Yeni aldığım show ve jumbo kuşlardan ne tür yavrular alabilirim ?

Masterperfecto

Yeni Üyemiz
Adı
Gokhan
Soyadı
Gökçe
Merhaba ,

Hem araniza hem de muhabbet kusu ureticiligine yeni başlayan biri olarak bu forumdan çok büyük fayda sağlayacağımi dusunu Yorum ve sizlerin değerli yorumlarınızı rica ediyorum.

Hobiye 4 adet yavru japon-s alarak başladım. Ancak 4 aylık olduklarından beklemek durumunda olmak açıkçası beni bir de hazır kuşlardan takım yapayım noktasına itti ve biraz da cahilce aşağıda fotoğrafları olan biri texas jumbo an ötekinin show olduğunu bildiğim ama ne olduğunu bilemedigim erkek kuşu aldım.

Erkek 4 yaşında ve bana söylenen hiç ciftlesmemis ,evde hobi kuşuymuş (yaşlı olduğunu biliyorum) ,diğeri texas dışı ve 9 aylık o da hiç eşe atılmamış . Tek tesellim her ikisi de kızgın vaziyette ,erkek tüyden çıkmak üzere .

Benim sorum şu, bu iki kuştan ne tür yavrular alabilirim ve (eğer alabilirsem tabii) texas kanı dişide olduğuna göre yavrular texas atar mi ?

Teşekkürler

Gökhan Gökçe

https://imgyukle.com/i/J1mhRt
https://imgyukle.com/i/J1m1i0
https://imgyukle.com/i/J1mlvh
https://imgyukle.com/i/J1mZsj

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Selamlar,

Bana şu şekilde yazabililr misiniz?

Erkek 4 yaşında
resim
Erkek 2 yaşında
resim
...

Ben size neler olabileceğini yazayım.

Adı
Musab mehmet
Soyadı
Eren
meraba benim kuşları 2 . kez yuva taktım 2 sinde yumurtladılar ancak yumurtalar hep boş çıkttı şimdiki kulluçkada daha yumurtlamadılar ama dişi ve erkek yuvalığa girip çıkıyorlar erkek kur yapıyo dişi çifleşme pozisyonunu alıyor ama erkek dişinin üstüne çıkmıyor kur yapmaya devam ediyor acaba önceki yumurtalarda buyüzdenmi boş çıktı diye düşünüyorum erkek için yardım edermisiniz. (ben görmeden çiftleşmiş de olabilirler tabi)

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
öncelikle benim dediğim listeyi gönderebilir misiniz?

size orada tüm yanıtlarınızı vermeye çalışacağım.

Resim'e gerek olmayabilir. Kuşlarınızı tanımlayabilirseniz oradan da ilerleyebiliriz.

Örnğin her kuş yeşil değildir, gri yeşil, darkness girmiş olan olive yeşil, açık yeşil, vs. ve teksaslar yanıltabilir bunlarda dilute vardır yeşil görürsünüz ancak kuş teksas dır (resimlerde teksaslar da gördüm.)

Masterperfecto

Yeni Üyemiz
Adı
Gokhan
Soyadı
Gökçe
Faruk bey Merhaba ,

Yesil kuşum erkek ,sarı-yeşil olan ise disidir.

Fotografları koymuştum ,tabii net çıkmamış olabilir. Yesil erkek olive , kanatlarda vücut rengi yeşilden tonlar almış .

Sarı dediğim teksas da yeşil gozukuyor .gogsu sarı yeşil. Kuyruk siyah.

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Selamlar,

Her iki  kuşunuz da Zeytin yeşil değil, Gri - Yeşil. Olive gibi görünmesininsebebi grinin yeşili örtmesi. Bunu da yanaklarındaki izlerden anlayabilirsiniz. Aşağıdaki link size net anlatacaktır. Bunun sebebi de gen haritası için önemlidir. (G mi yazacağız yoksa D mi yazacağız onu anlamak için D darkness olarak adlandırılır ve olive olmasını sağlar. 2 faktör D olive kuş demektir yeşil için)

https://www.cutelittlebirdiesaviary.com/olive-and-grey-green.html

Kuşlarınızda dişi iyi bir yaşta sadece erkek biraz sıkıntılı ancak mojor bir problem olarak görmüyorum. Bir diğer konu da kuşlarınızı heterezigot (hibrit) olarak kodlayacağım.

