Bilezik çözümlemesi

Adı
Çağrı
Soyadı
Karabaş
Sevgili hobidaşlarım bu piyasada herkes amatör değil, profesyonel olan binlerce insan var. İşte o insanlar, kendilerinin bildiği her şeyi başkalarının da bildiğini sanıyor.

1.0 demek bu kuş ERKEK demek...

0.1 demek bu kuş DİŞİ demek...

TKF 1.0 demek bu kuşta TKF bileziği takılı ve bu kuş erkek demek...

TKF 0.1 demek bu kuşta TKF bileziği takılı ve bu kuş dişi demek...

fatesan

Uzman Üyemiz
Adı
….
Soyadı
…..
Son günlerde güzel bilgiler veriyorsun tebrik ederim.
Bu başlık biraz eksik olmuş, yazdıklarında sadece tkf kısmı bilezik ile alakali, ben biraz daha açarak anlatayım musadenle.

Öncelikle 1.0 ve 0.1 kısmı doğru, fakat onu da şöyle gelistirebiliriz.

Noktanın sol tarafı erkek sağ tarafı dişiyi temsil edecek şekilde bir kuş için 1.0 3.0 5.0 denebilir, bu rakamlar o sezon üretilen kaçıncı erkek, 0.1 0.3 0.5 de kaçıncı dışı olduğunu gösterir.
Bunu böyle kullanan pek yok herkes erkek dişi ayrımı için 1.0 ve 0.1 olarak kullanıyor.

Bilezik kısmına gelirsek,
Özel bastırılmış bilezikler bu konunun dışında oraya isteyen istediğini yazdırır.
Bir dernek vasıtası ile federasyon tarafından bastırılmış bilezikler için ise her bölüm başka bir bilgi vermektedir.
Kendi bileziklerimden örnek vereyim.

17.TKF.34p.203.0011

17 üretim yılını gösterir (her yılın farklı bi rengi vardır 6 senede bir başa döner)

TKF üreticinin üye olduğu derneğin Federasyonunu gösterir. Buradaki Türkiye kanarya ve kafes kuşları Federasyonu

34p üreticinin üye olduğu Derneği gösterir. 34 derneğin bulunduğu il plaka kodu p de derneğin kodu. Kıvrık gagalilar Derneği

203 üreticinin dernekteki üye numarasidir.

0011 üreticinin o yıl ürettiği kuşlara taktiği bilezigin numarasi. 11 kuşa  bilezik takılmış.

Yani 34p 203 gördünüz mü benim ürettiğim kuş olduğunu anlarsınız. Ya da başka bi üreticinin kuşunu böyle bulursunuz.

Özellikle show kuşların da kan önemli olduğu için kuşun hangi kumesten hangi üreticiden çıktığı önemlidir. Onu da bu bilezik sayesinde öğrenebiliriz

SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Adı
Çağrı
Soyadı
Karabaş
Sevgili Fatih Çevik Bey, bu forumda paylaştığım her bilgi önce benim kendi şahsi Facebook hesabımda paylaşılıyor. Daha sonra bu forumda paylaşılıyor. Özelden (Facebook, messenger) bana gelen soru aynen şöyleydi:

"Hocam sa facede kus paylasan kusun ustune 0.1 ve 1.0 yaziyor bu ne demek siz biliyormusunuz"

Yani, soru böyle olunca benimde cevabım sadece 0.1 ve 1.0'ı açıklamak oldu. Zaten 1.0 ve 0.1'i bile bilmeyen bir şahsa sizin gibi detaylı bilgi verseydim kafası çok karışırdı. Benim şahsi Facebook hesabımda profesyonel üreticiler olduğu kadar bu işte amatör olan binlerce insan da var. Amatör veya kendi çapında az sayı ile kuş üreten bir şahıstan gelen basit soruya basit cevap verirken, profesyonel bir kişiden gelen mesaja en ince ayrıntısına inecek kadar cevap veriyorum.

Vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için şahsım adına teşekkürlerimi iletiyorum.

Sevgiler, saygılar
Çağrı KARABAŞ