Aşılama yöntemleri ve aşı isimleri??

şevket atalan

Yeni Üyemiz
Adı
ŞEVKET
Soyadı
ATALAN
Muhabbet kuşunun doğumundan itibaren yaşamı boyunca yapılacak olan aşılar hakkında bilgisi olan varmı arkadaslar. Kuşları ölümlerden ve hastalıklardan korumak için, verimli bi şekilde yavru alabilmek için, iyi yapılı ve damızlık sağlıklı kuşlar yetiştirmek için hangi aşılar yapılmalı? Bu konu hakkında bilgisi olan üstadlarımdan aşı isimleri ve uygulama yöntemleri almak istiyorum.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Muhabbet kuşları ve kanaryalar gibi küçük kuşlar aslında aşılanmaz, aşılar daha çok güvercin ve kümes hayvanları için uygundur. Bunun sebeplerinden birisi genelde tüm aşılar deri altı iğne ile yapılıyor olması. Güvercin ve kümes kuşları diğer kafes kuşlarından daha iri oldukları için bu yöntem aşılamayı mümkün yapıyor. Diğer bir sebep de aşıların içerikleridir, aşılar gennelikle 300 gram ve üzeri olan kuşlar için üretiliyor...300 gramdan daha az ağırlığa sahip kuşlar için aşılar çok güçlüdür. En önemli sebeplerden birisi de bu aşılar hasta güvercin ve kümes hayvanlarından üretiliyor olması, örneğin bir PMV1 (paramixovirus tip 1) aşısı PMV hastalığı olan bir tavuktan üretiliyor- ve tabii yine tavukları aşılamakta kullanılıyor. Ayni üretim yöntemi güvercin aşıları için de uygulanıyor, hasta bir güvercinden aşı üretilir ve yine güvercin aşılamasında kullanılır. Kısacası, hasta bir güvercinden üretilmiş bir aşı muhabbet kuşu veya başka bir kafes kuşu aşılamasında kullanmak yanlıştır.

Daha önce bu sitede aşılama videosu paylaşılmıştı ama bulamadım, bir arkadaşımız canlı aşı ile muhabbet kuşlarını aşılamıştı...hatırladıklarımı sizin için özetlemeye çalışacağım.

Canlı aşının farkı üretim yöntemidir, laburatuvar ortamında hasta bir kuştan virüs dokuları alınır ve çoğaltılır. Yetrli miktarda virüs üretildikten sonra bu virüsler özel bir yüntemle dondurulur (uyutulur) ve ambalajlanır. Kullanılacağı zaman 1 litre taze inek sütü 3 litre taze ve steril suya karıştırılır. Sonra bir şiringa ile su ve süt karışımından bir miktar şiringaya çekilir ve aşı şişesinin içine enjekte edilir. Aşı ve su-süt karışımı iyice karışması için şişe 1-2 dakika çalkalanır...dondurulmuş olan virüs canlanır ve hayat alır (bu yüzden buna canlı aşı deniliyor). Daha sonra yine ayni şiringa ile şişedeki aşı karışımı Kuşun türüne göre yeterli miktarda çekilir ve önceden hazırlanan 4 litrelik su ve süt karışımına ilave edilir ve iyice karıştırılır. Kuşların suluklarına yarımşar suluk doldurulup içmeleri için kafeslere takılır. Aşılı su en geç 6 saat sonra kafeslerden alınır ve yerine taze içme suyu takılır.

Sorunuza gelince, benim bildiğim dünyada birkaç aşı üreten firma var ama en iyi 2 firma Chevita ve Pfizer. Pfizer değişik aşılar üretiyorlar ama en iyileri Colombovac Paratyphus ve Colombovac MPV. Chevita ise Pfizerden de iyi, hem aşı üretiyor hemde güvercin ve kafes kuşları için ilaçlar üretiyor. Chevitanın bazı aşıları şunlar - CheviVAC-P200 (cansız Paramyxovirus aşısı) ve CheviVAC-S (Salmonella typhimurium canlı aşı).

Bence muhabbet kuşu üreticileri aşılama konusunu pek düşünmemeli, onun yerine gerekli tedbirler alıp hastalık risklerini minimuma indirmeli (bu önlemleri bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz - http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,14112.0.html) ve en çok bilinen hastalıklara karşı düzenli şekilde kaliteli ilaçlarla bakım kürleri uygulamalı. Benim uyguladığım kür proğramını henüz paylaşma fırsatı bulamadım ama yakında kendi web sitemde bu proğramı ve başka birçok şey paylaşacağım.

Cevap biraz kısa ve çok özet oldu ama sanırım genel bilgi açısından tatmin edici.

yüksell

Takipçi Üyemiz
Adı
yüksel
Soyadı
taşlı
günay bey çok tşk bu kadar ayrıntılı bilgi verdiğiniz için.