akifsagay
Takipçi Üyemiz
S.a Petshopçu ve üretici abilerim kardeşlerim. Konu ile ilgili biraz rahatsızım yazmak istedim şimdi bnm evde ufak çaplı bir yunus cicled üretimim ve ufak bir odada yine küç çaplı muhabbet kuşu ve sultan papağanı üretimim var. Dün akşam hem kendime balık bakmak amaçlı hemde yunus yavrularımla takas yapma durumum var mı diye bir petshop a gittim. Tabiki her zmn ki gibi balıkesirden bir üreticden almak istemediğini belirti. Sohbet nasıl oralara uzadı bilmiyorum konu balıkesirden canlı hayvan alması halinde potansiyel müşterisinin onun üreticisini bulup daha ucuza hayvan temin edeceğinden ve kendisinin "kazıkcı" olarak nitelendirileceğini dile getirdi bir yerde hak verdim, bir yerde haksız buldum. Neyse konu avrupa standartlarına geldi. Bnm oturduğum ilde en büyük petshop kendisi olduğunu ve bazı denetimleri sadece kendisin gecirdiğini dile getirdi ve 1 sene içinde avrupa standartlarına geçileceğini söyledi. Bu noktadan sonra konuşmlarında beni üretici olarak yıpratma çabaları olduğunu hissettim. İşte ona avrupa standartları getirilirse üreticininde aynı şekilde olacaığını vergiye balancağımı falan söyledi. Bende dün akşam bir kaç cevap vererek oradan ayrıldım. Yazacağım yorumları tüm üreticiler böyledir yada tüm petshoplar böyledir diye yazmıyorum yanlış anlaşılmasın. Bu konudaki yorumum şu; Evcil hayvan üretimi ve ticareti konusunda avrupa standartları uygulaması geç kalınmış birşeydi. Petshop bzındada üretici bazındada zaten hepimiz avrupayı bile aşmış durumdayız o kadar ki çoğumuz kuşlarımıza müzik bile dinletiyoruz. Bu noktada üretici belgesi almam gerektiği için muhtemelen vergiye bağlanacağımı söyledi ve ekledi " sen vergiye bağlan görcez biz seni üretiyormusun üretmiyormusun_?". Bu konudada şöyle düşünüyorum eğerki ben bu işi bana 3-5 kuruş para getirsin diye yapıyorsam zaten bunu vergisini devlete vermek zorundayım. Üreticinin vergi verdiği noktada sıkıntıya girecek olan Petshoptur(üretici vergiyi cıkartmak için 17 liraya sattığı kuşu 19 liradan satıcak).Neyse dün bu abiyle 40 dk ya yakın bir konuşma geçti. Bana bi ara canlı hayvanlarının şuan içinde hiç birinde garanti olmadığını avrupa standartları geldiğinde 7 gün garanti vermesi gerektiğini söyledi. Bnm en çok sevindiğim nokta bu oldu aslında.Bu konu saatlerce konuşmak isterim fakat uzun yazı sıkıcı olabiliyor sizin fikirlerinizi merak ettiğim için açtım aslında. Avrupa standartları uygulaması gelmelimi_? Üreticiyi ve petshoları ne derece ne şekilde etkiler_?