Sallabaş hastalığı

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
SALLABAŞ HASTALIĞI

PMV-1 kısa ismiyle tanınan bu hastalık kanatlı hastalıkları içinde en bulaşıcı ve ağır olanlarından birisidir ve Paratifo ile beraber en fazla kanatlı ölümüne yol açan hastalıktır.. Ülkemizde genelde "sallabaş" adı ile bilinmesine rağmen, aslen sallabaş bir çok hastalıklardan dolayı kuşlarımızda baş gösterebilen bir hastalık belirtisidir. Paratifo, zehirlenme, bakterisel enfeksiyonlar bu hastalıkların başında gelir ve hepsi kuşta sallabaş hareketinin görünmesine neden olur. Bu hastalıklardan bazıları ötekilerine göre daha kolay tedavi edilebilir ve bazılarının tedavisi yoktur. Fakat duymuş olabileceklerinizin aksine sahte sallabaş diye bir hastalık yoktur. Bu nedenle baş dönmesi dışında baska belirtilere bakılmadan her hangi bir tedavi yöntemine geçmek yanlış olabilir.

PMV-1 kümes hayvanları hastalığı olan "Newcastle" hastalığı virüsünün yakın akrabasıdır. Fakat çeşitli kaynaklarda belirtildigi gibi "Newcastle" hastalığı değildir. PMV-1 tavuklara bulaşmıyacağı gibi "Newcastle" da güvercinlere bulaşmaz. Bu nedenle PMV işaretleri gösteren güvercinlere "Newcastle" hastalığı ilaçları kullanmak faydasızdır. (PMV 1 aşılarında Newcastle virüs kullanımı, bu virüsün paramyxovirosis ile yakın akrabalılığından istifade etmek amacıyla olup, tedavi amaçlı ilaçların bu ilişki kurularak kullanılmamasını belirtmek isterim. Not: Makaleye bu nokta veteriner arkadaşlardan gelen uyarılar sonucu eklemiştir)

PMV-1'in bulaşma yolları doğrudan temas veya patojen taşıyan tozdur. Bu toz (salmalarımızda olan beyaz toz) hava yoluyla bulaşıma neden olabileceği gibi at sineği, sivri sinek, sinek, fare veya insanlar tarafındanda bir sonraki kuşa geşebilir. Bu nedenle salmaların havalandırma koşullarının ideal olması büyük derecede önemlidir. Salmalara sineklerin ve farelerin girmesini engelleyici önlemler alınması sadece bu hastalığa karşı değil bir çok hastalığa karşı etkin bir önlemdir. Bütün bu nedenlerin yanında bence en büyük tehlike insanlardan gelmektedir. Ziyaret ettiğimiz salmalarda dokunduğumuz kuşlardan veya elbiselerimize (özellikle ayakkabı tabanına) tutunan tozlardan en büyük zarar gelmektedir.

Kuslarımızı görmeye gelen kuşçularda bu riske dahildir. kuş beslemenin sosyal bir hayat tarzı olduğunu düşünürsek bu riskleri ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını fakat önlemler alınabileceğini görürüz.

Bu önlemleri düşünürken aklımızda bulundurmamız gereken bir gerçek sadece gözle görünür belirtileri taşıyan kuşların bu tür hastalıklara sahip olmadığıdır. Başı dönmüş bir kuşun bu hastalığın son aşamalarında olduğu ve büyük bir olasılıkla aynı salmada daha bir çok kuşun bu hastalığı taşıdığı (hasta veya taşıyıcı durumunda) başka bir gerçektir.
 

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Ustam Sağ Olasın.. Hemen okuyorum..
 

Ahmet

Üyemiz
Katılım
29 Mar 2010
Mesajlar
69
Konum
Adana
Adı
Ahmet
Soyadı
TATAR
BEnde bir erkek kuş başını oldugu yerde bir anda dönderip geri eski hale geliyor sanki tiki olan bir insan gibi.Acaba demek bile istemiyorum.Bu yazıyı okuyunca kalbim hızlı atmaya başladı ee nolcak şimdi ... :( Geçen hafta sattığım bir damızlık erkektede aynı sorun vardı.Diğer kuş gibi aynı hareketi yapıyorr..Bu dediğiniz bulaşıcı salla baş hastalığının belirtisimidir...?
http://www.izlesene.com/video/hayvanlar-sarhos-kus/1973447

Salla baş hastalığı böylemidir.Bu arada kuş harika oynuyor :):)
 

Ahmet

Üyemiz
Katılım
29 Mar 2010
Mesajlar
69
Konum
Adana
Adı
Ahmet
Soyadı
TATAR
Abi inan bana bugun çok güzel şeyler söyledin yeminle iyiki varsınız .Sizlerden öğrenecegimiz çok şeyler var..
 

polarci

Takipçi Üyemiz
Katılım
19 Eyl 2010
Mesajlar
219
Konum
balikesir
Adı
ismail
Soyadı
paşalar
abilerim bende bi yavru var su an ama sallabas oldugunu sanmıyorum ya  annesı ustune bastı yuvadan cıkmak uzere artık ama yavrucuk cok fena  olmus  ya  kafasını duz  tutamıyo hep yan ve  yukarı bakma  cabasında boynu fena  ıncılmıs  buna bı care  varmıdır yasarsa o sekılmı yasayacak artık tşk
 

kuşcuusta07

Uzman Üyemiz
Katılım
11 Mar 2010
Mesajlar
261
Konum
ANTALYA-Merkez
Web sitesi
www.kuscuusta07.tr.gg
Adı
Yavuz
Soyadı
usta
Merhaba Arkadaşım Maalesef öyle yaşayacak.Bendede cennet var bir tane,Bir arkadaş getirmişti,Alırken farketmedim,sonradan farkettim ,Sallabaş diye çok korkmuştum çok şükür değil.
Sanıyorumki bir yere çerpmış.ve kalıcı olmuş.
Saygılar.
 

gokhan943

Üyemiz
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
61
Konum
uşak
Adı
Gökhan
Soyadı
KARTAL
dişi kuşlşarımdan biri sürekli kafesin dışına doğru başını sallıyo ve tünekte sağa sola gidiyo. sanki dışarı çıkmak ister gibi ya da kur yapar gibi. bu durum sallabaş olabilir mi?
 

ABDULLAHYILMAZ

Uzman Üyemiz
Katılım
23 Haz 2011
Mesajlar
311
bu tarz sıkıntıları geçirmiş ve sonradan iyileşme göstermiş kuşların verimleride sıkıntılı olabiliyor yavrularında değişik sıkıntılar başgösterebiliyor tabiki duruma göre tamamen iyileşip sorunsuz nesil sürenlerde yok değil bağışıklık ve bünye tolore edebildiğince neslini sürebilir bir canlı bu tarz etkenlere dayanıklılık gösteremeyen bütün canlıların soyları tükenmiştir ve tükenmeyede devam etmektedir tükenmeselerdi dinazorlar tükenmezdi değilmi:D.
 

ExCaLiBuR

Üyemiz
Katılım
27 Haz 2012
Mesajlar
70
Konum
İstanbul
Adı
Emre
Soyadı
Ertürk
Selahattin Abiden alıp bir öğrencime verdiğim kuş, sallabaş sanırım. Öğrencim soruyor '' Emre hocam, bu kuş çok sessiz kaldı. Mutsuz diyor. Yanına bir erkek eş alsam diyor. Nasıl olur ustalar? Bir sıkıntı olur mu? Eş kuş onu öldürür mü? Ya da çiftleşirler mi? ''