Yahya SAYIN
Uzman Üyemiz
Hemen Alpay Bİlir abi ile irtibata geçmeni tavsiye ederim, yerinde ve zamanında kullanılması gereken çok güzel ilaçlar var kendisinde...
izmirUğur SARI' Alıntı:görmeden de bişey diyemiyorum ki? hangi şehirdesiniz?
abi ben msj gönderdim konuya bakması için ama msjın gittiğinden emin değilim sen bi mesaj atarsan çok iyi olurYahya SAYIN' Alıntı:Hemen Alpay Bİlir abi ile irtibata geçmeni tavsiye ederim, yerinde ve zamanında kullanılması gereken çok güzel ilaçlar var kendisinde...
deminden beri bakıyorum Kemal abininde dediği gibi ya sinüzit yada boğazla ilgili hastalıklar diyo...Cihangir ZİYLAN' Alıntı:tam olarak bilmiyorum ama galiba bogaz ağrısından kaynaklanan biödem oluşması var gibi.hıpradoks var yağa benziyo gözlerine ve ağzına birer damla damlatın derim.inşallah düzelir.
nerden alabilirim fiyatı nekadar bide kaç gün uygulamalıyımCihangir ZİYLAN' Alıntı:tam olarak bilmiyorum ama galiba bogaz ağrısından kaynaklanan biödem oluşması var gibi.hıpradoks var yağa benziyo gözlerine ve ağzına birer damla damlatın derim.inşallah düzelir.
işte bunda bence gayet kahklı olabilirsiniz Yılmaz usta, öncelikle birçok dostumuz gibi ben de fotoğraftan teşhis koyanlardan yana değilim, fakat sizin durumda belli bazı kesin belirtiler söz konusu olduğu için açmış olduğunuz konuya yorumumu eklemek istedim.Yılmaz OK' Alıntı:tabiki denerim de kuyruğunuda sallıyo yani baska hastalıklarınında olduğunun habercisi sayılmazmı
abi valla sıkılmadan yazmışsın hemen başlıycam bu küre biişe daha alpay abiye ulaşmaya çalıştım ama geriye dönmedi bi yardımcı olurmusun abiGünay DÖNMEZ' Alıntı:işte bunda bence gayet kahklı olabilirsiniz Yılmaz usta, öncelikle birçok dostumuz gibi ben de fotoğraftan teşhis koyanlardan yana değilim, fakat sizin durumda belli bazı kesin belirtiler söz konusu olduğu için açmış olduğunuz konuya yorumumu eklemek istedim.
Sorunların neler olabileceği hakkında ve anlaşılması yönünden adım-adım ilerleyerek düşüncelerimi belirtmek isterim.
Dediğiniz gibi kuşta birden fazla rahatsızlık söz konusu muhtemel, bunlar:
- Ornithosis (bu genel adı)...diğer bilinen isimleri - Psittakoz, Papağan Ateşi, Avian Chlamydiosis, Chlamydia Psittaci. Tıp dilinde adı - Chlamydophila psittaci
- Trichomoniasis ve/veya Hexamitiasis
- Vitamin, protein, mineral ve aminoasit eksikliği ve/veya yetersizliği...alınan besinlerden yeterince faydalanılamaması.
- Yetersiz hijyen ve ortam koşulları
Bunların biraz anlaşılması ve kuşlarda yarattığı etkileri kısaca özetlemeye çalışacağım...bu şekilde siz de kuşun bu hale gelme sebeplerini saydığım rahatsızlıklarla aralarındaki bağıyı kurabilirsiniz.
Ornitosis nekadar da bir üst solunum yolu enfeksyonu olsa, kuşlarda türüne, yaşına, bağışıklık sisteminin gücüne göre kuşların farklı organ ve fonsyonlarını etkileyebilmekte. Örneğin bir muhabbet kuşunda sadece burun akıntısı olarak belirlerken, başka bir muhabbet kuşunda tek gözün şişmesi, etrafındaki tüyülerin dökülmesi gibi belirtiler olabiliyor. Orta veya ileri düzey ilerlemiş Ornitosisde iç organlarda da farklı hasarlar oluşturup, farklı hastalıklar da tetikleyebiliyor. Bu konu aslında Alpay abimiz tarafından ele geniş bir şekilde alındı ve dilerseniz bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz - http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,14112
Trichomoniasis ve/veya Hexamitiasis...bunlar iş mantar türleri olup, ileri düzey hastalıkta sadece iç organlar değil, kuşun tüyü yapısını da etkileyebilmekte. Tabi her tüyü problemi yaşayan kuş bu mantar rahatsızlıklarına sahip anlamına gelmez...birçok faktöre bağlıdır. Örneğin kuşun metabolizmasında yetersiz B vitamini emilimi bu mantar türleri hastalıkları ile birleştiğinde fotoğraflarınızdaki gibi tüyü problemi sendromları oluşturabilir.
Vitamin, protein, mineral ve aminoasit kuşların gelişiminde ve sağlam bağışıklığın oluşmasında büyük rol oynar. Bunlardan herhangibi birinin eksikliğinde kuşlarda farklı sorunlar yaratır. Ben sizdeki örneği göz önünde bulundurarak bunların tümünde bir eksiklik olduğunu düşünüyorum, özellikle B vitamin grubu eksikliği ve tüyü yapısını dengede tutan protein eksikliği.
