salmaya atılan kuşların dişi - erkek farkı

zeki ankara

Uzman Üyemiz
Adı
Zeki
Soyadı
Mülayim
arkadaşlar salmaya 30 yıllık tecrübesi olan bir abimizin tavsiyesi üzerine 12 tane dişi 7 erkek muhabbet attım.çünki eşleşipde yumurtaya yatan dişisinde başka dişi ilede çiftleşeceğini söyledi.bir taşla iki kuş.bilmem sizin fikirleriniz nedir.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    Üretimde bir çığır açacağınızı zannediyorsanız; yanılıyorsunuz..

zeki ankara

Uzman Üyemiz
Adı
Zeki
Soyadı
Mülayim
sizden konu ile ilgili fikir beyan etmenizi rica ediyorum.eksi ve artılarını yazın.benim yanılmam okadar önemli değil.maksat bu işi yapacak insanları kafalarındaki sorular cevap bulsun.yeni çığır açmak gibi bir niyetim yok.

zeki ankara

Uzman Üyemiz
Adı
Zeki
Soyadı
Mülayim
Salmada Üretim Nasıl Yapılır

Değerli arkadaşlar genelde sıkça sorulan bir soru  üretim tekli kafeslerde mi daha iyi olur yoksa salmada mı daha iyi olur birçok arkadaşımızın düşüncesi  salmada verimin düşeceği yönünde tabi ki  herkesin kendince bir fikri var bir tecrübesi var ama bende sizlere soruyorum salmada üretimi ne kadar denediniz. Eğer denediyseniz neden verim alamadınız.  Ben 1990  yılından bu yana üretim yapıyorum.  Tekli kafeslerde de üretim  yaptım  salmalar dada üretim yaptım.  Ama benim tercihim  salmadan yana oldu. Arkadaşların genelinde şöyle bir kanı hakim  tekli kafeslerde beslenen kuşlar salmaya konulunca hem verim düşer hem de kavgalar oluyor  diye . Bence bu yanlış bir tanı  bir şeyi denemeden kulaktan dolma laflarla hareket etmeyin  ama doğru zaman ve doğru işler yaparak, öncelikle  salma üretimi yapılacaksa

1 - Salmanın ebatına göre kuş sayısı ayarlanmalı
2 - Sayısı tesbit edilen kuşlar yuvalık takılmadan salmaya atılmalı  ve en az 15  gün yuvalık takılmamalı
3 - Salmaya kuşlar atıldıktan sonra ve yuvalar takıldıktan sonra  kesinlikle başka kuş salmaya atılmaz. (bu kuş yavru dahi olsa)
4 - Salmaya atılacak kuşların cinsiyetlerinde  dişi sayısı  daima 3-5  tane fazla olmalı haliyle de erkek sayısı dişiye oranla  sayısı daha az olmalı (bunun nedeni bir erkek bazen iki dişiyle çiftleşebilir  eğer kuşlar eşit şekilde atılacak olursa iki dişiyle eş alan erkek  olduğunda boşta kalan erkekler diğer eş almış dişilere musallat olacağından onları rahatsız eder  ve yuvalarından erken düşen yavrulara da çiftleşmek isteklerinden dolayı onlarında bazen ölümlerine sebep olabilirler.
5 - Salmada yuvalık  yerleştirme şekli aşağıdaki resimdeki gibi olmalı ki  yuvaya giren dişi diğer yuvanın girişini görmemeli.  Böylece yuva kavgasının önüne yüzde 90 geçmiş olursunuz.
6 - Salmaya yuvalıklar yerleştirildikten sonra kuşlar bir hafta gibi takip edilmeli aynı yuvalığı seçen dişilerden bir tanesi salmadan alınmalı. (Eğer bu dişi kuşlardan biri salmadan çıkarılmazsa  ilerde mutlaka aynı yuva için kavga kaçınılmaz olur)
7 - Kuşlar  salmaya ister kafeslerden eş olarak atılsınlar isterse  dışardan yeni alınıp atılsınlar üretimde bir sorun olmaz. Verimde düşmez.
8 - Salmada çiftleşmeler olurken diğer erkekler çiftleşen kuşları rahatsız ederler  çiftleşen erkekte yanına gelen diğer erkekleri kovalarken o sırada orada bulunan diğer erkekler dişiyle çiftleşmeye devam ederler  böylece yumurtaların boş çıkma olasılığı en aza indirilmiş olur
9 - Yuvadan erken uçan yavruları yavruya düşkün olan diğer çiftler de yerde beslemeye devam ederler.
10 - Salmada yemleme ve sulama çok kısa bir sürede yapılabilir aynı şekilde temizlikte kısa sürede bitirilir

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
        9 yavru kuşu salma usulü besliyordum; Bakım ve temizlikleri kolay oluyordu. Çok kişi ayırmam gerektiğini söylüyordu; ben ayırmak istemiyordum. O zaman Net ortamında pek girmezdim; bunların hepsini yaşadım/gördüm..