Erkek BbGgZZ (Taşıyıcılık bilmediğim için ikinci Z kromozomuna o (opal), i(ino), t(teksas), c(Tarçın) bişey diyemiyorum)
Dişi BbGgZtW (Dişilerde taşıyıcılık sarı surat, altın surat için var ancak  yukarıdaki desenler taşıcılık içermez direk görünür ve kuşunuz t olduğu için tek Z kromozomu teksasdır)

Renk :
Bb X Bb eşleşmesinden
75% sarı ırk (yeşil tonlar) 25% beyaz ırk (beyaz tonlar yani mavi gri beyaz ve tonları gelecektir)
BB  Homozigot Sarı ırk
Bb  Heterezigot Sarı ırk
Bb  Heterezigot Sarı ırk
bb  Homozigot  Beyaz ırk

Gg X Gg gri faktörde bir faktör olarak gördüğüm için
sarı ve beyaz da olsa 75% grilik bu kuşlara girecek ve 25% ise renklerde açılma olacaktır (renklerin kendi içinde dağılımları bu şekilde olacak yani 75% sarı ırk içinde 75% grilik girecek yani 56,25% gri yeşil kuşlarınız olabilir, 18,75% sarı açık yeşil gibi tonlarınız olabilir. Beyaz için de aynı metematik geçerlidir.)

ZZ X ZtW ise;

Dişi kuşlarınızın hepsi normal kuş olacaktır. Yani taşıyıcılığı kalmayacaktır.
Erkek kuşlarınızın hepsi teksas taşıyıcı normal görüntülü olacak.
Özetle elde edeceğiniz kuşların hepsinin fenotipleri normal, genotiplerinde sadece erkekler Teksas taşıyıcısı olacaktır. Dağılımı da şöyle;

ZZt erkek teksas taşıyıcı
ZW dişi normal
ZZt erkek teksas taşıyıcı
ZW dişi normal

umarım yardımcı olabilmişimdir.

Not: Erkek kuşunuzda altın surat ya da sarı surat olma ihtimali var. yavrularda gri sarı surat gelirse şaşmayın. Sarı Surat taşıyıcılığı biraz karışık ben de çok emin değilim sadece bilgi için yazmak istedim.)

Masterperfecto

Yeni Üyemiz
Adı
Gokhan
Soyadı
Gökçe
Faruk Bey merhaba ,

En son lisede bu kadar biyolojik çaprazlama konularını görmüştük ama tabii bu sizinki ile mukayese edilemez bile . Ben de mühendisim üstelik Yalova'liyim ama bu konularda büyüyünce sizin gibi olur muyum bilemiyorum  ;D ( bu arada yaş da 45,daha ne zaman büyüyeceksem artık :) )
Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için ,bu durumda texas yavru almak için texas erkek almam lazım sanırım. Bu eslesmeden gelecek olanlar yeşil ve gri tonlar olacak ve texas olmayacak çünkü.

Sari texas alabilmek için muhtemelen sarı erkek texas almam gerekecek . Aklıma takılan bisey daha var ,albino erkek nadir ama bulursam onunla disi eşlesse texas gelir mi ?

Bir de tüy yapıları ince mi her iki kuşumun da ?

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Selamlar abicim (yaş 42 :)

bildiğiniz üzere burada önemli olan yaş değil merak. Ben meraklı olduğum için her türlü makale yurt içi yurt dışı okuyorum, izliyor ve takip ediyor. Bu benim adı üzerinde hobim :) İlgi varsa ve peşinden koşarsanız gördüklerinizi okumaya başlarsınız. Bilinçli hobiciler bu işi kurtaracak olanlardır. Benim mottom bu, ve bildiğim herşeyi anlatmaya çalışıyorum. Şİmdi sorularınıza gelecek olursak;

Elde ettiğiniz yavrularda erkekler taşıyıcı olacak demiştik.
ZZt olacak.

Bu erkeği kullanarak yapacağınız eşlemede normal bir dişi ile eşlerseniz 25% ihtimalle dişi teksas elde edersiniz ancak erkek teksas için dişinin de teksas olması gerekir. Ve yine elde edeceğiniz erkeklerin bu sefer yarısı teksas taşıyıcı olacaktır. (şuanda elde edeceğiniz erkeklerin hepsi teksas taşıyıcısı olacak o garanti)

ZZt X ZW = ZZ, ZW, ZZt, ZtW  yani hepsinin ihtimali 25% ye düşüyor.

