Canan hanım, 16 günlük olanın bazı avantajlarına karşı 3 günlük olanında başka bazı avantajları var. Malesef embriyo gelişmişlik süreci de net bir üstünlük kazandırmıyor.
Embriyoların soğumaya karşı canlılığını yitirmesini belirleyen muhtemel faktörler:
*) Ortam ısısı/Yuva ısısı
*) Ortam hava sirkülasyonu/ Yuva hava sirkülasyonu
*) Ortam nem oranı (Nem soğuma katacağı için Nem oranının yüksek olması dezavantajdır)
*) Yuvalık yapımında kullanılmış malzeme (Kontraplak yuvalıklar dezavantajlıdır).
Destekleyici faktörler:
*)Embriyolar kendilerini sarmalayan kabuğun altındaki zarlar sayesinde ani ve kısa süreli ısı değişimlerinden etkilenmezler. Zarlar termos görevi gördükleri için soğumayı şartlara göre geciktirecekler.
*)Yumurtanın yuva içindeki konumu; 4 yumurtaya temas eden yumurta, 2 yumurtaya temas eden yumurtadan daha avantajlıdır. (Duruma makro bakıldığında embriyoların birbirleri arasında ısı transfer ettikleri ve birbirlerinin titreşimleri algılayabildikleri bilinmektedir.)
*) Yuvadaki yumurta sayısı-Canlı embriyo sayısı; Sayının fazla olması avantajdır. (Yukarıda yazmış olduğum örnekte 9 yerine 11 yumurta olsaydı belki ben 7 tanesini kurtarabilecektim.)
*)
*)
Tabii faktörler çoğaltılabilir.
Unutmayalım ki boş bir yumurta çevresini de soğutur. Bir embriyonun vücut ısısı diğerlerini için destekleyicidir.
Üretim ortamının ısısını sabit oluşu böyle bir durumda yaşama şanslarını uzatabilir (Örneğin 25-26°C ).
Yuvalık seçiminde doğal malzemeden yapılmışları tercih etmemizi ve yuvalıklarımızın daima kuru ve temiz olmasını öneririm.