Melba ispinozları

Refik Türk

Takipçi Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
241
Konum
İzmir
Adı
Refik
Soyadı
Türk
12,5 cm boya ve 6 yıl ortalama ömre sahip olan melba ispinozları, diğer mumgagalardan daha güçlü bir gaga yapısına sahiptirler, gagalarını daha çok karınca yuvalarını açmak ve böcekleri yemek için kullanırlar. Afrika kökenlidirler ve 6,000,000 km ²’ lik bir alana yayılmışlardır. Kenya, Namibya, Nijerya, Mozambik, Sudan, Tanzanya, Mali, Senegal, Somali, Kongo gibi ülkelerde bulunurlar. Agresif kuşlardır. Erkeğin yumuşak, tatlı bir ötüşü vardır.

“Pytilia”lar, mumgagaları birbirinden ayıran dört gruptan birini oluşturur ve büyüklük olarak diğer “Estrildid” ispinozlarından biraz daha fazladırlar. Tüm Pytilialar dikkatli bir şekilde iklime alıştırılmalıdır. Seher ispinozları (P. Phonenicoptera) bu grubun diğer meşhur ispinozlarındandır ve benzer bakıma ihtiyaç duyar. Diğer bir Pytilia ispinozu da melba ispinozudur.



BAKIM
Aynı ortamı paylaştıkları benzer işaretli kuşlara hatta kendi türlerine karşı saldırgan olabilirler, bu yüzden çiftler halinde kafeslerde bulundurulmaları iyi olur. Dikenli çalılıklar bulunaN ortamları severler. Salmalarda ve 25 derecelik sıcaklıkta bulundurulmaları idealdir.



BESLENME
Melba ispinozu, ispinoz yemi karışımını kabul ederler, fakat canlı yeme de ihtiyaç duyar. Tohum ve canlı yemle beslenen bir türdür. Elma gibi çeşitli meyveleri ve yeşillikleri de kabul ederler. Vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarlar. Diğer tüm ispinozlar gibi kalamar kemiği vermeyi ihmal etmeyiniz. Yumurta mamasını da kabul ederler. Fakat yavrularını beslerken canlı yem gereklidir.



ÜREME
Çiftler kendi kendilerine yuvalamayı ve follukları tercih eder. Ticari yuvalıklar yerine yuvalarına şimşir gibi bodur çalılara yapar ve kurumuş otları yuva yapmak için tercih ederken içini de tüylerle doldurur.
Üremeye başladıklarında canlı yem miktarının artırılması gerekir. Salmalarda üretilmeye çalışılmaları daha etkili olur. En iyi üretim şekli çiftler halinde bulundurulmalarıdır. Üreme sırasında tıpkı diğer kuşlar gibi başkalarına karşı saldırgan olurlar. Çiftler yaz ayları boyunca iki veya üç kere yuvalar. En iyi üretim sezonu ilkbaharla sonbahar arası dönemdir. Yavrular bir kez kendi başlarına beslenmeye başladığında yuvadan alınız, çünkü ebebeynler tekrar yuvalamak isteyebilir. Kuluçka 12 gün sürer ve tüylenme yumurtadan çıkıştan 21 gün sonra olur. Genç kuşların arkaları ve kuyrukları kırmızıya oranla turuncu renklidir. Yavrular 7 aylıktan itibaren yetişkin olurlar. En iyi üretim dönemi 2-5 yaş arasıdır. Mutasyonları yoktur. Dişi ve erkekler kuluçkaya beraber yatarlar ve yavruları beraber beslerler. Bebeklerin ilk 10 gün canlı yemle beslenmesi gerekir. Yumurta rengi beyazdır.



Bilinen adları: pytilia melba, melba ispinozu, yeşil kanatlı pytilia, melba finch, melba waxbill, gren winged pytilia , buntastrild, beaumarquet melba, pitilia melba, bonte astrilde, melba

Finch-tr.com'dan alıntıdır