Mutasyon, Genetik, Gen hk.

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Nis 2010
Mesajlar
2,495
Konum
Kocaeli
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
Gen:

Mutasyon yoluyla değişmediği takdirde nesilden nesile geçen, büyük ve ayrıntılı yapılı dezoksiribonükleik asit(DNA) moleküllerinin karşılığı olan kalıtımın varsayımsal temel ünitesidir.

DNA:

Deoksiribonükleik asit, kısaca DNA, tüm hücreli canlıların ve bazı virüslerin biyolojik gelişimleri için gerekli genetik bilgiyi taşıyan, canlının özelliklerinin soydan soya geçmesini sağlayan bir çeşit nükleik asittir.

Mutasyon:

Canlıların genetik bilgisinde oluşan ve sonraki nesillere aktarılan kalıtsal değişmelerdir.
Bireyin, kalıtsal özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayan genetik şifre herhangi bir etken nedeniyle (X ışını, radyasyon, bazı ilaç ve kimyasallar, ani sıcaklık değişimleri vb. maddelerle) bozulabilir. Bu durumda DNA'nın sentezlediği protein veya enzim bozulur. Böylece canlının, proteinden dolayı yapısı, enzimlerinden dolayı metabolizması değişebilir. Bir gen mutasyona uğradıktan sonra kararlı hale gelir ve "tekrar eski haline dönmek için herhangi bir eğilim göstermez."

Genetik:

Kalıtsal özelliklere ve bu bireysel farklılıklara ilişkin bilgileri taşıyan genlerin üreme yoluyla kuşaktan kuşağa nasıl aktarıldığının incelenmesidir.

Baskın (dominant) / Çekinik (resesif) Genler:

Fiziksel özellikleri belirleyen genleri taşıyan kromozomların yarısı anneden, yarısı ise babadan gelir. Kromozomlar içerisinde karşılıklı konumlanan genlerin etkileşimi ile kişinin yapısı belirlenmiş olur. Boy, renk gibi pek çok yapısal özellik birden fazla genin taşıdığı kalıtımsal bilgilerin bir bileşimi ile belirlenirken bazı özellikler tek bir genin taşıdığı bilgiyle ortaya çıkabilmektedir. Gen çiftleri içerisinde, karşısına denk gelen genin etkisini söndürüp tek başına etkin olan genlere baskın gen, ya da dominant gen denir. Mubişlerde yeşil renk gibi. Baskın genle gelen özellik bazen bir hastalık sebebi de olabilir. Dominant olmayan genler ise etkilerini gösterebilmek için hem anneden hem de babadan aynı anda gelmek zorundadırlar. Bu genlere çekinik, yani resesif gen adı verilir.