Gagasında kanama

Ege Fidan

Yeni Üyemiz
Adı
Ege
Soyadı
Fidan
Merhaba abilerim ve ablalarım, ben Ege. Evimde 2 tane muhabbet kuşu besliyorum biri dişi biri erkek. Henüz yavrular daha, 1 haftadır falan evdeler. Dişi olan bana alıştı ama erkek olan çok saldırgan bir tavır sergiliyor. Bugün ilk defa kuşları kafeslerinden çıkardım, dişi olan gayet güzel uçuyor, geziyor, çağırdığım zaman da geliyor kafesine koyarken sıkıntı yaşamadım.

Erkek olan uçmayı beceremedi, sürekli camlara çarpıp durdu ve kafasında hafif bir kanama olduğunu gördüm. Kanatlarının altında da ufak bir kırmızılık var, kanın oraya bulaştığını görebiliyorum ama elime alıp bakmama izin vermiyor, vücudunda yara var mı yok mu göremiyorum. Yanıma hiçbir şekilde gelmiyor, tuttuğum zaman da (çok hafif tutuyorum, sıkmadan. Dolayısıyla bazen elimden kaçıp gidiyorlar) sert bir şekilde ısırıyor. Kafesinde gaga taşı var, kullanıyor ama taşı sürterek gagasını hiç kanatmadı.

Sorularım şu şekilde :
1) Bu kanamayı nasıl tedavi edebilirim? Kuş bana izin vermiyor
2) Kuşların ortama alışması ne kadar sürede gerçekleşir? onları hangi sıklıkla ve ne kadar sürelerde serbest bırakmalıyım?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

SimurG38

Üyemiz
Adı
RECEP
Soyadı
ÇETİN
Merhaba, yaranın boyutuna bakıp, kuşun herhangi başka bir yerinde hasar var mı yok mu öğrenmen gerekli. Bunu da canını acıtmadan tutup, el ile kontrol ederek tespit edebilirsin ancak. Yara olan kısma terramycin krem alıp, uygulayabilirsin. Kuşlar henüz ortama alışmamışlar ki yeni oldukları için bu normal bir durum, strese girmemeleri için güvenilir bir ortamda olduklarını hissetmeleri gerekiyor, kafesin konumu bile bu durumda önem taşır. Kafeslerinde mineral blok, kuş kumu ve kalamar kemiği bulundurun ve sürekli temiz tutmaya çalışın. Kuşunuz ısırıyorsa, elinizi ısırdığı anda burnuna hafifçe üfleyebilirsiniz ama çevreye alışana kadar bir süre çıkarmasanız ve elinize almasanız daha iyi olur. Son olarak çift muhabbet kuşlarında insana olan ilgi çok daha azdır, genelde birbirleri ile daha fazla ilgilenirler.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yavru kuşların tam koordineli uçmaları için 50 günlük ve üzeri olmaları gerekir. Dişi veya erkek olmaları önemli değil. Biri birkaç gün veya hafta daha büyük olabilir o nedenle biri daha düzgün ve koordineli uçuyordur. Diğeride yakında kanat göz koordinasyonunu kuracaktır.