Sayın Arif HAŞLAK,
Ben size nasıl bir takip yaptığımı anlatmaya çalışayım. Bu iş için Excel i kullanıyorum. İlk sheet e kuşların listesini yapıyorum. Burada kuşa bana girişine göre bir numara, varsa adı, Bilezik nosu, cins özellikleri, renk özellikleri, erkek dişi, cinsi, Kaç paraya aldığımı, kaç paraya sattığımı v.s. gibi bilgileri giriyorum.
2. Sheet te Sadece eşe attığım kuşları eş numarasına göre listeleiyorum. Eşe attığım tarihi ve hangi kuşla kaç nolu eş olarak atıldığını kaydediyorum.
Diğer Sheetlerde (Sheetlere Eş numarasını veriyorum) Yumurtlama başladıktan sonra 1. yumurtadan son yumurtaya kadar numaralarına göre tarihlerini, yavru çıkş tarihlerini, bilezik nolarını,Erkek, dişi durumlarını, renk özelliklerini kaydediyorum. Ancak burada önemli detay her canlı kalan yavru kuşun kaydını ilk sheet'e tekrar kaydını girmek gerekiyor. Böylece toplamda elde kaç kuş loduğunu da göre bilirsiniz. Kuşlar satılınca başka renge, ölünce başka zemin rengine boyamayı ve elde olan kuşlarıda boyamazsanız görsel yönden hemen ilk sheet'ten herşeyi görebilirsiniz.
Eğer excel de daha da becerikli iseniz hangi dişi/çift kaç yumurta yapmış, yıl içinde kaç ağız yumurtlama olmuş, kaçı erkek, kaçı dişi toplam kaç yumurtanız olmuş özet tablolardan göre bilirsiniz.
Hatta bir yılın kaydı olunca gelecek yılın planını ve gelir gider durumunu da planlayabilirsiniz.
Kolay gelsin.