Normal ve normal olmayan dışkılar

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Nis 2010
Mesajlar
2,497
Konum
Kocaeli
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
Dışkı, dikkatli bir bakıcı için bilgi deposu oluşturur ve kuşun sağlığına yönelik iyi bir göstergedir. Kafesin tabanından, kuşunuzun sağlığı hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.
Tecrübenizle kolayca, herhangi bir dışkı değişikliğini gözlemleyerek kuşunuzun sağlığını izleyebilirsin. Dışkıdaki değişikliğin çok erken dönemde belirlenmesi, kuşun sağlığının korunması için acil bir önlem ve tedavi planı uygulamanızı sağlar. Su temizleyicisi veya özel bir karışım, hastalığa karşı ilk savunma uygulaması ve dışkıda ilk işaretler görüldüğünde yapılacak işlemlerde iyi bir yöntem olacaktır.

Genellikle, kafes tabanına sermeniz için gazete kullanmanız önerilir. Zehirli değildir, ucuzdur ve kuşun ne dışkıladığı hakkında açık bir görüntü sunar. En az günde bir kez değiştirilir ve o anda size söyleyebileceği birçok şeye de dikkat edilir (Çevirenin Notu: Kafes alt ızgarası kullanılmaması durumunda gazete kağıdındaki mürekkepler, kemirildiğinde zarar verecektir. Bu durumlarda özellikle beyaz kağıt havlu serilmesini ve hergün dışkı kontrolü yapılarak değiştirilmesini öneririm). Kuşunuzun ne yediğini veya yemediğini öğenebilir, günün değişik zamanlarındaki görüntüsünü, bu parçaları birleştirerek de bir bulmacanın (sağlık durumu) kayıp parçalarını bulabilirsiniz.
Dışkısını yiyen bir kuş; mineral eksikliği duyacağından , mineral ve iyot blokları verilmelidir.

Dışkının içerdiği üç bileşen:

1. Kristalize üreden oluşan idrar, ürat olarak adlandırılır. Şeffaf olan bu kısım su gibidir. Bazen idrar ve ürat birleştirerek bulanık bir sıvı oluşturduklarında, her zaman iki alanın birbirinden ayrı olduğu gözlemlenmezse alarma geçilmesi gerekmez. Ürat, böbreklerin bir yan ürünüdür, ve kuru olduğunda genellikle kar beyazdır. Onlar, nitelikleri itibariyle tebeşir gibidir ve inceden (muhabbet kuşunda) kalına (papağanlarda) kadar değişik boyutlardadır. Gün içinde kısa süreli renk değişiklikleri ve bazı renkli formüle edilmiş gıdalar nedeniyle kremasıl/yumuşak görünüm sunması normaldir.

Ürat (Tebeşirimsi beyaz parça)
• Yeşil veya sarı ise: Karaciğer hastalığı veya anoreksi(İştahsızlık)
• Kahverengi ise: Kurşun zehirlenmesi
• Kırmızı ise: İç kanama (Sindirim sisteminin alt kısmında) veya böbrek hastalığı
• Üratta artış: Susuzluk, olası böbrek problemleri.
2. Kristalize olmayan idrar, idrar olarak adlandırılır (Temiz su). Genellikle saydam ve berraktır. Bazen idrar ve ürat karışarak bulanık beyaz bir idrar yaratır. Miktar ve renk değişimleri önemlidir. Bu parça, tebeşir gibi beyaz gözükecek ve gerçekten sulu veya katı olmayan bir tutarlılığı olacaktır. Tutarlılık, yapışkanlık içermeyen Elmer tutkalıyla kıyaslanabilir. İdrarın çokluğu kuşun yediklerine bağlı olarak değişecektir. Aşırı meyve ve sebze tüketiminde çok, kuru tohum tüketiminde az olduğunu göreceksiniz.