Bana göre bu dostumuzu iyileştirme olasılıkları oldukça yüksek. Size önerebileceğim bir kür proğramı uygulamayı deneyebilirsiniz. Bunları yazmadan önce şunu da belirtmem gerekiyor...ben bir veteriner veya kuşlar hakkında uzmanlaşmış bir doktor filan değilim. Bu kür proğramını uyglama konusunda bir veterinerin de fikrini alarak başlamanızı tavsiye ederim. Bu kür proğramı uygulama esnasında besin olarak sadece karışık muhabbet yemi verin, mama, sebze ve meyve gibi yiyecekler vermeyin. Bu uygulama esnasında kafes ve ortam hijyeni önemli...bu nedenle uygulamaya başlamadan tüm ekipmanları dezenfekte edin.
1. Öncelikle kuşa uygulanacak bakım kürü proğramına direncini ve dayanıklılığını arttırmak amacı ile 2 gün üst-üste bir multivitamin uygulayın. Multivitamin solüsyonu hazırlarken içindeki B vitamini grubu vitamin oranını arttırmak için B vitamini kompleksi kullanın. Tüm petşoplarda satılan ve rahatlıkla bulunabilen B Kompleksi Avisol B kullanabilirsiniz. Hazırladığınız multivitamin solüsyonunun içine 5 damla Avisol B damlatın.
2. Üçüncü gün itibarı ile Trichomoniasis ve Hexamitiasis gibi olası iç mantar rahatsızlığını durdurma ve tedavi amacı ile 6 gün üst-üste bu mantarların duyarlı olduğu antibiotik tedavisi uygulayın ( bu ilaçlar hakkında ve temini konusunda Alpay Bilir abimiz size yardımcı olabilir, profilinde iletişim bilgileri mevcut - http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php?action=profile;u=4608
3. İç mantar olasılığına karşı olan uygulamadan sonra kuşa biraz vitamin yüklenmesi gerek, bu nedenle 2 gün üst-iste tekrar B grubu vitamin oranı yükseltilmiş multivitamin uygulayın.
4. Multivitamin yüklenmesinden hemen sonraki gün Ornitosis ile mücadeleye başlamak gerek. 5 gün üst-üste Ornitosise etkili antibiotik uygulanması gerek, bunlardan en etkili olanlar Klor,Tetrasiklin veya Doksisiklin etken maddeli ilaçlar oluyor (bu konuda yine Alpay Bilir abimiz size yardımcı olabilecektir). Ornitosis tedavisine başlamadan önce kafesden tüm kalsyum kaynaklarını kaldırmanız gerek (kuş kumu, gaga taşı ve mürekkep balığı kemiği gibi)...bu etken maddeler kalsyuma bağlanma özelliklerinden dolayı kafeste kalsyım kaynakları olursa ilaçlar ve tedavi etkisiz ve başarısız olur. Bu uygulama gerekirse 1 hafta veya 10 günlük bir süre sonra tekrarlanabilir...dolayısı ile sabırlı ve özverili olmalısınız.
5. Ornitosis mücadelesinden sonra kuşa tekrar 2 gün üst-üste B grubu vitamin oranı yükseltilmiş multivitamin yüklemesi yapın ve kalsyum kaynaklarını kafese geri takın. Vitamin uygulaması esnasında tekrar iyi bir ortam ve kafes dezenfeksyonu uygulayın.
6. Kuşun bağırsak florasını tekrar düzenlemek için 1 günlük probiotik takviyesi yapın. Elinizde bir probiotik yoksa, bildiğimiz yoğurt suyu kullanabilirsiniz (yoğurdun kendisi değil, sarımsı suyunu kullanın). Kullanma şekli yarım su dolusu suluğa 1 çorba kaşığı kadar yoğurt suyu ilave edin ve biraz karıştırıp kuşa içmesi için verin.
7. Sıra geldi biraz mineral takviyesine. Bunun için benim kullandığım yöntemi tavsiye ederim. Bildiğimiz Kızılay Maden suyu sodası alın, 1 şişe işinizi rahat görür. Gazı gitmesi için iyice çalkalayın. Bir suluğa yarısına kadar maden suyu doldurun, geriye kalan yarısını da normal içme suyu ile doldurun ve kuşa içmesi için verin.
8. Ertesi gün sadece normal suya geçin ve bir miktar mama vemeye başlayın. Bununla birlikte artık proteine de yüklenebilirsiniz, örneğin mamasına haşlanmış yumurta ilave edin.
Bu kür proğramını uyguladıktan sonra kuşu yakından gözlemleyin, gerekiyorsa iç mantar ve ornitosis uygulamalarını tekrarlayın. Haftada bir kez B vitamini oranı yükseltilmiş multivitamin vermeye devam edin ve kuşun beslenmesi ile ilgili sabit 1 hafta veya 10 günlük bir beslenme proğramı uygulayın. Umarım kuş eski sağlığına kavuşur ve dostumuz ölümden kurtulmuş olur.
telefonla aramayı yarın gündüz vakitlerinde dene...bu arada siteden de özel mesaj yollayıp kendisine ulaşmaya çalıştığını söyleyebilirsin.Yılmaz OK' Alıntı:abi valla sıkılmadan yazmışsın hemen başlıycam bu küre biişe daha alpay abiye ulaşmaya çalıştım ama geriye dönmedi bi yardımcı olurmusun abi
peki denerim gerçektende ÇOK TEŞŞEKKÜR EDERİM YARDIMIN İÇİNGünay DÖNMEZ' Alıntı:telefonla aramayı yarın gündüz vakitlerinde dene...bu arada siteden de özel mesaj yollayıp kendisine ulaşmaya çalıştığını söyleyebilirsin.