1) Yüksek tünek ve yuvalıklar için kavgaları arttı..
2) Kuşlar arasında Hiyerarşik bir düzen vardı; Guruba yeni bir kuşun eklenmesi yada eksiltilmesi bu dengeyi alt üst ediyordu..
3) Belkide Hiyerarşik düzenin getirisidir, Grup içinde iç gruplaşmalarda vardı; 1'e 1 kavgalarını da gördüm, Bir kuşa birden çok (bazen3-4 bazen5) kuşun saldırdığını da. Bir gün işten eve geldiğimde bir kuşumun bir gözünün diğerleri tarafından kör edildiğini de..
4) Kuşlarda Tek eşlilik vardır; Eşli bir erkek başka bir dişi ile çiftleşir ama "Birazda 2. eşimin yavrularını besleyeyim" demez.

Ramazan Şahin Bey, Neden yuvalıklara başka yetişkinlerinde girip yumurta kırdıklarını, yavru öldürdüklerini yazmamış bilmiyorum..

Salma Usulü beslemede kuşların kontrolü zor dur.. Anladım ki; 3 kuruşa 5 köfte olmuyormuş, Hepsinin eşleriyle birlikte ayrı ayrı kafeslere kapattım.. Ben tüm bunları 9-10 kuşla yaşadım; Muhakkak ki sayı daha fazla olsaydı sorunlarda fazla olurdu..

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
zeki ankara' Alıntı:
arkadaşlar salmaya 30 yıllık tecrübesi olan bir abimizin tavsiyesi üzerine 12 tane dişi 7 erkek muhabbet attım.çünki eşleşipde yumurtaya yatan dişisinde başka dişi ilede çiftleşeceğini söyledi.bir taşla iki kuş.bilmem sizin fikirleriniz nedir.
Evet dogru söylemiş.Yalnız 12 dişiye 7 erkek az, 2 erkek daha ilave yaparak 9 olsun.Dişiler çift eş tutmaz ama bazı erkekler çift eş tutar...

çetin

Uzman Üyemiz
Adı
Çetin
Soyadı
Gökmen
yılmaz kurşun arkadaşım sana katılmamak elde değil ayrıca tüm dünya kafes üretimini seçmiş demekki doğrusu bu isnisnalar kaideleri bozmaz salmada fazladan 5-6 yuva varken bile aynı yuva için birbirini öldüren dişiler oluyor ayrıca hastalık kontrolü imkansız ve bulaşma ihtimali çok çok fazla tek iyi yönü bakım kolaylığı evet gerçektende 3 kuruşa 5 köfte yok arkadaşlar

Serdar SÜRKECÜ

Uzman Üyemiz
Adı
Serdar
Soyadı
Sirkeci

Bu resim bir dostumun üretimhanesinden çektiğim resim, loş ortamda çekmiştim yuvalardan kalkmasınlar diye ışığı açmamıştım. Bu salmada 7 dişi 3 erkek var ve bütün yuvalar yumurta/yavru dolu. Yani asla ve katiyyen salmada üretim olmaz diye birşey yok. Babamda yıllar önce bu tarz bir üretim yapmıştı. Lakin bu tarz bir üretim yapmak için üretim yapacağınız kuşlar aynı kafesde büyüyen yavrular olması gerekli ve salmada eş tutan anlaşan kuşlar oldukdan sonra asla farklı bir kuş eklenmemeli, eğer bir erkek zayi verdiyseniz içeri erkek ekleme yerine dişi azaltması yapmalısınız. Nacizane görüşüm budur, ve deneme yanılma yöntemi en iyisidir, denemeden sonucu görmeden fikir yürütmek/ asla olmaz/ bu bir fantazi/ veya kesinlikle olur demek yanlış olur sonuçda bu sistemde kuşların kanıda çok önemlidir. Kafes üretiminde hastalık kontrolü, kuşları yakalamak, dışkılarını kontrol etmek gibi etkenler daha kolaydır.

BISMARCK

Uzman Üyemiz
Adı
EKREM AYKUT
Soyadı
BAL
Bana göre salmada bu tür bir üretim riskli bir süreç.Şuan 5 çiftim var ve kuluçkaya yatmadıkları zamanlarda çiftleri odalarında komple serbest bıraktığımda bile baskın ve yaş olarak büyük dişim eşini kıskanıp diğer genç ve eşli dişilere saldırmaya çalışıyor.Artık birarada ortak alanda serbest bırakmıyorum kuşlarımı.