Eğer Sarı erkek teksas alırsanız ve dişiniz de teksas olursa, (Burada renk bağımsız yazıyorum çünkü aldığınız erkek'in BB mi Bb mi olduğunu bilemeyeceksiniz. Ancak en azından 75% sarı bazlı geleceğini bilin yeter)
ZtZt X ZtW = ZtZt, ZtW oluyor ve tüm yavrularınız teksas olacaktır.

ino grubu biraz daha bilinmez bir yapıdır. Çünkü arkasında ne deseni taşıdığını bilemeyebilirsiniz. onda da cinsiyet geni olarak i olarak t yerine yazdığımız gibi çaprazlamaları yönetebilirsiniz. Ancak desenler konusunda biraz sıkıntı olur. Çünkü t ve i bir arada olduğunda i nin arkasında spangle mı teksas mı görünür onu kestirmek çok kolay değil. O da bir matematik;

Albino --> beyaz ve DF Beyaz ile farkı kırmızı göz olmasıdır. DF gibi albinolar da arkalarındaki deseni çok belli etmezler.
Lutino --> Sarı ve DF Sarı ile farkı kırmızı göz olmasıdır. DF gibi lutinolar da arkalarındaki deseni çok belli etmezler.

Örneğin Lutino erkek ile Teksas bir dişi çiftleştirdiniz. Lutino cinsiyet geni ve t taşıyıcı olup olmadığını göremiyorsunuz. Belki de "Spangle" deseni taşıyordur ancak ino olduğundan göremiyorsunuz. Dişi de ise ino yok Teksas var. O halde erkek kuşta teksas yokmuş gibi aşağıdaki çaprazlama ile yola çıkabilirsiniz.

BbZiZi X BbZtW  ve  ino genleri recessive olduğu için çekinik kalacaktır. Teksas baskın gelecektir;

Renk bağımsız;
ZiZt 
ZiW

elde edersiniz. Erkek kuşlarınız ino/teksas taşıyıcısı olacaktır (bazı yerlerde teksas inoya baskın gelir derler ve erkeklerin tamamının teksas olacağı yazılır ancak ben öyle düşünmüyorum. allel denilen bu genlerin Z çiftinde birden olması gerekiyor, deneyimlemek lazım) , dişileriniz de hepsi ino olacaktır. Buradan dişilerinizde 25% albino ve 75% lutino alabilirsiniz. Erkekleriniz ise ino/teksas taşıyacaklar. Yani yine teksas erkek alamazsınız. (eğer ino aynı zamanda teksas taşıyor ise iş değişir, erkeklerin 50% si teksas olur çünkü teksas inoya göre baskındır, yani ZtZit olur. Bu durumda da Teksas görünümündeki erkek kuşunuz ino taşıyıcısı olacak)

bilmem anlatabildim mi?  :)

Masterperfecto

Yeni Üyemiz
Adı
Gokhan
Soyadı
Gökçe
evil_idea  evil_idea  evil_idea

Ustad ,sen hobinin hakkını vermişsin ,tebrikler ve çok teşekkürler

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Masterperfecto' Alıntı:
evil_idea  evil_idea  evil_idea

Ustad ,sen hobinin hakkını vermişsin ,tebrikler ve çok teşekkürler
Tekrar estagfurullah,

hobi ise işiniz benim de hobi ve ilerde olurda teksas erkek yeşil sarı elde ederseniz bende de güzel tarçınlar var. Değişim yapmak isterim.

Tarçın da cinsiyet genidir. instagramda yavrularını paylaştım. Gri-yeşil ve yeşil tarçınlarım var. Baba tek faktör Violet ya da Cobalt spangle (onun da babası DF sarı anne tarçın mavi oradan biliyorum tarçın tayıcı olduğunu) show erkek ile jumbo dişi yavrusu . Show kırıkları (sizin de elde edeceklerini bu şekilde olacaktır. Renk açmak için tarçın kullanılır. Dilute içindir diyebilirim.

