2020 yeni sezon öncesi hazırlık

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Katılım
7 Kas 2019
Mesajlar
1,223
Konum
Bursa
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Selamlar Arkadaşlar,

04.07.2020 itibariyle yeni dönem için hazırlıklar ve temizlikler başlatabilirsiniz.

Öncelikle Kümeslerin Büyük Temizliği (Bit ve Parazitlerden arındırma)
Malum Bursa için sezon bitişi ve sıcakların artması ile kümeslerde yorgun düşen anaçlar salmaya, yavrular da 50 - 180 günlük oldukları için onların yanına bir hiyeyarşi ve denge sağlamaları için koyuyoruz. Ancak hepsinden önemlisi ortamın temizliği. Bunu sağlamak için benim uyguladığım yöntem sıralaması aşağıdaki gibi;
1. Kuşlarımın hepsini büyük salmaya alma öncesinde büyük bir kafes içinde (büyük bir ya da 2 kafes) topluyorum. Temiz bir yerde (gölge ve serin sakin bir yer, sadece su ve yem olacak önlerinde)
2. Tüm kümesi önce kuru temizlik (Süpürme, elektrikli süpürge ile kaba temizlik) ve 2 saat kadar havalandırma.
3. Bu esnada tüm kafesleri yine kuru temizlik ardından çamaşır sulu bir varil içerisinde 1 saat kadar bekletme.
4. Kafesleri durulama ve silme (kullanacağım kadar kafesi tekrar kuruyor ve bekletiyorum)
5. Toplamda 2 saat geçtiğinde, kümesi kireç ve göz taşı karışımı ile badana, kıyı bucak dezenfekte etme ve 2 saat kadar da havasız bırakma)
6. Bu esnada da kuşlarımın önündeki suyu çekiyorum ve son 30 dakikasını güneşe çıkarıyorum)
7. Bu işlemleri 4 saat içerisinde bitirip öğlen 11:30 - 12:00 civarı salma ve kullanacağım kafeslere 1ml vilmectin/1 lt su karışımımı, yemimi koyuyorum. Salmada altıklarımı serip üzerine LCS3 toz serpiyorum. Üzerine de kekik otu serpiyorum. Kafeste ise altlık kullanmıyorum. Sadece tüm ekipmanlarıma ölü nokta gibi yerlere lcs3 toz yediriyorum.
8. Kuşlarımı salmaya bırakırken her birinin üzerine ARDAP sprey (göze gelmeyecek şekilde ve özellikle kanat altlarına) sıkıyorum. Ve teker teker salmaya bırakıyorum.
9. Kuşlar hem ARDAP ile hem de vilmectin ile üzerlerindeki bitleri döküyorlar ve düşenler de LCS3 e maruz kalıyorlar. 10 gün sonra sadece suluktan vilmectin uygulaması yapıyorum. Ve bunlar kafi geliyor. Sonrası da ayda 1 kere vilmectin uygulamasına devam ediyorum.
10. Kaldırdığım diğer tüm ekipmanları da (yuvalık, folluk, mamalık vs. hepsi yine önce çamaşır suyu içinde bekletme ve ardından durulama ve dezenfeksiyon ile havasız bir ortamda (ağzı sıkıca kapatılmış poşet içinde 1 gün bekletilip ardından temiz bir yerde sezonu bekliyor)

Ardından Kuşların önleyici kürlerinin yapılması (Koksidiyoz başta olmak üzere) / süre 60 gün
KOKSİDİYOZ Kürü
1. 5 Gün sulphamezathine 1,5ml / 1 lt su
2. 3 Gün vitaminotonik 1 fıs / 1 lt su + 1 kere mama içinde vitaminler
3. 3 gün probiyotik 1 çay kaşığının yarısı / 1 lt su + 1 kere mama içinde probiyotikler
4 gün ara
NEFES ve ASTIM Kürü
1. 5 Gün Hypradoksi 1 ml / 1 lt su
2. 3 Gün vitaminotonik 1 fıs / 1 lt su + 1 kere mama içinde vitaminler
3. 3 gün probiyotik 1 çay kaşığının yarısı / 1 lt su + 1 kere mama içinde probiyotikler
4 gün ara
SALMONELLA ve E-Coli Kürü
1. 5 Gün Baytril 5% 2 ml / 1 lt. su
2. 3 Gün vitaminotonik 1 fıs / 1 lt su + 1 kere mama içinde vitaminler
3. 3 gün probiyotik 1 çay kaşığının yarısı / 1 lt su + 1 kere mama içinde probiyotikler
4 gün ara
MANTAR Kürü
1. minimum 5 uygulama max 7 uygulama Gün aşırı 1 kapsül 100mg zolax / 1 lt su
2. 3 gün probiyotik 1 çay kaşığının yarısı / 1 lt su + 1 kere mama içinde probiyotikler

