Avrupa Standartları!!

akifsagay

Takipçi Üyemiz
Adı
Akif
Soyadı
SAĞAY
S.a Petshopçu ve üretici abilerim kardeşlerim. Konu ile ilgili biraz rahatsızım yazmak istedim şimdi bnm evde ufak çaplı bir yunus cicled üretimim ve ufak bir odada yine küç çaplı muhabbet kuşu ve sultan papağanı üretimim var. Dün akşam hem kendime balık bakmak amaçlı hemde yunus yavrularımla takas yapma durumum var mı diye bir petshop a gittim. Tabiki her zmn ki gibi balıkesirden bir üreticden almak istemediğini belirti. Sohbet nasıl oralara uzadı bilmiyorum konu balıkesirden canlı hayvan alması halinde potansiyel müşterisinin onun üreticisini bulup daha ucuza hayvan temin edeceğinden ve kendisinin "kazıkcı" olarak nitelendirileceğini dile getirdi bir yerde hak verdim, bir yerde haksız buldum. Neyse konu avrupa standartlarına geldi. Bnm oturduğum ilde en büyük petshop kendisi olduğunu ve bazı denetimleri sadece kendisin gecirdiğini dile getirdi ve 1 sene içinde avrupa standartlarına geçileceğini söyledi. Bu noktadan sonra konuşmlarında beni üretici olarak yıpratma çabaları olduğunu hissettim. İşte ona avrupa standartları getirilirse üreticininde aynı şekilde olacaığını vergiye balancağımı falan söyledi. Bende dün akşam bir kaç cevap vererek oradan ayrıldım. Yazacağım yorumları tüm üreticiler böyledir yada tüm petshoplar böyledir diye yazmıyorum yanlış anlaşılmasın. Bu konudaki yorumum şu; Evcil hayvan üretimi ve ticareti konusunda avrupa standartları uygulaması geç kalınmış birşeydi. Petshop bzındada üretici bazındada zaten hepimiz avrupayı bile aşmış durumdayız o kadar ki çoğumuz kuşlarımıza müzik bile dinletiyoruz. Bu noktada üretici belgesi almam gerektiği için muhtemelen vergiye bağlanacağımı söyledi ve ekledi " sen vergiye bağlan görcez biz seni üretiyormusun üretmiyormusun_?". Bu konudada şöyle düşünüyorum eğerki ben bu işi bana 3-5 kuruş para getirsin diye yapıyorsam zaten bunu vergisini devlete vermek zorundayım. Üreticinin vergi verdiği noktada sıkıntıya girecek olan Petshoptur(üretici vergiyi cıkartmak için 17 liraya sattığı kuşu 19 liradan satıcak).Neyse dün bu abiyle 40 dk ya yakın bir konuşma geçti. Bana bi ara canlı hayvanlarının şuan içinde hiç birinde garanti olmadığını avrupa standartları geldiğinde 7 gün garanti vermesi gerektiğini söyledi. Bnm en çok sevindiğim nokta bu oldu aslında.Bu konu saatlerce konuşmak isterim fakat uzun yazı sıkıcı olabiliyor sizin fikirlerinizi merak ettiğim için açtım aslında. Avrupa standartları uygulaması gelmelimi_? Üreticiyi ve petshoları ne derece ne şekilde etkiler_? 

mtongur

Takipçi Üyemiz
Adı
Mümin
Soyadı
TONGUR
A.s. konuştuğunuz petshopçu bir yerde hal, bir yerde haksız. Şöyle haklı. Kuşlara garanti olur mu? olur tabi. ben kuşlarıma uzun süreli garanti veririm. 7 gün dediğin nedir ki? ama garanti konusunda haklı. bir de şöyle bir şey var. her garanti de kullanıcı hataları(kuşta bakıcı besleyici hatası) diye madde olur. şöyle şimdi müşteri kuşu alır ona bakmaz yem vermez su vermez ilgilenmez veya bilmediğinden ve öğrenmediğinden dolayı alakasız şeyleri kuşlara yedirir veya içirise, bilmeden olmadık ilaçları ve gereğinden fazla kullanırsa, ishal yapan meyve sebzeleri bol bol verip kuşu ishal edip hastalanmasını sağlarsa veya benim başıma gelen bir örnek; bir arkadaşıma kuş vermişti kesinlikle 1 hafta kuşu kafesten çıkarma dememe rağmen daha ilk gün kuşu salıp, perdesi açık pencereye çarpıp ölmesi gibi. e şimdi bu hataların suçu kimde. elektronik malzeme değil bu hayvan. servisi de yok ki makineye bağlansın arıza nereden tespit edilsin. yani anlatmak istediğim canlı hayvanın garanti olayı biraz havada bir olay. besleyicini, üreticinin ve satının burada dürüst olması lazım.  bizim ülkemizde bu çok zor. piyasada oldukça dürüst olmayan insanlar var. bizde olmaz o iş diye düşünüyorum.

