Üreme Döneminde Proteinin Önemi

Refik Türk

Takipçi Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
241
Konum
İzmir
Adı
Refik
Soyadı
Türk
Yapılan deneylerde, farklı proteinenerji oranı içeren besinler sunulan kuşların, doğru oranda protein ve enerji alacak şekilde besinlerini ayarlayabildikleri gözlemlenmiştir. Bu durum kuşlarda obezite ve buna bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını önleyici bir unsurdur.

Yavru kuşların ihtiyaçları, yetişkin kuşlarınkinden epey farklıdır. Yavrular gelişimleri için çok daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle pek çok kuş üreticisi üreme döneminde protein desteği sağlayan ürünleri kullanmaktadır.

Genelde yetişkin kuşların protein ihtiyaçları mevsimlere göre pek değişmese de, yavrularının daha çok proteine ihtiyaç duyduklarını bilirler. Bu nedenle doğadaki kuşlar, proteine daha rahat ulaşabildikleri mevsimlerde çoğalırlar. Bu mevsim pek çok kuş türü için yazdır. Tropikal kuşlarsa yağışlı mevsimleri tercih ederler.

Kuşlarınıza giderek artan miktarlarda protein içeren besinler vermek, onları çoğalma yolunda teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu, kuşlarınıza verdiğiniz mamanın içine protein desteği katmaktır. Protein desteği katmak için yavruların yumurtadan çıkmasını beklemek, yanlış bir karar olacaktır. Protein destekli ürünleri kullanmak size kuşlarınızın üreme döngüsünü kontrol altında tutma imkânı verir.

Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, hem yüksek proteinli hem de düşük proteinli besinleri kuşlarınıza sunmanız gerekir. Yavruların proteine olan talebi değiştikçe, vereceğiniz miktarlar da değişecektir. Bu sistemin en güzel yanı; yetişkin kuşların, yavrularının ihtiyaçlarının farkında olmalarıdır.

Yavruların ihtiyaçları günden güne değişmektedir. İlk başlarda, büyümelerinin en hızlı evresindeyken protein ihtiyaçları en yüksek seviyededir. İlk birkaç günde ebeveynlerin yüksek protein içerikli besinlere bolca ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Yapılan deneylerde, protein desteği sağlandığı koşullarda, yavruların normalin yaklaşık iki katı hızda büyüdükleri gözlemlenmiştir. Bu etki iki hafta kadar sürmektedir.

Buradan iki sonuç çıkarılabilir. İlki; ayağına bilezik takılacak kuşlara, protein destekli beslenmeleri durumunda, 7.- 9. günler arasında değil de; 4. günde bilezik takılması gerektiğidir. İkincisi ise; yavruların çok daha çabuk tüylenip ebeveynlerin ağzından beslenmeyi bırakacaklarıdır.

Yavruyu Yuvadan Atmak

Kuş üreticilerinin karşılaştıkları en genel sorunlardan biri de, ebeveynlerin yavruları yuvadan atmaları durumudur. Bunu pek çok sebebi olabilir ama en sık rastlanan sebeplerden biri protein yetersizliğidir.

Kuşlar için günlerin uzaması, daha iyi besinlere ulaşabilecekleri anlamı taşır. Bu kısa süreli avantajı tam olarak kullanabilmek için kuşlar besin miktarı artmadan önce eşe gelirler. Eğer yavrular yumurtadan çıktıkları sırada besin miktarı ve kalitesi artmamışsa, ebeveynlerin yavrularını yuvadan dışarı atmaları çok muhtemeldir. Bazen kuşların on dört günlük yavruları bile yuvadan attıkları görülmüştür. Bunu engellemenin anahtarı proteindir.

İyi beslenmiş ebeveyn, yavrusuna da iyi bakar. Eğer tekrar eşe gelirlerse, yavrular yuvadan uçmadan tekrar yumurtlayabilirler ama yavruları yuvadan atmazlar.

Protein ve Agresiflik

Yapılan deneylerde, proteini yüksek besinler alan kuşların daha az agresif davrandıkları gözlemlenmiştir. Yeterince iyi beslenen kuşlar, diğer kuşlarla yer kapma yarışına girmeyeceklerdir. Bu nedenle çatışma da azalacaktır.

Sonuç olarak; kuşları eşleşmeye yönelten en önemli uyarıcının protein olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda, sağlıklı yavrular yetiştirmenin anahtarı da yine proteindir.

HAZIRLAYAN:MALCOLM GREEN

ÇEVİREN:İLKER KURŞUNLUGİL

* Kaynak ANADOLU ORNİTOLOJİ DERNEĞİ

 

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Refik Abi, Paylaşım için Teşekkürler..
 
  Eklemek isterim, "Vücuda alınan Protein Karbonhidratlar (yağlar) gibi depolamıyor fazlası ve kullanılamayan kısmı günün sonunda dışarı atılıyor; Bu sebepten kuşlarımıza her gün Protein vermemizin hiç bir sakıncası yoktur."
 

vky88

Takipçi Üyemiz
Katılım
12 Tem 2010
Mesajlar
148
Konum
Ankara
Adı
Volkan Kemal
Soyadı
YALAV
Proteinlerin fazlası yağa Dönüştürelerek depolanır.

Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık maddelerin(Ürik asit) atımı böbrekler yoluyla olduğundan vücutda su kaybınada yol açar.

Kuşlar almaları gereken Protein miktarını ayarlayabiliyorlarsa problem yok demektir :D
 

cihad çiçek

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Ağu 2010
Mesajlar
490
Konum
van
Adı
Cihad
Soyadı
Çiçek
peki kuşların protein eksikliklerini gidermek için ne vermeliyiz
 

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Katılım
18 Tem 2010
Mesajlar
1,485
Konum
Antalya
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
dorutayy' Alıntı:
peki kuşların protein eksikliklerini gidermek için ne vermeliyiz
başta bira mayası kullanabilirsiniz, hazırladığınız mamanın içine çok az (yarım çay kaşığı kadar) bira mayası kullanın. Bira mayası 45% civarında protein içerir...onun yanısıra birçok başka mineraller de içerir. En kolay bulunan ve üreticiler tarafından yaygın kullanımı olan protein kaynağı yumurtadır. Hazırladığınız mamanın içine 1 haşlanmış yumurta rendeleyin (kabukları ile birlikte)...rendelemek için rondo da kullanabilirsiniz. Haşladığınız yumurtanın iyice katı halde haşlandığından emin olun, ve soğmasını bekleyin...rendelemeyi soğuttuktan sonra yapın.