İdrar (berrak sulu parça)
• Yeşil veya sarı ise: Karaciğer hastalığı
• Kırmızı ise: İç kanama (Sindirim sisteminin alt kısmında), kurşun zehirlenmesi veya böbrek hastalığı
• İdrarda artış varsa: Aşırı su içme, sulu yiyecekler veya hastalık (çoğunlukla bakteriyel)
Sulu dışkı: İdrar miktarındaki bir artış çoğunlukla ishalle karıştırılır. Dışkının katı atık kısmı aynı olacak ancak dışkının etrafında dikkat çekecek kadar daha fazla akışkan madde olacaktır. İdrarın rengindeki değişiklik de bir uyarıdır. Aşırı sulu sebzeler, düşük kalitedeki veya kirli su ve hatta yeni bir eve taşınmadan dolayı stres, sulu dışkıya sebep olabilir.

3. Dışkının üçüncü kısmı, kolondan gelen ve sindirilen yiyecekten oluşan atıktır ve gerçek tek katı kısımdır. Bu atık kısım katı olacaktır, kıvrımlı ya da kıvrımsız olabilir veya parçalanırsa da iyi bir olgudur. Dümdüz olabilir, dolanabilir, düzenli kırık, yukarıya içeride kıvrılmış küçük tüp şeklinde olabilir.Yenen yiyeceğin tipine göre renk değişikliği gösterebilir. Kırmızı tohumlar ve çilekler kırmızı renkli bir dışkı üretir (Bu idrarı etkilemez). Tohum ve yeşil sebzeler, yeşil bir dışkı üretir (Bu da idrarı etkilemez). Yabanmersinleri ve böğürtlenler siyah dışkı üretir.
Renk değişiklikleri: Dışkının katı kısmı, parlak yeşilden siyaha kadar renk değiştirebilir ve sümüksü biçime dönük kıvam değişikliği bir sorunun göstergesidir. Sarı veya yeşil lekeli ürat da sorun uyarısıdır. Dışkının bu kısmı her zaman, kuruduğunda beyaz olacaktır.

Feçe (Katı boru biçiminde parça)
• Siyah veya katran renginde ise: İç kanama (Büyük olasılıkla sindirimle ilgili)
• Bezelye yeşili ise: Karaciğer hasarı
• Beyazı veya kil rengi ise: Pankreas veya sindirimle ilgili problemler
• Topaksı veya hazmedilmemiş yiyecek: Tamamlanmamış sindirim, Giardia (bir paraziter enfeksiyon), aşırı hareketli barsak.
Anormal dışkı:

Öncelikle; kuşunuzun normal dışkısının neye benzediğini öğrendikten sonra, problemler için olasılıkları belirleyebilirsiniz.

Anormal dışkı göstergeleri:
1. Artan boyut
2. Yağlı, hacimli
3. Yeşil tonunda renkli. Hakiden orman yeşiline herhangi bir renk.
4. Çoğunlukla ıslak.
5. Kokulu.
Dağınık dışkı (Stres, hastalık veya bazı gıdalar neden olmuş olabilir) veya hazmedilmemiş tohumları içeren dışkı (örneğin PDD) hastalıkların işareti olabilir. Aynı zamanda dışkı rengindeki değişiklikler de aynı sonucu gösterebilir(aşağıda). Soluk veya köpüklü dışkı ve gün boyunca kıvamdaki ya da dışkı sayısındaki tutarlı ve sürekli bir değişiklik de ilgilenilmesi gereken olgulardandır, kuşun sindirim sistemiyle ilgili bazı yanlışların ilk göstergesidir.
1. Beyaz bir tepesi olan küçük dışkı
2. Çoğunlukla tüy dökümü ile birlikte
3. Çevresinde ıslaklık işareti olmayan.
4. Kokusuz.
Dışkının katı kısmındaki dağınıklık, gevşeklik: Ya da gerçek ishal, stres yüzünden bir veya iki dışkıda görülebilir ama gün boyunca görülürse, endişelenme için nedendir. Boru biçiminde oluşan dışkı,şeklini kaybedecek ve yumuşak hamur gibi olacaktır. Kuşlar yüksek metabolizma nedeniyle daha çok dışkılarlar ve sık sık yerler. Normal sağlıklı bir kuş, herhangi bir zamanda 25 dışkıdan fazlasına sahip olmalıdır. Bir kuşun, dağınık ve gevşek dışkılaması için birkaç neden vardır.Kuşun diyetinde , beslenme düzeninde asla sert/ani değişiklikler yapmamanız önerilir. Eğer bu olduysa kuşta ishale neden olabilir ve hemen veteriner hekime danışılmalıdır. Stres de kuşlarda bu duruma neden olabilir. Kabızlık bir kuş için oldukça nadirdir ve kuşunuz bu olguyu bulursanız, hekime danışmalısınız.

