Kulak ve kuyruk kesimi...

Erinmore

Takipçi Üyemiz
Adı
Abdurrahman
Soyadı
Korkmaz
      Herkese selam olsun. Arkdaşlar, dün bağ evimize bir tane boxer cinsi bir köpek aldım. 5 aylık ve erkek olan bu köpeğimiz safkan ve secerelidir. Sorum kulak ve kuyruk kesimi hakkında olacak. Bu cins köpeklerin kulak ve kuyruklarının kesilmesi şart mı? Konu ile araştırma yaptığımda çok çeşitli düşünceler gördüm. Çoğu olaya duygusal yaklaşmış (senin kulağını kesseler hoşuna gider mi? Allah öyle istemiş öyle yaratmış...v.s.). Netice itibariyle; estetik kaygılarım yok. Dövüştürmek gibi bir düşüncem de yok. Hayvanın cinsi, yapacağı görev (koruma-bekçilik), bulunduğu mekan (dağın başında, çitle çevrili bir ev) gibi kriterleri de göz önüne alırsak bu köpeğin kulağını ve kuyruğunu kestirmeli miyim? Hayvanın sağlığı ve diğer köpekler tarafından zarar görmemesi için bu işlemin yapılması gerektiği söylendi, doğru mudur? Lütfen önceden okuduğum ve buraya örneklerini koyduğum tarzda yorumlar yazmayın :) Cani değilim, psikopat bir ruha sahip değilim, kedi hariç timsah dahil bütün hayvanları severim, kulak ve kuyruğun kesilmesi taraftarı değilim. Ama sağlığı ve kendisini koruması için gerekliyse düşünmeden kestiririm. Vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Selamlar.

Yağız Ayaz

Üyemiz
öncelikle şunu belirteyim yapılan iki işleminde köpeğin sağlığına hiçbir katkısı olmaz. kulak ve kuyruk kesimi boğuşma sırasında kaptırmasın diye yapılır aslında. fakat şimdilerde sadece estetik amaçlı yapılıyor. benimde boxer köpeğim var kuyruğu yavruyken boğumlama ile düşürülmüştü ve kulaklarını kestirmedim gerek duymadım açıkcası. çünkü şehirde yaşıyorum başka bir köpekle boğuşma olasılığı olmayacaktır gözetimimde olduğu için. bağ evine aldım demişsiniz , bence işlemi yaptırmadan önce ortam koşullarını iyi değerlendirin. çevrede başı boş gezen köpekler varmı. hani köpeğiniz için tehlike arz eden durumları bir değerlendirin derim. kulak kesimi duyu hissini daha hassaslaştıracaktır orası kesin. kulak kesim işlemini 6 aylığa kadar yaptırdın yaptırdın daha sonra yapılacak işlemlerde kulağın dik durması daha zor olacaktır. merak ettiğiniz bişeyler olursa özel mesaj atmanız yeterli.

Berkan Pekbilek

Üyemiz
Kuyruk kesiminin sağlık açısından yararının olduğunu düşünenlerdenim.Her köpek için geçerli değil tabikide rottweiler ve doberman gibi köpeklerde yetişkinlik dönemlerinde kuyruk fazla büyük ve sert olur.Hayvan kuyruğunu bi yere çarptığı zaman kırılma gibi olaylar söz konusu olabilir.Estetik açıdan bakılırsa köpek sahiplerinin vicdanına kalmış birşey tabiki kulak kesimi değilde kuyruk kesimi bazı köpek türlerine şart olarak görüyorum.Boxerlerında kulak ve kuyruk kesilmesine ihtiyacının olmadığı görüşündeyim.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Anlıyorum. Eğer köpeğiniz diğer köpeklerle dalaşır diyorsanız diğer köpekler bildiğim kadarı ile pes eden köpeğin canına pek kastetmez. Ancak kurt iner sürü var gibi can ve mal kaybı oluşacak ise, köpeğin kulağının ısırılması canlı için dövüşte dez avantaj ise ve sonucunda kurt gibi canlılar tarafından parçalanma veya koyun gibi malın korunması, çobanın korunması konusunda endişe var ise. Yanınızda tüfek gibi ruhsatlı ateşli bir silah yok ise ve dediğim gibi estetik amaçlı değil ağır görev şartları gerektiriyor ise.

Duygusal olmak saçmalık kestirin. (Köpek kulak acısından dezavantajlı duruma düşüp kurt karşısında görevinde zaafiyet getiriyorsa. Yani önemli gereklilik durumu için avantaj ise.)

Ancak estetik, diğer köpekler ile yenilmesinde köpek ve köpek sahibinin  sözde itibarı düşmesin, canım öyle istedi, bu köpeğe bu yakışır gibi amaçlar zaten bencilce ve vahşice. Kesinlikle karşıyım.

erkanözel

Üyemiz
Adı
erkan
Soyadı
özel
benimde 8 aylık bir kangalım var %100 kangal hemde. ılk geldıgınde 2 aylıkdı, sureklı veteriner kontrolünde. bende çok istedim kulaklarını kestirmeyi fakat hiç bir baytar kabul etmedi yasakladıgını soyledıler ve öle kaldı, köpegımın kardesıde kuzenımde o kendısı kestı super oldu ama ben amoterce oldugundan ben ıstemedım. yanı kulak,kuyruk kesımı yasak dıye bılıyorum.

semih ökenel

Üyemiz
Adı
semih
Soyadı
ökenel
köpeklerin kulaklarını boğuşma durumu yoksa kestirmeyiniz. yağmur damlaları köpeğin kulağından girer ve hep rahatsız eder. benim de boxerım vardı kulakları kestirmedim. hiçbir sorunu yoktu kangallarım da var sadece birinin kulakları kesik çünkü koyun sürüsü bekliyor başka köpeklerle de boğuşmaları olduğundan yoksa Allah onları en mükemmel bir biçimde yaratmış

erayki

Takipçi Üyemiz
Adı
eray
Soyadı
kiremitler
bende köpekler konusunda biraz deneyimli sayılırım sanırım.16 senedir  köpekler beslemekteyim.  yakın bi zaman öncesine kadarda boxer köpeğimde vardı.beraber 8 sene geçirdik.şu anda ise 2 tane ispanyol mastifi vede 1 tane alman kurdum var.

ilk olarak şunu belirtimki 5 aylık bir köpeğin  kuyruk kesimi yapılmaz.köpeklerde kuyruk kesımı 40 ve 70 gün arasıdır.kulak kesımı ise kıkırdak dokunun sertleşmesi sürecinde 2.5 ile 3.5 aylık olduklarında  yapılır. bu tarihler dışındaki kesimlerde sıkıntı yaşarsınız.zaten bu tür bılgılerıde her hangi bir  veterıner hekımden de öğrene bilirsiniz..

Erinmore

Takipçi Üyemiz
Adı
Abdurrahman
Soyadı
Korkmaz
      Cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Yorumların geneline baktığımızda; eğer başka köpeklerle, kurtlarla boğuşma durumu söz konusu değilse; ki değil, kestirmenin hiç bir mantığı ve gereği yok. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.