Kuşların eşe hazırlanması ve yeni sezonun başlaması ve yavru bakımı
Yukarıdaki uygulamaların ardından 02.09.2020 tarihinde BEN salmada belirlediğim erkeklerimi üretim kafeslerime yerleştiriyorum. ve 10 gün (duruma göre 15 gün) kızıştırıyorum. (Doğal yollarla ve belki ihtiyaç olursa destek E vitamini ile haftada sadece mamadan 1 kere). Ve eşleri de yanlarına atıyorum. Her hafta küçük temizliklerimi yapıyor ve sezonu bu şekilde geçiriyorum. Düzenli olarak vilmectin uygulamamı ayda 1 kere yapıyorum. Temizlik günlük, haftalık ve aylık olmak üzere sürekli yapıyorum. Karantina kafesim, yavru salmam ve büyük salmalarım her zaman temiz tutmaya özen gösteriyorum.
- Bir çift eğer yavrularında başarısız sonuç ya da istemediğim şekilde ilerliyor ise ki bunu 2. batımda iken 1. batım yavrularını izleyerek öğreniyorum ve 3. batımda değişiklikler yapabiliyorum.
- Kuşlarımı bu sezon 2019-2020 sezonu 3-4 batım çalıştırdım ancak 4. batımda olan bazı kuşlarımda problemli oldu, 2020 - 2021 sezonunda bu seneden edindiğim performansa göre kuşlarımı çalıştıracağım ve performansından memnun olduğum, yavruları kalıplı olan çiftlerimle ilerlemeyi ya da onların yavrularından oluşan çiftlerle ilerlemeyi tercih ediyorum.
- Mutlaka bir çiftimi bakıcı olarak kullanıyorum.
- Yumurtları günlük olarak kontrol edip işaretliyorum ki kaydırmalarda takip edebiliyorum.
- Eşlemelerimi GENOTİP ve FENOTİP kuralları ile istediğim kuşları elde etmek için çalışma yapıyorum.
- Yavrularımı anne ve baba gen yapılarına, kan hattına göre bileziklendirerek takip ediyorum ve sahiplendirmelerimde kuşlarımın tüm verilerini paylaşıyorum (taşıyıcılık, soy ve kan hattı isim isim, tarih tarih).
- Olabildiğince bolca resim topluyorum, bu inanılmaz bir gelişimi izlemenize sebep olabiliyor ve Allah'ın bu mucize eserlerini dönüp baktığınızda "işte bu yüzden bu hobi ile uğraşıyorum" diyebiliyorum. :)
- Yavruları ASLA tek başına yeme ayırmıyorum ve minimum 2 tane olmasını sağlıyorum (gerekirse uysal bir yetişkin yanına alıyorum, yol göstermesi açısından)
- Yavru çıkana kadar haftada sadece max 2 kere mama hazırlıyorum.
- Yavrular çıkınca mamayı haftada max 4 e çıkarıyorum (1 var 1 yok, 1 var 2 yok diye ilerliyorum)
- Yavruları ilk haftadan itibaren anaçlarda olduğu gibi mama programı ile ilerletiyorum.
- Yavrularda her türlü yemi önlerine veriyorum (aspur, yulaf, karışık yem, mama ve dal darı). Yavruların aç ve susuz kalmaması önemli çünkü hemen tüy dökerler)
- Yavru büyüten kuşlarda haftada 2 kere suluktan vitamin 1 kere probiyotik veriyorum ( 1 kere vitamino tonik, 1 kere de beforvel her ikiside 4 damla / 100ml suluk)
- Hazır yumurtalı kuru mama kullanıyorum ve içeriğini sebzeler ile destekler ile zenginleştiriyorum.

