arkadaş bu işin pazarlığı olmaz bence...en azından bulunduğumuz aşamada. İlk öncelik burada nihai müşteriyi doğru bilgilendirmek. PetShopa gelen müşteri ne bilsin yerli mi ithal mi. Ama 3-5 gün sonra kuş hastalanınca veya ölünce gider petshop mağazına ve ağlamaya başlar...petshop'cu da "uyduruktan teyyare" bi bahane bulur..."abla, kuşa iyi bakamaşsınız, o yüzden ölmüş" der ve 12 liraya Suriyeden gelen bir kuşa, ayni müşteriye 45 liraya birtane daha kakalar...bu bir kısır-döngüye dönüşür. Müşterinin elinde nekadar çok kuş ölürse, petshop'çunun işine okadar çok gelir.
Şimdi mevzu alıcıyı bilgilendirmek...ithal kuşla yerli kuşun arasındaki farkı anlatabilmek gerekiyor. Alıcı bilmez ki yerli üretim kuşun en azından iklime ayak uydurduğunu, burada yetişen yemlerle büyüdüğünü, buranın suyundan içtiğini v.s. Biz bunun peşinde koşmamız gerek...petshop'cu veya ithalatçı ile savaşma yollarını aramak değil.
Şimdi diyeceksiniz ki..."e iyi de, bu nasıl olcak...nasil müşteriyi bilinçli müşteri yapabiliriz"
Cevabı aslında basit...daha fazla yayımlar yaparak!!...bakın, girin google'a ve bir arama yaptırın, ne çıkıyor?...sahibinden.com ondan sonra da milyontane petshop mağaza adresleri diziliyor. Neden peki?...e bizim yerimize bu işi petshoplar yapıyor da o yüzden. Dolayısıile de bu işin piyasasını da petshoplar belirliyor ve fiyat-kar oranı onların elinde.
esas sebeplerine gelelim şimdi: Birde şöyle bakalım...bizde olmadığı için yine yurtdışı örnekleri vermek durumundayım burada....neredeyse her üreticinin (irili-ufaklı üretimhaneler) hepsinin derme-çatma da olsa birer web sitesi var ve oralarda gerekli "müşteri propagandası"nı yapıyorlar...yani kendi ürettikleri malın potansiyel alıcısını bilgilendirip "bilinçli alıcı" haline getiriyorlar...hangi kuş iyi, kangisi kötü onları örnekleri ile açıklıyorlar. Eğer bir dernek üyesi değillerse, ilk yaptıklari iş bir derneğe üye olmak, dernekler de üretici haklarını ilgili federasyon ve bakanlıklarla kontrol altında tutmakta...yani oralarda piyasa üreticinin eline...petshoplarda değil.
bizde de şöyle oluyor: Müşteri petshopa girince ve "ben yerli muhabbet kuşu istiyorum" deyince petshopçu napıyor?...veriyor ordan birtane suriyeden gelme kuş "al abla, bu yerli, daha dün Manisadan 500 tane getirdik" diyor. Eeee, iyi de şimdi müşteri ne bilsin kuşun gerçekten Manisadan geldiğini?...alnında yazmıyor ya "ben manisaliyım, rahat-rahat al beni". İşte burada DERNEK ÜYELİĞİ devreye giriyor, biliyorsunuz dernek üyesi olmayana bilezik yok!! Gidersin abicim, Federasyona bağlı bir derneğe üye olursun, anca o zaman sana bilezik verilir. Sen de takarsın ürettiğin küşün bacağna bileziğini, müşteri de bilir Manisadan geldiğini ve rahatlıkla alır. Aslında acınıcak durumdayız...gidin herhangibi petshopa girin ve bir bakın bakalım kaçtane yerli üretim olan kuşun bacağında bilezik bulabilirsiniz...bulamazsınız!! Anlattıklarımı anlamak için hiç kimsenin atom mühendisi olmasına gerek yok...gayet basit ve net.
...işte bunu yapmamız gerek bizimde ;D Ne bulduğun değil, ne aradığın önemlidir....yani müşteri bilinçli müşteri olması gerek, anca o zaman biz borsa gibi fiyat belirleyip konuşabiliriz.