Kısırlık

siyahbeyaz

Üyemiz
Adı
mutlu
Soyadı
avcu
Kısır olma durumunu nasıl anlarız belli belirtileri varmı?Kısır olduğunu düşündüğümüz erkek kuşa hangi tedavi uygulanır?

siyahbeyaz

Üyemiz
Adı
mutlu
Soyadı
avcu
Kısır demiyorum ama artık tek çözüm kısırlık geliyor aklıma kuşu değiştirmekte istemiyorum.

Çiftleşiyorlar ama dişi yumurtayı dışarı bırakıyor boş olduğunu anladığı için muhtemelen.

Kuşlarda da sper sayısı azlığı varsa yani biyolejik olarak kısırlığın tedavisi var ama biyolejik bakımdan sper sayısı durumu yoksa ozaman kısırlık tedavisi kuşlarda da olmaya bilir ama güvercinlerde böyle tedaviler var.

Biyolejik olarak cevap aramak lazım ozaman ilk önce.

siyahbeyaz

Üyemiz
Adı
mutlu
Soyadı
avcu
Fertımıx diye bir ilaç kulanılıyormuş ve kısırlık için deniliyor bende anlayamadım kuşa ilaç yüklemeside yapmak istemiyorum ben genelde bitki çayı içiririm

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Üreme dönemindeki yetişkin erkek bir muhabbetkuşunun testislerinin günde 7 milyondan fazla sperm hücresi ürettiği tahmin ediliyor; ancak mililitredeki bu sayının 1 milyonun altına düşmesi "Kısırlık" olarak nitelendiriliyor. Kısırlık nadirende olsa genç MuhabbetKuşlarında da görülebiliyor.
  Üreme fizyolojisinde, ışığın erkeklik hormonu Testosteron'un salgılanmasındaki rolü büyük.
  Ayrıca transfer sonrasında sperm hücrelerinin canlılığını yitirmeden yumurtalıklara ulaşması 24 saatten daha uzun bir zaman gerektiriyor. Bu süre içerisinde ısı az yahut fazla ise malesef sperm hücreleri canlılığını yitirip ya dokularda dihidrotestosterona dönüşecek yada karaciğerde inaktif ürünlere dönüşerek vücuttan atılacaktır.

Mutlu bey,  Isı-Işık proğramını yeniden gözden geçirip erkek kuşa bir şans daha vermenizi öneririm..

siyahbeyaz

Üyemiz
Adı
mutlu
Soyadı
avcu
erkek kuşla sorunum yok yani onu değiştircem gibi oyüzden takviyelerle yormak istemiyorum kuşu umarım yoluna girer herşey ısı ve ışık düzenini tekrar en baştan yapıcam

oze2323

Üyemiz
Adı
oğuzhan
Soyadı
takuçin
Verimsiz kuluçka ve kısırlık / “boş” yumurta sorunlarının nedenleri :

Beslenme :

1) Kalsiyum, sodyum ve enerji yönünden yetersiz beslenme, yumurtlamayı ve doğurganlığı doğrudan engelleyebilir.

2) Aşırı çinko desteği kısırlığa neden olabilir.

3) Obezite (şişmanlık); bazı papağangillerde , özellikle mubişlerimizde düşük ovulasyona (yumurtalıktan, yumurta hücresi bırakılması) neden olacaktır.

4) Besin çeşitlerinin artırılması ile doğurganlık teşvik edilebilir.

5) Yemlerde (tohumlarda) bulunan aflatoksinler (bir tür mantar) doğurganlığı düşürebilir.

Genetik:

1) Aynı kandan gelenlerin çiftleştirilmesi; düşük sperm sayısına, anormal eşleşme davranışlarına ve fiziksel kusurlara yol açabilir.

2) Bazı kuş türleri, örneğin fiziki yetersizlikler nedeniyle üretilemeyen bazı muhabbet kuşu türleri, üretilebilecektir.

3) Hibrid (melez) yumurtaların verimliliği düşüktür.

Fiziksel durum:

1) Kuşların yaşı ve deneyimi: Yaşlanma kuşlarda doğurganlığı giderek azaltır; genç kuşlar da verimli yumurtalar için küçük olabilir ya da onların "tekniği" deneyimleri eksiktir.

2) Hangi nedenle olursa olsun yetersiz fiziksel koşullar:

a) Anababanın genel sağlığı: Sağlık durumdaki olumsuzluklar, doğurganlığı azaltır ya da yumurta içinde yavru ölümlerine yol açar.

b) Üretim salmalarında oluşan kısırlık, boş yumurtalar ve yavru ölümleri çoğunlukla Psittakoz/Papağan Ateşi hastalığı (bkz. Kütüphanemiz) ile ilişkilendirilir.

c) Atılması gereken ilk adım, problemlere neden olan hastalıkların belirlenerek ortadan kaldırılması için hekime danışmak olacaktır. Basit bir beyaz kan hücresi sayım testi gerekebilir , bu da kısırlık sorununun kişisel mi çevresel (genel) mi olduğunu belirleyecektir.

d) Aşırı ilaç kullanımı: Örneğin Doksisiklin içeren ilaçlar, yan etkileri bakımında erkek kuşların verimliliğini düşürür.

e) Üreme sistemi bozuklukları: Yumurtalık kistleri veya tümörleri, testis tümörü (sadece cerrahi değerlendirilebilir)

f) Fiziksel bozukluklar (çiftleşmek için dişinin üstünde denge sağlayamama)

g) Zaman Faktörü: Süre aşımı yumurtaların verimliliğini azaltır. Yumurtlamadan kısa süre sonra kuluçkaya yatma, şansı artıracaktır.

Sosyal:

1) Aynı cinsiyetteki kuşlar eşleştirilmiştir. İki dişi veya iki erkek eşleştirildiğinde, uyumlu bir çift olduğu gibi, aynı şekilde çiftleşme davranışları ile devam edeceklerdir. İki dişi yumurtayacak, kuluçkaya yatacaklardır. İki erkek de aynı şekilde eşleşecek ve yumurta olmaksızın kuluçka davranışı göstereceklerdir.

2) Algılanan tehditlere ve potansiyel rakiplerine karşı bölge savunması için fazla zaman harcanması, doğurganlığın geçici olarak duraksatılmasına neden olabilir . Kuşlar, insan varlığından strese giriyorlarsa o zaman da bu verimlilik düşecektir.

*Üreme döneminde ; misafirler, gürültülü köpekler, kedi , yırtıcı kuşlar, kemirgenler ve yılanlar gibi zararlıların varlığı olumsuzlukları artırmaktadır.

Çevre koşulları:

1) Aşırı ısı farklılıkları geçici kısırlığa yol açabilir.

2) Tüm tünekler sıkıca tespit edilmelidir. Bazı durumlarda; çiftleşme için "tercih edilen tünekler" (yuvanın üstü de olabilir) salma ya da kafesin tavan kısmına , dişinin üstünde rahatlıkla durarak başarılı bir çiftleşmeye izin vermeyecek kadar yakın olabilir veya tünek, başarılı cinsel birleşme sağlamak için kararlı , durağan, yeterli bir yüzey sağlamaya yeterli olmayabilir. Bu durum kısır yumurtalama ile sonuçlanır.

siyahbeyaz

Üyemiz
Adı
mutlu
Soyadı
avcu
Bu cevap çok açıklayıcı oldu dün yine dişi kuşum kafesin tabanına yumurtladı anlamadım bir türlü neoluyor?