaksa, bunun kuşların erişemeyeceği yerlerde gömülü bir şekilde kurulması gerekir. Havalandırma ise, kuşların havalandırdığı toz taneciklerinin bir soruna yol açmaması ve sağlıklı şekilde solunum yapabilmeleri için önemlidir. Bu yüzden bir hava temizleyicisi kullanılabilir. Bu temizleyiciler, toza ek olarak havadaki zararlı mikroorganizmaları da temizler. Yaygın kullanımda olan iyonizerler, negatif iyon akımı üreterek, havadaki negatif yükleme eksikliğini karşılamaya yardımcı olurlar. İyonlar toz parçacıkları ile birleşerek zemine çökerler ve süpürebileceğiniz bir toz kümesi oluştururlar. Bunun aksi olursa ve kuşlar bu havayı solursa, göğüs hastalıklarına neden olabilir. İyi havalandırılmış kuş odaları hayati önem taşır.

Işıklandırma açısından ise; suni ışıklandırma kuşların sadece beslenme düzenlerini değil karanlıkta korku durumlarını da etkiler. Hiçbir şekilde salmaya girer girmez doğrudan ışıkları açmayınız. Bu paniğe neden olarak yumurta ve yavru kaybı yaratabilir. Günde 12 saat ışığa maruz kalmak kuşların erken üreme faaliyetlerini tetikler. "Tungsten lambaları" veya "florasan lambaları" kullanmak bir seçim meselesidir. Önemli olan kuşları elektrikli aparatlardan uzak tutmaktır. Bu durumda kabloları gizlemeniz gerekir.

Isınma ise diğer önemli bir konudur. Küçük kuşlar, vücut sıcaklıklarını daha az koruyabilirler ve genellikle daha fazla ek ısı ve ışığa ihtiyaç duyarlar. Daha büyük kuşlar ise geceleri gizlenebilmek için belirli alanlar ararlar. İyi bir izolasyon ısı giderlerini azaltır. Örneğin pencerelere çift cam takarak bunu sağlayabilirsiniz.

İç ve dış salmalarda, kuşların kendilerini rahat hissetmesi ve dekorasyon açısından bitkiler kullanılabilir. Bu bitkilerin kuşa zararlı ve zehirli olmaması gerekmektedir. Bitkiler saksılar halinde yerleştirilerek sulama ve bakım kolaylığı sağlanabilir. Gerekirse bitkiler budanır.

Küçük kuşları (örneğin ispinozgiller) kafeslerde ve iç salmalarda beslemek daha kolaydır. Yine de bu kuşların da yeterli uçma alanına, havalandırmaya, ısı ve ışığa ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca tüm kuşlar üreme dönemlerinde ve yavru bakımı esnasında gizlilik ararlar.

Salmalardan daha küçük barınma alanları olan kafeslerde, kolay temizlenebilecek seçimler yapılması gerekir. Tahta kullanılmış kafesler zararlı mikroorganizma üremesine neden olabileceği için tercih edilmez. Odada barındırılan ispinozlar için ideal yer, en az rahatsız edilecekleri yerdir. Kuşları mutfağa koymaktan kaçınınız, çünkü bu bölge yeteri kadar hijyenik değildir ve zehirli gaz solunması riski vardır. Ani sıcaklık değişimleri düzensiz tüy dökümünü uyarabilir.

Kafesin yerden yüksekliğinde ideali göz hizasında olmasıdır. Bu yükseklikte kuş kendini daha güvende hisseder. Eğer küçük çocuğunuz varsa, kafesin yerini sabitlemeniz gerekir. Kafesin dışarıya tüy, yem kabuğu gibi artıkları bulaştırmasını önlemek için, çevresini akrilik bir tül perdeyle çevreleyebilirsiniz. Kuşun perdeye uzanıp çiğnemesini engellenmek için kafesin tabanında 5 cm’lik bir boş alan bırakılabilir.

Sıcak havalarda kafesi doğrudan güneş ışığı alan yerlere veya kışın kalorifer kenarı gibi ısı yoğunluğu olan yerlere koymayınız. Kuş sıcak çarpmasından etkilenebilir. Ayrıca sıcak havalarda kuşlara banyo imkanı verilmelidir.





İlave notlar:
• İspinozlar kesinlikle küçük kafeslerde barındırılacak kuşlar değillerdir,ne kadar küçük görünseler de fizyolojik yapıları ve huyları geniş alanlara ihtiyaç duymalarını sağlar.
• Bir çift kuşu en az 35 cm ebatlara sahip kafeste barındırınız. Yeni çıkacak yavrular için ek kafesler almayı ihmal etmeyiniz.
• Küçük ebatlarda hastalanan kuşların geçici olarak barınacağı yedek bir kafes mutlaka elinizin altında bulunmalıdır.
• Salmalar (aviary) yurtdışında oldukça tutulan kuş barındırma mekanlarıdır.Bu alanları inşa etmek çok zor değildir.
• Egzotik türleri salmalarda üretmek çok daha kolaydır,ayrıca dekoratif açıdan salmalar göz zevkine hitap eden,aynı zamanda kuşların huzurlu olacağı ortamlardır.
• Yine aynı şekilde ülkemizde çok büyük kafeslere de salma denilmektedir. Bu kafeslerin içini uygun dekore ederek yine hoş bir ortam yaratabilirsiniz.
Kaynak:Finch-tr com alıntıdır

 

kyler

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Mar 2010
Mesajlar
303
Web sitesi
www.hobihanem.com
Adı
M. Yalçın
Soyadı
Yılmaz
Abi benimkiler tüyleri dökülmüş boyunda popo kısmında etlerini görüyorum. zaten minicikler birde tüyleri yolunmuş gibi olunca hepten kötü gözüküyorlar. Nedendir acaba.