Ramazan Demet

Uzman Üyemiz
Adı
Ramazan
Soyadı
Demet
arkadaşlar iki üretim şekli var salma ve kafes birisi kolay olduğu için tercih ediliyor halbuki kafes üretimi yem ve su verilmesi haricinde başka bir zorluğu yok yem,su verirkende kuşlarınızı yakından görüp takip edebilirsiniz yuvalarını dışardan kontrol edebilirsiniz biraz zahmet olmazsa verim olmaz yani kafes üretimi daha sağlıklı düşünüyorum

zeki ankara

Uzman Üyemiz
Adı
Zeki
Soyadı
Mülayim
arkadaşlar başta biraz sert oldu ama bakın ne güzel tecrübeler ve fikirler ortaya konuldu.forumda bir konu açıldığında lütfen kısa kesmeyelim.uzun uzun fikirlerimizi beyan edelim.bakıyorum.birisi istanbulda ilacı nereden bulurum diye yazıyor.hiç okumadan paylaşım için teşekkür diye yazıyorlar.bu konuda yılmaz en başta bu bilgilerini paylaşmış olsa idi bence daha güzel olurdu.çünki bu forumu siteye kayıtlı herkes okuyor.sadece beni ilgilendirmiyor.benim yanılmam önemli değil.bu işe başlayacak insanlar tekrar düşünecektir.acaba hangisini yapsam diye.yılmaz,a çok teşekkür ediyorum.tecrübelerini paylaştığı için.bilgi ve tecrübesini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Zeki Bey, kırdıysam özür diliyorum, yaklaşık iki hafta öncede söz konusu 2 üretim usulü tartışılmıştı.. Gelin, Forum u daha sık takip edelim, Biz aynı çatı altındaki kardeşleriz..

zeki ankara

Uzman Üyemiz
Adı
Zeki
Soyadı
Mülayim
ben kırılmadım.ben bu konuyu daha önce okudum.ama insanlar forumları okumuyorlar.dikkat edersen böyle konuları devamlı gündemde tutarsan yeni arkadaşlarda katılıyor.onlara bilgi amaçlı olsun diye.sizin gibi üstatlardan bir şeyler öğrenmek beni mutlu ediyor.sitede kayıtlı bir çok kişi var ama yazı yazan 10-15 kişiyi geçmiyor.piyasada kendini üretici sanıpta bilerek veya bilmiyerek bilgi veren çok insan var.yılmaz gibilerini bulmak zor.bunu yaşayan bilir.adam yavruyu veriyor.1 hafta sonra yumurtlar diyor.sonrada yok yerini beğenmedi,yok kafesi bağanmedi,yok kuşu korkutmuşsunuz diya bahaneler üretiyor.ben dişi sultanı erkek diye satıpta,sonrada yumurtladığında,kuş evden birine kızmışta ondan yumurtlamıştır diyenleri gördüm.o nedenle sizleri yakalamışken bilgilenelim istedim.teşekkür ederim.her zaman kardeşiz.

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Çetin GÖKMEN' Alıntı:
yılmaz kurşun arkadaşım sana katılmamak elde değil ayrıca tüm dünya kafes üretimini seçmiş demekki doğrusu bu isnisnalar kaideleri bozmaz salmada fazladan 5-6 yuva varken bile aynı yuva için birbirini öldüren dişiler oluyor ayrıca hastalık kontrolü imkansız ve bulaşma ihtimali çok çok fazla tek iyi yönü bakım kolaylığı evet gerçektende 3 kuruşa 5 köfte yok arkadaşlar
Çetin bey kafes üretiminin denetimi, takibi her zaman daha kolaydır.Kafes üretimi ile salma üretimi ülkemizde %50 - % 50 olmasa bile bence %35-40 salmada üreten üreticilerimiz var.Sizin  düşündüğünüz gibi ''3 kuruşa 5 köfte yok arkadaşlar'' bu kadarda deil yani...Hala salmada üretim yapmaya devam eden  eski üreticilerimiz zararına yapmaya devam etmezler herhalde, olay sizin düşündüğünüz gibi  %100 kesin kötü sonuç olur değildir.Bu kadar karamsar olmayın...Siz en azından kaç yıl  salma üretimi yaptınız ve bu teşhisinize karar verdiniz...Saygılar

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Ramazan Şahin bey yılların üreticisi...Bakın bu resimde onun kümesinden küçük bir görüntü...Gürhan paylaşım için teşekkürler...

