ACİL BİR DURUM

asersoz

Uzman Üyemiz
Adı
Abdurrahman
Soyadı
Ersöz
çiftim 5 adet yumurta yaptı cok güzel bakıyordu dün dikkatimi cekti dişi yuvaya girmiyordu bugün yine aynı şekilde yumurtaları kontrol ettim 1 boş diğerleri dolu ama soğumuş yumurtalar dişi kuşum neden kuluçkadan kalkmış olabilir

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Bendede aynı sorun başgösterdi ama yumurtalar soğumadan hemen diğer çiftlerin altına çektim. Dişi kuşun hasta olduğu için yatmamaya başladığını anladım. Sizin kuşunuzdada buna benzer bir durum olabilir

hasan4022

Uzman Üyemiz
Adı
HASAN
Soyadı
YILDIZ
bu soruyu bende sormuştum bana verilen cevap hava sıcaklığına bağlı olarak ortalama 4 saat den sonra emriyo ölümü gerçekleşir demişlerdi

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    Şahin beyin de yazdığı gibi dişi MuhabbetKuşu hastalanırsa kuluçkayı terk edebilir.
    Bir başka sebep, değişen (düşen) ortam ısısı; Anne MuhabbetKuşunun yavrularını yuvadan uçurabileceğine inancı bitmişse kuluçkayı terk ediyor.
    Böyle durumlarda embriyoların canlılığını yitirmeden ne kadar hayatta kalabileceğinin net bir cevabı yoktur (Bu bir çok faktöre dayalı).
    Boylanmış 9 yumurtayı terkeden bir kuşumuzun yuvasından yumurtaları ikinci bir işaretleme yaparak başka bir yuvaya naklettim. 6 tanesi ölmüş fakat; 3 tanesi canlılığını yitirmemiş. Dilerim; siz tümünü kurtarabilirsiniz.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Hava nem vs haricinde ayrıca, Yavruların dirayeti kaç gündür kuluçka olduğu ile de ilintili değilmidir.
Örneğin 3 günlük yumurtaya nazaran  18 günlük yumurta daha dirayetli değilmidir?

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
    Canan hanım,  16 günlük olanın bazı avantajlarına karşı 3 günlük olanında başka bazı avantajları var. Malesef embriyo gelişmişlik süreci de net bir üstünlük kazandırmıyor.

Embriyoların soğumaya karşı canlılığını yitirmesini belirleyen muhtemel faktörler:
    *) Ortam ısısı/Yuva ısısı
    *) Ortam hava sirkülasyonu/ Yuva hava sirkülasyonu
    *) Ortam nem oranı (Nem soğuma katacağı için Nem oranının yüksek olması dezavantajdır)
    *) Yuvalık yapımında kullanılmış malzeme (Kontraplak yuvalıklar dezavantajlıdır).

Destekleyici faktörler:
  *)Embriyolar kendilerini sarmalayan kabuğun altındaki zarlar sayesinde ani ve kısa süreli ısı değişimlerinden etkilenmezler. Zarlar termos görevi gördükleri için soğumayı şartlara göre geciktirecekler.
  *)Yumurtanın yuva içindeki konumu; 4 yumurtaya temas eden yumurta, 2 yumurtaya temas eden yumurtadan daha avantajlıdır. (Duruma makro bakıldığında embriyoların birbirleri arasında ısı transfer ettikleri ve birbirlerinin titreşimleri algılayabildikleri bilinmektedir.)
  *) Yuvadaki yumurta sayısı-Canlı embriyo sayısı; Sayının fazla olması avantajdır. (Yukarıda yazmış olduğum örnekte 9 yerine 11 yumurta olsaydı belki ben 7 tanesini kurtarabilecektim.)
  *)
  *)

Tabii faktörler çoğaltılabilir.
  Unutmayalım ki boş bir yumurta çevresini de soğutur. Bir embriyonun vücut ısısı diğerlerini için destekleyicidir.
  Üretim ortamının ısısını sabit oluşu böyle bir durumda yaşama şanslarını uzatabilir (Örneğin 25-26°C ).
  Yuvalık seçiminde doğal malzemeden yapılmışları tercih etmemizi ve yuvalıklarımızın daima kuru ve temiz olmasını öneririm.