ST. HELENA MUMGAGASI (ESTRILDA ASTRILD)

Refik Türk

Takipçi Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
241
Konum
İzmir
Adı
Refik
Soyadı
Türk
11,5 cm boya ve 5 yıl ortalama ömre sahip olan St. Helena mumgagaları, yeni başlayanlar için iyi bir seçim olabilir. Afrika kökenli olan bu kuş, diğer ispinozlara göre iklime daha kolay alışır. Yine de değişken iklimli bölgelerde kış aylarında korunmalıdır. Otlak, sazlık ve insan çiftliklerinin yakınlarında bolca bulunurlar. Güney Afrika'da tropikal ve sulak alanlarda yaygın bir şekilde bulunurlarken, renkleri bölgesel olarak hafif farklılık gösterir. 1970’ lerde dünyaya yayılan bu tür, şu an dünyada 10,000,000 km ²’ lik bir alanda bulunmaktadırlar.


17 alt türü vardır. Cinsiyet ayrımı en kolay, erkek kuşların karnındaki koyu pembe tüyler ile yapılır. Sık sık kırmızı kulaklı mumgaga (The Black-rumped (Red-eared) Waxbill / Estrilda troglodytes) ile karıştırılır. Her iki türde de gaga kırmızıdır, fakat St. Helena mumgagasının göz bandı daha dardır ve vücutta belirgin çizgileri vardır.


BESLENME
St. Helena mumgagaları, karışık ispinoz yemi ile beslenir, yani akdarı, kırmızı darı gibi çeşitli tohumları severler. Doğal hayatta başaklardan beslenirler. Un kurdu, meyve sinekleri gibi canlı yem ve yumurta mamasına ihtiyaç duyarlar.



BAKIM
Bu kuşlar, kafeste bakılmaya uygundur, ama ideali salmalarda bakılmalarıdır. Tırnakları çabuk uzadığından kafes tellerine veya tüneklere takılmaması için periyodik olarak kesilmelidir. Yumurta ve yavruların telef olmamaları için üreme mevsiminden önce tırnakların kesilmesi tavsiye edilir. Dar tüneklerde durmayı severler. Saldırgan olmadığından benzer kuşlarla beraber barınabilir.

Banyo ve güneşlenme için alanlara ihtiyaç duyarlar. Gölge alan sağlanması zorunludur ama direkt güneş ışığı alan bölgeler de gereklidir. Salmaların içi çalılıklarla dekore edilebilir. Diğer türlerle beraber bulundurulmaları halinde biraz saldırganlaşabilirler. Üreme döneminde her kuş gibi saldırgandırlar.


ÜREME
St. Helena mumgagaları uygun ot ve çalılarla döşenmiş kuşhanelerde üretilmeye elverişlidir. Kuşhanenin aynı zamanda kötü hava şartları için düzenlenmesi gerekir. Hem kafes hem de salmalarda çok iyi ürerler. Yuvalarını kendileri inşa ederler veya ticari olarak satılan sepet veya hindistan cevizi yuvaların içini kuru ot, hindistan cevizi lifi, tüy gibi malzemelerle doldururular. Dişiler 4-5 tane beyaz yumurta bırakır. Kuluçka 12 gün sürer, tüylenme 21 gün sonra olur. Genç kuşların gagaları koyudur, kırmızı göz bantları erişkinlerden daha küçüktür. Genç kuşları yetişkinlerden ayırmanın en iyi yolu bileziklemektir. Diğer Estrildid ispinozlarıyla melez üretimler yapılabilir. Yılda 4 defaya kadar üretilebilirler.


Bilinen isimleri: Estrilda astrild, St. Helena mumgagası, adi mumgaga, St. Helena Waxbill, Red-billed Waxbill, Barred Waxbill, Brown Waxbill, Pheasant Finch, Bico de lacre common waxbill, Bec de corall senegalès, Helenaastrild, Wellenastrild, Estrilda común , Astrilde , Sint Helenafazantje, Vatreastrild


Finch-tr.com'dan alıntıdır
 

Mahmut Tunç

Üyemiz
Katılım
6 Haz 2012
Mesajlar
31
Konum
KONYA
Adı
MAHMUT
Soyadı
TUNÇ
merhaba abi bende bu kuşların türü nedir aca benzetiyorum ama bana bir yardımcı olurmusun? :'( :'( :'( :'( :'( :'(






 

canan numan

Uzman Üyemiz
Katılım
2 Ocak 2013
Mesajlar
943
Konum
istanbul
Adı
canan
Soyadı
numan
Çizgili olan tür değil sanırsam. Çizgili olanlara yanılmıyorsam cennet kuşu (uzun kuyruk üreme zamanı) yumurta bırakıyor.