Gürhun Ayaz' Alıntı:
Salmada Üretim Nasıl Yapılır

Değerli arkadaşlar genelde sıkça sorulan bir soru  üretim tekli kafeslerde mi daha iyi olur yoksa salmada mı daha iyi olur birçok arkadaşımızın düşüncesi  salmada verimin düşeceği yönünde tabi ki  herkesin kendince bir fikri var bir tecrübesi var ama bende sizlere soruyorum salmada üretimi ne kadar denediniz. Eğer denediyseniz neden verim alamadınız.  Ben 1990  yılından bu yana üretim yapıyorum.  Tekli kafeslerde de üretim  yaptım  salmalar dada üretim yaptım.  Ama benim tercihim  salmadan yana oldu. Arkadaşların genelinde şöyle bir kanı hakim  tekli kafeslerde beslenen kuşlar salmaya konulunca hem verim düşer hem de kavgalar oluyor  diye . Bence bu yanlış bir tanı  BİR ŞEYİ DENEMEDEN ÖNCE KULAKTAN DOLMA LAFLARLA HAREKET ETMEYİN  ama doğru zaman ve doğru işler yaparak, öncelikle  salma üretimi yapılacaksa 

1 - Salmanın ebatına göre kuş sayısı ayarlanmalı
2 - Sayısı tesbit edilen kuşlar yuvalık takılmadan salmaya atılmalı  ve en az 15  gün yuvalık takılmamalı
3 - Salmaya kuşlar atıldıktan sonra ve yuvalar takıldıktan sonra  kesinlikle başka kuş salmaya atılmaz. (bu kuş yavru dahi olsa)
4 - Salmaya atılacak kuşların cinsiyetlerinde  dişi sayısı  daima 3-5  tane fazla olmalı haliyle de erkek sayısı dişiye oranla  sayısı daha az olmalı (bunun nedeni bir erkek bazen iki dişiyle çiftleşebilir  eğer kuşlar eşit şekilde atılacak olursa iki dişiyle eş alan erkek  olduğunda boşta kalan erkekler diğer eş almış dişilere musallat olacağından onları rahatsız eder  ve yuvalarından erken düşen yavrulara da çiftleşmek isteklerinden dolayı onlarında bazen ölümlerine sebep olabilirler.
5 - Salmada yuvalık  yerleştirme şekli aşağıdaki resimdeki gibi olmalı ki  yuvaya giren dişi diğer yuvanın girişini görmemeli.  Böylece yuva kavgasının önüne yüzde 90 geçmiş olursunuz.
6 - Salmaya yuvalıklar yerleştirildikten sonra kuşlar bir hafta gibi takip edilmeli aynı yuvalığı seçen dişilerden bir tanesi salmadan alınmalı. (Eğer bu dişi kuşlardan biri salmadan çıkarılmazsa  ilerde mutlaka aynı yuva için kavga kaçınılmaz olur)
7 - Kuşlar  salmaya ister kafeslerden eş olarak atılsınlar isterse  dışardan yeni alınıp atılsınlar üretimde bir sorun olmaz. Verimde düşmez.
8 - Salmada çiftleşmeler olurken diğer erkekler çiftleşen kuşları rahatsız ederler  çiftleşen erkekte yanına gelen diğer erkekleri kovalarken o sırada orada bulunan diğer erkekler dişiyle çiftleşmeye devam ederler  böylece yumurtaların boş çıkma olasılığı en aza indirilmiş olur
9 - Yuvadan erken uçan yavruları yavruya düşkün olan diğer çiftler de yerde beslemeye devam ederler.
10 - Salmada yemleme ve sulama çok kısa bir sürede yapılabilir aynı şekilde temizlikte kısa sürede bitirilir.[/center]

Yuvalık Koyma Şekli

Kaynak: Ramazan Şahin

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    Yahya Bey,
    Ramazan Şahin bey Neden avantajlarını komik derecelere vardıracak kadar abartırken, dezavantajklarından hiç bahsetmemiş ?
  "Komik" diyorum çünkü 8. maddesi beni yıllarca daha çok güldürecek, Salma da bir kuş birden çok kuşla çiftleşir ama onun yazdığı gibi değil, Kendisi  ne senaryolar kurgulamış..
    Ayrıca Bilinsinki; yuvalıktan tabana inen yavrunun diğer yetişkinler tarafından çiftleşmeye zorlanma, hırpalanma, sakatkalma ve ölme olasılığı; beslenme olasılığından daha yüksektir..
    Kuşlarımı Salma usulü beslerken bir petShoptan 25YTL ye satın aldığım bir dişi kuşum salmadaki Hiyerarşi sebebiyle diğerleri tarafından kör edildi; O kuş Milyarlık bir kuş olsaydı da sonuç değişmeyecekti.. Hiyerarşi Affetmiyor; Bir yıl boyunca gözünüz gibi baktığınız kuşunuz bir kaç dakikada ölebilir. Salmada Üretim karanlığa kurşun atmak gibi dir; Ya tutarsa..

Salmada üretim yapmak 3 kuruşa 2 yahut 3 köfte ye razı olmak tır..