akifsagay

Takipçi Üyemiz
Adı
Akif
Soyadı
SAĞAY
Mümin abi haklısın garanti konusunda mesela o konuşma garantisi veriyordu kuşlara :D Bende dedim eğer yeteri kadar ilgilenirsen bnm kuşlarımda 7 kelimeden aşağı konuşmaz diye garanti veriyorum dedim :DYa mesele garanti de deil aslında. Bu aynı petshopcu abiye vatozlarım ölüyor neden diye sordum biz bilgiyi tecrübeyle edindiriyoruz dedi :D yani ben vatoz alcem deneme yanılma yapcem vatozlarda. Yani o balığın 7 gün içinde ölmemesi içi gerekli bilgiyi bana vericek o balık için 20 litre akvaryum azsa sırf akvaryum satmak için 20 litreli akvaryum veremiycek. garanti iyi ama garantiden ote bardakta japon balığı bakımına avuç içi kadar kafeste kuş bakımına v üretimine balığın minimum yaşayabileceği şartlara göre satış yapılmamasına karşyım bu bağlamda avrupa standartlarının getirilmesini istiyorum ki eğer bunun ucu küçük çaptada olsa üretici olarak bana dokunacaksa razıyım.

danmes

Uzman Üyemiz
Adı
mesut
Soyadı
Toydemir
Petshopcu arkadas garanti konusunu abartmis. ancak soyle bir gercekte var ki avrupa standartlari geliyor. yurtdisinda uretim yapmak icin hayvanlarin bulunduracaginiz yerin krokisinden tutun , anlasmali veterinerinize kadar herseyi soruyorlar. İs sadece vergiyle bitmiyor. su gider yerinden, kus basina m2 hesabina kadar herseyi istiyorlar. ben yaptirmam dersen bir sikayetle karsilasmadigin surece sikinti olmaz. Ama birisi giderde sikayet ederse bu adam catida kus bakiyor, havalandirma yok, veteriner sozlesmesi yok diye; iste o zaman saglam bir ceza yazacaklar. yani is sadece vergi olayi degil. Malesef.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Ben şu avrupa standartları konusuna acaip sarmış durumdayım ve birtürlü de anlayamıyorum. Öncelikle insanların yaşam koşullarını ve hayat kalitesini avrupa standardına çıkarsınlar ondan sonra geriye kalan konularda zaten standartlar kendi kendini yakalar. Avrupa standardında petshoplarımız da olur...üreticilerimiz de olur. Avrupa düzeyinde (hatta üzerinde) giderlerimiz var ama nedense avrupa düzeyinde gelirimiz yok ondansonra neymiş...avrupa standardıyımış. Kı....mın standardı derim ben buna  :)

Konuyu saptırdığım için de özürdilerim.

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
Bu işin ithalatını yapan bi *** li yakını varsa kesin gelir ithal gelsinde para kazanalım gibisinden.Aynı kurbanlıklarda olduğu gibi.
Ama kanun çıksa bile bi sınır olur misal geliri belli bi seviyeni altında iş hacmi düşük olanların basit usul olabildiği gibi. Bizede örneğin 10 çiftten sonrası üretici statüsündedir diye 10 dan düşük Hobi amaçlı üretim vs gibi.
Son olarak öyle veya böyle bu kanunun gelmesi bi 5 seneyi rayına oturmuş gibi yapmasında bi 10 seneyi bulur.

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Garanti olayina :

Ben, Vatanda$in birine Ku$ verdigimde zaten diyorum, ölüm bu, sebebe gerek yok, en az 1 hafta, maksimum 1 yil Garanti veriyorum ! Vermeliyimde !