Sorular ve Yanıtlar
Vakit buldukça siz değerleri hobidaşlarıma buradan ve instagramdan destek vermeye çalışıyorum.

Sizlerin de desteklerinizi instagramda takip ve beğeni bırakarak ve hatta yorum yaparak bekliyorum.


Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.



 

SimurG38

Üyemiz
Katılım
31 May 2019
Mesajlar
25
Konum
İstanbul
Adı
RECEP
Soyadı
ÇETİN
Merhaba Faruk Bey, paylaşım için teşekkür ederim. Kür ile alakalı bir kaç sorum olacak size. Nefes- astım küründe bahsettiğiniz hipradoksi sanırım artık üretilmiyormuş. Bunun yerine doksimis kullanıyorum, gerçi etken maddesine bakılınca bir farklılık yok ama alternatif başka bir ilaç daha önerilebilir mi? Mantar tedavisinde ben Mikostatin süspansiyon kullanıyordum. Bunun yanı sıra Fluzole 150 mg kapsül de uyguladım. Kapsülün daha etkili olduğu kanısındayım ancak Mikostatin ile kapsülü uygun dozda seyrelterek uygulasam uygun mudur? Vilmectini suluktan uygulama yapıyorsunuz ancak bir çok forumda vilmectinin oral yolla kullanılmasının doğru olmadığını okudum. Bu konuda şüpheye düştüm, şimdilik sadece enseye damlatarak kullanıyorum.Bunun zararını görmediğinizden uygulama yaptığınızı biliyorum. Bu konuda kıstas nedir sizce? Son olarak da probiyotik olarak toz formda olanların Diazyme vb gibi bir çoğunun etkili olmadığını, probiyotiklerin canlı formda sıvı halde olmaları durumda etkin oldukları hakkında bir çok makale okudum. Sizin görüşünüz nedir?

Şimdiden teşekkür ederim.
 

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Katılım
7 Kas 2019
Mesajlar
1,223
Konum
Bursa
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
1 doksisiklin etken maddesi ne olursa uygundur. Ben bendekiler yazdım.
2. Zolax dan memnun kaldigin için diğerlerine hiç girmedim. Ancak mantari tedavilerde dozaj aşımı da olsa çok büyük bir problem olmadığını biliyorum.
3. Ivermectinin aslında vücuttan hemen atilamamasi muhabbetlerde ise yarıyor. Kısırlık etkisinden bahsediyorlar ancak ben kuşlarımda sağlık ve üreme olarak bir sıkıntı görmedim.
4. Doğal her zaman iyidir. Abim doktor ve genel prensip olarak dediklerinizi doğruluyor. Ancak belirttiğiniz marka ve diğerleri de ise yarıyordur kanaatindeyim. Yine sonucu kuşlar üzerinde görmek benim için yeterli ve konuyu yine yaptığım uygulamalarda sıkıntısız ilerledigim için paylaştığımı belirtmek isterim.

Bu bilgileri burada paylaşmamın sebebi instagramda bir çok arkadaş benzeri soruları özelden soruyorlar diye burada yanıtladım. Linki paylaşıyorum ve herkes faydalansın istedim.

Sonuç olarak da bu BENİM programım ve zaten sır değil. Yeni fikir ve değişime de kapalı değilim. Bir değişiklik yaparsam bu yazi üzerinde güncelleme yapabilirim.

Teşekkür eder hayırlı ve sağlıklı günler, üretimler dilerim.
 

SimurG38

Üyemiz
Katılım
31 May 2019
Mesajlar
25
Konum
İstanbul
Adı
RECEP
Soyadı
ÇETİN
Faruk Bey, verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Bilgilerinizden faydalanmaya çalışıyorum. İlginiz için sağ olun.
 

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Katılım
7 Kas 2019
Mesajlar
1,223
Konum
Bursa
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Açıkçası ben de bir öğrenci gibi hissedip sürekli öğreniyorum. @AyhanOtcuoglu abimiz yeni bir video yayınladı. Onu izlemenizi tavsiye ederim. Farklı ve zengin içeriği var. Benden hemen sonraki gün, linki aşağıda bırakıyorum. Kendisine de bu vesile ile saygı ve sevgilerimi sunarım.

