Papağanlarda Tüy Yolma

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Katılım
25 Nis 2010
Mesajlar
2,497
Konum
Kocaeli
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
PAPAĞANLARDA TÜY YOLMA
Eğer bir papağan tüy yolmaya başlamışsa bunun bir çok nedeni olabilir ve her zaman kesin tedavisi olmaya da bilir bu durumun. Yolma durumunda ki bir papağan için maalesef ideal ve sabit her zaman kullanılacak bir çözüm zor zira hepsinin kendine göre ayrı ayrı yapısı var burada yapılabilecek olan ise daha önceki yaşanmış tecrübeler de göz önünde bulundurup çözüm aramak olur.

Tüy yolmaya yol açan Genel Nedenler:
tekil olarak bakılması (yani yanında uygun arkadaşı veya eşi olamadan beslenme)
yanlış yada hatalı beslenme şekli
yanlış ortam bakımı = az ve/veya aşırı gün ışığı altında bakım , çok dar alanda bakım, gün içinde sınırlı veya hiç imkan verilemeyen meşguliyetler (oyuncaklar veya aksesuarlar) , düzensiz ve sistemsiz gün akışı (ilgilenilen saatler,uyku düzeni gibi) , yanlış ııs yanı aşırı düşük veya aşırı yüksek ısı değişimleri, çok düşük olan ortam nem oranı Kaynakwh:



vitamin eksikliği
rahatsızlık (herhangi iç organlardan veya başka bir kaynakdan dolayı hastalık olması)
kuluçka döneminde yanlış veya eksik yuva malzemesi olması


tüy yolmada neden hastalık mıdır yoksa değimlidir elbette ki uzman bir veterinerin görüşü alınıp kontrolünden sonra kesinleştirilecek bir konudur.yanlış ortam bakımı ile ilgili olarak da mevcut olanı iyice irdelemek gerekir yani “hep bu şartlarda yaşardı” diyip kestirip atmak yapılacak olan en yanlış işlemdir. Ortam nemini öğrenmenin en güzel yolu da buna uygun olarak oda içi (yada yaşadığı ortam içinde) uygun bir alet ile ölçüm yapmaktır.

Bir çok papağanda tüy yolma cinsel erginliğe ulaştığında yanında ona cevap verecek uygun bir eşi yoksa başlar yanında bir eş varsa ve başlamışsa da demek ki bu yanına konulan eş anlaşabileceği ve beklentilerine cevap verecek kriterlerde değil maalesef. Aslında kati olarak söylenilen de hangi tür olursa olsun papağanların zaten tek olarak beslenilmemesi gerektiğidir.

Şimdi şayet yaşadığı ortam ve beslenme şartları uygunsa,doktor kontrolünden geçip sağlıklı olduğu herhangi bir hastalığı olmadığı kesnleştirilmişse ve papağanınız kendisine uygun olan bir eş/arkadaşla beraber bakılıyorsa ve kendisini kuluçka/yumurtlama devresi dışında da hala yoluyorsa belki aşağıda verilecek olan tavsiyelerle BELKİ bu sorunu atlatabilirsiniz.

· günlük yemin yanı sıra verilen çerezler (fındık,ceviz,badem gibi9 buna ek olarak da düzenli meyve ve sebze ikramları yapılmalı. İlk başta bunları kabul etmemesi ya da yememesi sorun olup sizi yıldırmasın sürekli olarak değişik ve çeşitli meyve ve sebzeyi deneyin eninde sonunda sizin papağanınızın da severek yiyeceği bir tane çıkacaktır arasından.

· 2 haftalık kur şeklinde uygulanacak tüy gelişimini kuvvetlendirici bir preparat olan NEKTON-BIO

· Sonrasında yine bir 2 hafta cildin güçlenmesi ve dinlendirilmesi açısından uygulanacak olan preparat ORANGE AMYNİN

· Yine bir 2 hafta bu seferde bünyeye alınan vitaminlerin güçlendirilip faydalı hale getirilmesini sağlayan preparat NEKTON-S

Bu uygulamalar esnasında papağanı haftada en az 3 kere spreylemelisiniz (banyo ihtiyacını gidermek açısından) sürekli gözlem altında tutmanız da çok önemli normal halinden herhangi bir değişim var mı diye örneğin sık tekrarlayan ishal hali yada kusma hali gibi böyle veya benzeri bir değişimde hemen bu verilen uygulamanın kesilmesi gerekir zaten.Kaynakwh:




Şayet herhangi bir farklılık ve sorun yaşanmamışsa verine uygulamaya rahatlıkla devam edebilirisiniz ve ilk yapılan 6 haftalık kur da çok belirgin bir düzelme olmadı ise ve papağanınızda bu uygulamadan bahsedildiği şekilde bir rahatsızlık belirtisi göstermedi ise o zaman aynı uygulamayı 2 hafta ara verip tekrarlamak da fayda var. Hatta buna ek olarak da toplam 6 hafta süren bu uygulamanın bütününde verebileceğiniz bir püreyi de eklemek iyi olur (NEKTON-LORİ VE ETİMEK bununda içeriğinde zaten ihtiyaç duyulan tüm beslenme ekipmanları mevcuttur)

YALNIZ BAŞTAN SÖYLEMEK GEREKİR Kİ BU UYGULAMADA SONUÇ TAM OLARAK POZİTİF OLACAK DİYE BİR DURUM OLMADIĞI GİBİ BİRDE PAPAĞANIN BUNA BÜNYE OLARAK NASIL TEPKİ VERECEĞİDE BİLİNMEMEMKTE YANİ BUNDAN SEBEP BU UYGULAMADA DİKKAT VE GÖZLEMDE ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU.



Bu uygulamada papağanınız alımda sorun yaratmadı ve rahatça yapıldıysa ve 2 haftalık bir ara verilip tekrarlanması halinde de hiçbir değişiklik gözlemlenmediyse o zaman üzülerek şu sonuca varmak lazım ki;

Tüy yolma esansında papağanın bünyeye verdiği tahribat o kadar büyük ki onarılamıyor ya da tüy yolma alışkanlığı papağanda o kadar yerleşmiş ki bundan vazgeçirmenin bir imkanı yok
 

ilker

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
299
Konum
MURATLI-TEKİRDAĞ
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
paylaşım için teşekürler 2 ay önce jako aldım kuyryklardan yolmaya başladı bir arkadaşa verdim iyice mayasuz kalmış