İshal, dışkı maddesinin, onun boru biçimindeki kısmını tutamadığı durumdur ve normal kıvamı yerine puding şeklindedir. İshal, bir hastalığın veya stresin işareti olabilir. Yediği özel yiyecek maddelerinden biri tarafından neden olmuş da olabilir. Buna ek olarak bakılması gereken dışkıda kandır. Eğer dışkının katı kısmı, parlak ve siyahsa ve beslenmesinde yaban mersini gibi gıdalar yoksa bu sindirim sisteminde kan olduğunu gösterir (Melena/siyah dışkı). Kan; alt sindirim sistemi boyunca geçtiğinde, kırmızı renkten katran siyahı rengine döner, dışkıyı siyaha boyar. Siyah dışkı fark edilirse ve rengi de yediği yiyecekler ile bağdaştırılamazsa hemen veteriner hekime danışınız. Bu ciddidir ve zamanında tedavi edilmezse ölüme sebep olur. Kuş zayıflayıncaya ve tüylerini kabartıncaya kadar beklenirse, şansı azalacaktır.
Beslenmesi ile açıklanamayan renk değişikliği veteriner hekim tarafından araştırılmalıdır. Tenyalar, barsak solucanları ve yuvarlak kurtlar için de bakmayı unutmayın.

Steatorrhoea, dışkının katı kısmının aşırı büyük olması biçimidir. Yağlı bir görünüşe sahip olabilir veya kötü kokabilir. Artmış aşırı boşaltım sözkonudur.

Olası problemler: Beyaz dışkılar için iki ana neden vardır (diğer nedenlerin dışında).
Biri, kuşun, geçici olarak streslenmesidir. Çoğunlukla yakalanan/avuçlanan kuşlarda bile böyle dışkılar görülebilir. Eğer hiçbir şey onları strese sokmasa bile, yine de, sıvı ve beyazımsı dışkısı olan kuşlar tedaviye ihtiyaç duyarlar. Çok sıvı kaybederler ve dehidrasyona uğrayacaklar yani susuz kalacaklardır. Normal besleme şeklinizi kontrol edin. Sadece bir veteriner, kuşun vitamin veya mineral eksikliğini veya böbrek ya da karaciğer problemi olup olmadığını kararlaştırabilir.

Dışkıda kan: Dışkıda taze kan veya koyu kahverengimsi-siyah veya kırmızımsı-siyah dışkı, sindirilen kanı göstermektedir. Bu, bağırsak iltihabı veya septisemi (kan zehirlenmesi) veya zehirlenme bulgusu olabilir
 

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Katılım
17 Haz 2010
Mesajlar
6,100
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Paylaşım için teşekkürler Hilmi bey
 

vky88

Takipçi Üyemiz
Katılım
12 Tem 2010
Mesajlar
148
Konum
Ankara
Adı
Volkan Kemal
Soyadı
YALAV
işte ben Buna dışkıyı okumak derim :D  Paylaşım için teşekkürler
 

gcelmen

Yeni Üyemiz
Katılım
28 Ara 2010
Mesajlar
23
Konum
Ankara
Adı
Gülsün
Soyadı
Çelmen
Veteriner Hekim diyorsunuz da Hilmi bey Valla Veterinerler doğru dürüst bir şey bilmediği gibi Kuşum Hasta bir ilgilenirmisiniz dediğiniz zaman "Kusura bakmayın daha önemli hastalarımız var"diyor yada bilmediği halde Kuşu ölüme götürecek şeyler yapıyorlar bu çok başıma geldiği için Veterinerler dışarı... Kuş üreten Kişiler daha iyi bilgili...