 

SimurG38

Üyemiz
Katılım
31 May 2019
Mesajlar
25
Konum
İstanbul
Adı
RECEP
Soyadı
ÇETİN
Ayhan hocamın videolarını devamlı takip ediyorum. Kendisini bu alanda çok iyi yetiştirmiş birisi. Öğrenmenin sonu yok, öğrenci kalabildiğimiz sürece gelişebiliriz Faruk Bey. Bir grupta bir kür programı gördüm, uyguladıkları besleme ve bakım programlarını beğendim ancak kür programları ile ilgili kullandıkları ilaçlar genelde insan sağlığında kullanılan ilaçlar. Üzerine çok araştırma yapmadım ama tereddüt ettiğim noktalar da mevcut. Ben bu kürden fayda sağladıklarını ve öyle önerdiklerini düşünüyorum. Kür programının fotoğrafını ekliyorum. Gerçi kürden ziyade daha çok tedavi ile alakalı bir program ama. Sizin bu kürle alakalı düşünceniz nedir?


106914188_10158563094523658_7003174364976256077_o.jpg
 

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Katılım
7 Kas 2019
Mesajlar
1,223
Konum
Bursa
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
içerisinde incelemediğim bir çok malzeme/ilaç var.
o yüzden fikrim yok diyeceğim.
 

Sefa33

Yeni Üyemiz
Katılım
5 Kas 2019
Mesajlar
10
Konum
mersin
Adı
Sefa
Soyadı
Şahin
çok teşekkür ederim bilgiler için.Lakin okduğum bazı yazılardada kürdeki kuşa mama ve vitamin verilmez deniyor
 

umitFB

Üyemiz
Katılım
25 Ocak 2020
Mesajlar
34
Konum
İstanbul
Adı
Ümit
Soyadı
Kaya
Temizlik konusunda yazdıklarınıza katılıyorum. Ancak önleyici kür adı altında kuşlara bir ton antibiyotik vermenize şiddetle karşıyım. Antibiyotiğin hastalığı önlediği nerede görülmüş? Siz mevsim geçişlerinde hasta olmıyayım grip olmıyayım diye antibiyotik mi içiyorsunuz yoksa bağışıklınızı güçlendirmek için beslenmenize özen gösterip doğal yöntemler mi kullanıyorsunuz?

Kuşlar hasta olmasın diye ilaç verilmez! Kuşların hasta olmaması için bağışıklıkları güçlendirilir. Bunu nasıl yapıcağınızı ayrıca anlatırım. Antibiyotikler kuşları hastalıklardan korumaz aksine bağışıklıklarını düşürür ve daha kolay hastalanırlar. Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımları antibiyotik direnci oluşmasına sebep olur ve olası hastalık durumlarında yani antibiyotiklere asıl ihtiyacınız olduğunda hiç bir işe yaramaz.

Antibiyotiklerin bir diğer zararıda böbrek ve karaciğerlerde hasara yol açar. Böbrek ve karaciğer yetmezliğinin ve hastalıklarının en önemli sebebi gereksiz antibiyotik kullanımlarıdır. Kaldıki bu kuşların böbrek ve karaciğerlerinin ne kadar hassas ve zayıf olduğunu biliyor olmalısınız.

Ayrıca antibiyotikler zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileride öldürdüğü için kesinlikle ve kesinlikle gereksiz yere kullanılmamalıdır. Kuşlarda hastalık yoksa kullanmayınız. Gereksiz yere tek bir doz bile antibiyotik kullanıldığında bu faydalı bakterilerin (probiyotiklerin) yüzde 20'si ölmektedir. Ve bu probiyotikleri bağırsaklara tekrar geri kazandırabilmek; en iyi beslenmeyle ve takviye ürünlerle bile 2 yıl sürer.

Umarım durumun vehametini anlamışsınızdır. Yani antibiyotiği verdim üstünede probiyotiği verdim değil olay!!! Antibiyotikten sonra vitamini veriyim karaciğer rahatlasın değil olay!!! Bunlar antibiyotiğin zararını asla ve asla telafi edemez!!!!

Kuşları hastalıklardan korumak için antibiyotik kullanmayın! bağışıklıklarını güçlendirin. Nasılmı?

