KALAMAR KEMİĞİNE NASIL BİR TEMİZLİK İŞLEMİ YAPMALIYIZ ?

Veli IRMAK

Üyemiz
Adı
Veli
Soyadı
IRMAK
Arkadaşlar herkese iyi akşamlar.
Bugün bir arkadaşımdan 1/2 kg kadar kalamar kemiği aldım ama o kadar pisler ki yıkamakla geçecek bir pislik değil.Yer yer siyahlaşmış,sarımtırak bir hal almış ve iğrenç kokuyorlar.Bunları nasıl temizlemem doğru olur? Kaynar suyun içine atsam erir mi? Eski bir diş fırçasıyla fırçalayayım mı?
Bir akıl verin abilerim, siz ne yapıyorsunuz?

Selcuk San

Yeni Üyemiz
Adı
Selcuk
Soyadı
San
Aynı sekilde bende bir yerden almıstım bıcakla bir güzel kazıdım problemli yerleri sonra verdim kuşlara

enginar2008

Uzman Üyemiz
Adı
MURAT
Soyadı
KAMBUR
kokusu için açık ve tam güneş alan bir yerde 4-5 gün tutun kururlar ve koku gider.
saygılarımla...

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
ben kaynar suda 2 dakika haşlıyorum daha sonra ılık suda fırçalayarak üstü
nü  iyice yıkayıp güneşin altında  kurutuyorum ve afiyetle yiyiyorlar.

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Eğe denilen bir alet var.Ben bu aletle üzerinden belli bir bölümü törpülüyorum.Altı bembeyaz çıkıyor.

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Suda 1-2 gün beklettikten sonra kazıyarak temizleyebilirsiniz. Piyasada hazır temizlenmiş ital kalamar kemiğide satılıyor. Fiyatıda açık satılanlara göre oldukça uygun

E

elaziz2316

Guest
ŞAHİN GÜNGÖR' Alıntı:
Suda 1-2 gün beklettikten sonra kazıyarak temizleyebilirsiniz. Piyasada hazır temizlenmiş ital kalamar kemiğide satılıyor. Fiyatıda açık satılanlara göre oldukça uygun
    Bize önerebileceğiniz bir yer var mı?

Bende açık 1 kg. aldım. Kaynattım kuruttum. Üzerlerini temizleyip kuşlara verecem. Biraz zahmetli oluyor. İthali zannımca zahmetsiz olur.  :-[

sterlin54

Takipçi Üyemiz
Adı
erdem
Soyadı
sungur
bu kalamar kemiğini deniz kenarlarından toplayabilirsiniz diy bir yazı görmüştim bu sitede ben burda deniz kenarına yakın oturuyorum bu zamana kadar hiç denk gelmedim sahil kıyılarında bunun zamanı oluyormu yada belirli yerleri ben sakarya karasu sahilinde oturuyorum

Rafet TANIŞ

Üyemiz
Adı
Rafet
Soyadı
TANIŞ
Sübye diye adlandırdığımız "mürekkep balığı"nın sırt derisinin altında bulunan kireçimsi bu kütle kalsiyum içerdiği için kuşlarımıza da veririz. Kalamar kemiği diye adlandırdığınız bu kemik genelde siteril olmayan ortamlarda kaldığından direk olarak kuşlarımıza vermememiz gerekir.Üzerinde bulunan lacivert renk Sübye nin salgıladığı mürekkepten kaynaklıdır.
Öncelikle kaynar suda haşlayıp iyice pislik ve mikroplardan arındırmalıyız. Haşlama işini temiz su ile ikinci defa yapıp içine bir miktar şeker atar iseniz kuşlarınız daha iştahlı yiyecektir. Kemiği bir tel ile yuvaya asarken dikkatli olunuz kuşun ayağındaki bilezik tele takılabiliyor ve kuş parmağını kurtaracağım derken parmağını kopartabiliyor(Bu konuda tecrübe konuşuyor)

Ayrıca kalamar kemiklerini rende yada bir bıçak yardımı ile bir kaba koyup her mamaya bir çay kaşığı koyar isek kuşun kalsiyum ihtiyacını karşılamış oluruz.

_ Kalamar kemiğini deniz kenarından dalganın hızı ile bir yada iki metre denizin kara tarafında yada kayalıklar arasına sıkışmış olarak bulabilirsiniz.  Sübyenin yumurtlama dönemi Mart_Nisan ayları olduğundan bu dönemde yumutlama ile birlikte ölümlerinde olabileceğinden kemiklerine daha ziyada bu aylarda rastlayabilirsiniz. (30 yıllık dalgıç tecrübesi ile karşı karşıyasınız )  Kalın Sağlıcakla...!!!

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
gozturk' Alıntı:
Eğe denilen bir alet var.Ben bu aletle üzerinden belli bir bölümü törpülüyorum.Altı bembeyaz çıkıyor.
Eğe demirden başka birşeye sürülmez hiç gerek yok eğene yazık. Alın bir tane kalın zımpara 2 saniyenizi almaz temizlemek.