Esasında çoğu üretici bunu tam olarak anlayamıyabiliyor kimi zaman. Anlayıp bu çekoslavak veya kesin ingiliz demesi de bence yanlış. Peki neden.. Kuşların anaaını, babasını hatta ırkının mazisini bilmediğimiz için bu kuş kesinlikle safkan iniliz veya çekoslavak demek yanlıştır. Irkların kendi aralarında bir sıralanışı vardır. Aşağıya bildiğim kadarını belirteceğim. ( hollandayı kimilei ırk olarak saymıyor lakin ben yinede onu da ekliyeceğim )
Pakistan kuşları ( en ufak kuşlardır. Suriye ve pakistandan develerin sırtında günlerce aç susuz getirildiğini duydum )
Yerli Muhabbetler ( ülkemizde üretilen orta büyüklükte kuşlardır. Bir ırk olduğunu sanmıyorum )
Hollanda Kuşları ( yerlilere nazaran daha irilerdir. Bu kuşlarında ırk olup olmadığı tartışma konusudur )
Çekoslavak kuşları ( İrilikleri bakımından sevilen kuşlardır. Özellikle benim en sevdiğim ırktır. İNgilizler gibi dik durmazlar ve çoğu göğüs yapmaz lakin yinede rağbet görmekteler.. )
İngiliz kuşlar ( jumbonun bi alt ırkıdır. Jumbolar gibi göğüs yaparlar, dik duruşlarıyla ünlülerdir. Yarışmalarda sıkça rastlanır, çekoslavaklara göre daha iri yapılıdırlar )
Jumbo veya show muhabbetler ( kimi üreticiler jumbo ve show mubişleri ayırmaktadır. Yinede benim görüşlerime göre ayrılmaması gerekn bir ikilidir. Labaratuvar ortamına dna larla oynanarak elde edilmiş kuşlardır. Orjinal olan jumboların kaşları gözlerini, gagalarının yanında ki tüyler ise gagayı kapatır. Göğüs yaparlar, tüyleri diğerlerine göre uzundurlar ve çok kalıplıdırlar. Güvercin kadar olanlarını gördüm )
Umarım anlatabilmişimdir..