Neyse bir sorunuz daha vardı o da tüyleri. gördüğüm kadarıyla erkek kalın dişi ince tüy gibi görünüyor. Doğru eşleme olacaktır. Buna showda dikkat etmek gerekir.

Kalın kalın tüy problemli yavru elde edersiniz.
İnce İnce yavrular küçülür.

İdeal olan Kalın İnce, Kalın Ara, İnce Ara, Ara Ara tüy eşlemeleridir. Showlarda Ara tüyü anlamak zordur. Biraz daha detaylı incelemek gerekebilir. Ancak iki kuşun da birbirleri arasında tüy kombinasyonu da önemlidir. İkisi birbirinden farklı olsun yeter diyelim. Uzatmayayım.

Seamlar ve iyi akşamlar.

Masterperfecto

Yeni Üyemiz
Adı
Gokhan
Soyadı
Gökçe
Faruk Bey'cim seve seve yavrulardan erkek birden fazla olursa takas yaparım ,su corona işi biterse bir de oturur çay kahve içer sohbet ederiz.

Erkeğin tüyü bitmek üzere ama tellere konuşuyor ve tutunarak uyuyor , dışı de erkek de hazır gibiler , bir hafta daha bekle alışsın diyor çevremdekiler ben de henüz atmıyorum eşleri birbirine . Bakalim artık kısmet ne zaman olacak .

Haberleşiriz

Reunal

Takipçi Üyemiz
Adı
Ahmet
Soyadı
Ergün
Gökhan GÖKÇE.' Alıntı:
Faruk Bey'cim seve seve yavrulardan erkek birden fazla olursa takas yaparım ,su corona işi biterse bir de oturur çay kahve içer sohbet ederiz.

Erkeğin tüyü bitmek üzere ama tellere konuşuyor ve tutunarak uyuyor , dışı de erkek de hazır gibiler , bir hafta daha bekle alışsın diyor çevremdekiler ben de henüz atmıyorum eşleri birbirine . Bakalim artık kısmet ne zaman olacak .

Haberleşiriz
Benim de erkek kuşum tellere konuşuyor ve tellere vuruyor eşi de yanında neden olabilir

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Gökhan GÖKÇE.' Alıntı:

Haberleşiriz
Tamamdır, bu arada ino X teksas için ino biraz komplex demiştim. Araştırdığımda teksas inoyu örtüyor ve genlerde ZiZt olduğunda teksas görünümlü ino taşıyıcı erkekler elde etme söz konusu yazılıyor makalelerde. Eğer erkek ino X dişi teksas yaparsanız sonuç elde edebilirsiniz gibi duruyor. Hayırlısı diyelim. Görüşmek üzere.

Bu işte sabır çok önemli. Ekim 2019 da kuşlarımı aldığımda zor gibi düşünüyordum ve heyecanım tavan seviyedeydi. Tavsiyem bol bol videolarla kendinizi geliştirin. Notlar alın ve sabırlı olmaya çalışın. Sabretmek zordur. Erkek üretim kafesinde olmalı ve her türlü ekipmanı sonradan yer değiştirmeyecek şekilde konumunu dahi iyi ayarlayın. Her türlü değişiklik (aynı ortamda yön değişikliği dahi) süreci başa alabilir. Erkek tellere konuşmaya başladı ise yakında suluğa yuvalığa da ötmeye başlar. Dişi geldiği gibi de baskın davranacaktır.

Tellerde uyuma biraz vahşilik duygusundandır. Dişi geldiğinde ve yumurta olduğunda tüneğe inmeye başlayabilir. Kuşlarınıza sık sık görünün, kafes içinde aynı ekipman renklerini kullanamaya çalışın. onların strese en az girecek değişimleri yaşatmaya özen gönsterin. 10 saat minimum geceyi yaşamalarını sağlayın, ani ışık kapama ve açmalarını ortadan kaldırmaya çalışın. Günzün başladığını ve gecenin başladığını bilsinler.

Gerisini de kuşlarınıza bırakın.

Görüşmek üzere.

Selamlar,

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Recai SULAMIŞ.' Alıntı:
Benim de erkek kuşum tellere konuşuyor ve tellere vuruyor eşi de yanında neden olabilir
Erkekler bazen kur ötüşünü herşeye yapabilirler. Sıkıntı yok..