Güçlü bir bağışıklık sistemi; bütün vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmasına, protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani yeterli ve dengeli beslenmeye bağlıdır. Düşük bağışıklığın en önemli nedeni besin yetersizlikleridir. Bununla birlikte stresi en aza indirme, hijyen ve temizlik, düzenli ve iyi bir uyku da önemlidir. Antioksidan bakımından zengin olan yiyecekler tüketmekte bağışıklığı oldukça güçlendirir.

Kuşlarınızı tek tip beslemekten kaçınarak, rengarenk ve çeşitli beslemeye özen gösterin, farklı sebze ve meyveleri vererek her birinin kendine özel faydalarından yararlanmalarını sağlayın.

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin arasında protein içerikli olanlar ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte; antioksidanlar, karotenler, probiyotikler, A,E,B12,C,D,K vitaminleri, omega 3, selenyum, çinko, demir, kalsiyum gibi mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar...
 

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Katılım
7 Kas 2019
Mesajlar
1,223
Konum
Bursa
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Temizlik konusunda yazdıklarınıza katılıyorum. Ancak önleyici kür adı altında kuşlara bir ton antibiyotik vermenize şiddetle karşıyım. Antibiyotiğin hastalığı önlediği nerede görülmüş? Siz mevsim geçişlerinde hasta olmıyayım grip olmıyayım diye antibiyotik mi içiyorsunuz yoksa bağışıklınızı güçlendirmek için beslenmenize özen gösterip doğal yöntemler mi kullanıyorsunuz?

Kuşlar hasta olmasın diye ilaç verilmez! Kuşların hasta olmaması için bağışıklıkları güçlendirilir. Bunu nasıl yapıcağınızı ayrıca anlatırım. Antibiyotikler kuşları hastalıklardan korumaz aksine bağışıklıklarını düşürür ve daha kolay hastalanırlar. Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımları antibiyotik direnci oluşmasına sebep olur ve olası hastalık durumlarında yani antibiyotiklere asıl ihtiyacınız olduğunda hiç bir işe yaramaz.

Antibiyotiklerin bir diğer zararıda böbrek ve karaciğerlerde hasara yol açar. Böbrek ve karaciğer yetmezliğinin ve hastalıklarının en önemli sebebi gereksiz antibiyotik kullanımlarıdır. Kaldıki bu kuşların böbrek ve karaciğerlerinin ne kadar hassas ve zayıf olduğunu biliyor olmalısınız.

Ayrıca antibiyotikler zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileride öldürdüğü için kesinlikle ve kesinlikle gereksiz yere kullanılmamalıdır. Kuşlarda hastalık yoksa kullanmayınız. Gereksiz yere tek bir doz bile antibiyotik kullanıldığında bu faydalı bakterilerin (probiyotiklerin) yüzde 20'si ölmektedir. Ve bu probiyotikleri bağırsaklara tekrar geri kazandırabilmek; en iyi beslenmeyle ve takviye ürünlerle bile 2 yıl sürer.

Umarım durumun vehametini anlamışsınızdır. Yani antibiyotiği verdim üstünede probiyotiği verdim değil olay!!! Antibiyotikten sonra vitamini veriyim karaciğer rahatlasın değil olay!!! Bunlar antibiyotiğin zararını asla ve asla telafi edemez!!!!

Kuşları hastalıklardan korumak için antibiyotik kullanmayın! bağışıklıklarını güçlendirin. Nasılmı?

Güçlü bir bağışıklık sistemi; bütün vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmasına, protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani yeterli ve dengeli beslenmeye bağlıdır. Düşük bağışıklığın en önemli nedeni besin yetersizlikleridir. Bununla birlikte stresi en aza indirme, hijyen ve temizlik, düzenli ve iyi bir uyku da önemlidir. Antioksidan bakımından zengin olan yiyecekler tüketmekte bağışıklığı oldukça güçlendirir.

Kuşlarınızı tek tip beslemekten kaçınarak, rengarenk ve çeşitli beslemeye özen gösterin, farklı sebze ve meyveleri vererek her birinin kendine özel faydalarından yararlanmalarını sağlayın.

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin arasında protein içerikli olanlar ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte; antioksidanlar, karotenler, probiyotikler, A,E,B12,C,D,K vitaminleri, omega 3, selenyum, çinko, demir, kalsiyum gibi mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar...
1596033440501.png
yukarıdaki yazı istanbul üniversitesi veterinerlik fakültesinin makalesidir.