sidar sarıkaya
Üyemiz
Merhabalar,ben kuşlar hakkında fazla bilgili değilim ve sizlere danışmak istedim.Evde beslediğim ikisi de 5 yaşında çift muhabbetim var.Evcil ele gelen kuşlar.Normalde dişi baskın olmasına rağmen hiç kavgalarını görmemiştim.Daha önce hastalık yaşadıkları için yavru almaya çalışmamıştım.Uzun süredir hastalıkları olmadığı için yavru almayı deneyeyim dedim ve kafeslerine yuvalık taktım.Dişi kuş yuva ile ilgilendi ve sürekli yuvaya girip çıkmaya vaktinin çoğunu orada geçirmeye,yuvayı kemirmeye başladı.Yuvayla ilgilenmesi 10 günü falan bulmuşken hem dişi hem erkek kızıştı iyice.Erkek kur yaparken dişi kuş kuyruğunu kaldırıp çiftleşme pozisyonuna falan gelmeye başladı.Fakat erkek tam sırtına çıkınca dişi birden erkeği yere atıp pençelerini erkeğin gövdesine kitliyor.Gözümün önünde oldu bu ve elimle dahi dişiyi erkekten zor ayırdım.Dişi çiftleşme pozisyonuna geliyor fakat erkek sırtına çıkınca erkeği atıp sürekli erkeğe pençelerini geçirip gagalıyor.Hatta ben yanlarında değilken yaralamış erkeği kafasından.Ben de bunu görünce kuşların yuvalığını çıkardım ama dişinin agresifliği sürünce kuşları bir hafta kadar ayırdım.Bir hafta ayrı kaldıktan sonra dişi sakinleşti ve tekrar kuşları birleştirdim.Bir aydır kavga yok.Sizce bu sorunun çözümü var mıdır ve tekrar yuvalık takmalı mıyım?Yoksa şimdiye kadarki gibi yavru almaya çalışmadan kendi hallerine mi bırakayım? Önerilerinizi bekliyorum.