Ele ali$madimi, getir, $urdakilerden begen götür, tabi geri gelenden degerliyse ufak bir ücretin eklenmesine dikkat cekerim, tabi i$ güc durumu iyi olana, magdura yemini, minerali ücretsiz verip yolluyorum, ve 365 - 366 gün 24 saat kapim acik, olay satmayla bitmiyorki, ... Adam acemi, soru üstüne soru, sanki ahirete prova yapiyorum C:)

Ku$ benden ise tabi Garanti vermeliyim, insandir insana lazim olan !

Birbirimizin yüzüne bakiyoruz, bir ku$ icin lafmi i$itelim, ...  icon_naughty ASLA !

Selahattin Güclü gibi büyük capida üretim yapana vergi tabi tutulabilinir, tabi oda mü$terisinden  alacaktir ve almalida bunu !

Ufak capli ev üretimlerini kim takip edecek, ... burdada o konu rahat, adi üstünde, hobi, ... ve burdan gelecek ile ku$un karni doyuyorsa ne mutlu, ... oda zor gerci, ... yemci olmali  :) Ku$cularda yem alirken bol bol hikayelerini anlatir, oda dinler  :) Allah üreticiye yardim etsin, ... ne diyek, ... ku$ sayesinde insanlar ile ugra$mak insani yorabiliyor, ... sözüm burdan di$ari :

" insanlari tanidikca hayvanlari daha cok sevmeye ba$ladim " ... sözü misali, ...

5 parmagin be$i bir olmadigi gibi insanlarda farkli farkli olabiliyor, ... hele 2 ki$i yanima beraber geldiginde sanki Tennis maci izliyorum,  confused 1 ona 1 buna bakiyorum, ...  C:)

ozanizgi

Takipçi Üyemiz
Adı
ozan
Soyadı
izgi
şimdi bi bakıma hak verilen yer var. Büyük üreticiler var sonuçta adam biyer tutmuş aylık 500-600 ödüyor oraya bi gideri bu. Petshop sattığı 5 liralık ürüne fiş kesiyor onun vergisini ödüyor. Büyük çaplı üreticilerinde bu ruhsatını alıp yaptığı satışların vergisini ödemelidir. Adam çöpcülük yapıyor milletin pisliğini temizliyor alacağı maaşın içinden vergisi kesiliyor.Herkes vergisini ödemeli

mustafaozden2

Takipçi Üyemiz
Adı
Mustafa
Soyadı
Özden
Keşke bu konuşulan olaylar bir an önce gerçekleşsede kuşlarımızı hakettiği rakamlara satabilsek...Ama burası Türkiye ve bu ülke adam olmaz.Garanti meselesi ise,hiçbir hayvanın garanti verilmez,ben nerden bileyim kuşu alan kişi bir hata sonucu kuşu öldürmedi.Belli bir sayıya kadar hobi olarak geçiyor ve vergi verilmiyor tam rakamı bilmiyorum 50 olabilir.Ondan sonrasına ticaret gözüyle bakılıyor.Ama bu kurallar uygulanırsa üreticilerin çoğu bu işi bırakır,öte yandan iyiyle kötü ayrılır.Ama dediğim gibi Türkiyede bu iş olmaz.Devlet önce kaçak kuşun önüne geçsin...

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
A.S.
Herhangi bir sektörde  ruhsatsız işyeri kaç adet vardır acaba?

Aslında bir sokağa baktığınızda alışveriş ettiğimiz bakkal, terzi, kasap, yemek restoranları, yiyecek üreten yerler,

Ruhsatı Vergi levhası olmadan çalışan veya MATRAHSIZ Vergi ödeyenler etrafımızda kimlerdir acaba?

Her kişi 100 tane rahat bu şekilde adres bulabilirmi ACABA?. Gereği için ilgili yere yazılsa mevcut personel ile acaba kaç işyerinin gereği yapılabilir ne kadar sürede.

Millet fırın açmış biz kırıntılardan korkuyoruz. Zaten hep ay aman şuna dikkat edelim diyen Vatandaş zorlanıyor. Adam banane deyip Ruhsatsız Otel açsa sıkıntısı daha az olur sanki :)

Ayrıca o petşhopa bir sorun bakalım lepistes satınca fiş kesiyormu sizi bulana kadar onun hatalarını bulmak daha mı kolay ACABA :D