BİR PETSHOP AÇMAK ?

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Evet arkadaşlar.Aramızdaki bazı arkadaşların aklından geçen petshop açma düşüncesiyle ilgili  bu yazıyı yazmaya karar verdim.Malumunuz petshoplarda satılan bilimum malzeme ve hayvanlar,bunlarla ilgili tüm sorunları açıklamaya çalışacağım.(Bu arada bazılarının tekerine çomak sokuyorsam özür diliyorum)

1.Öncelikle Cadde üstü ya da köşebaşı bir dükkan olması muhakkak.Ki benimki ara sokaktaydı,ve çok zor günler geçirdim.

İstanbul gibi bir yerde cadde üstü ya da köşebaşında işlek bir dükkanın kirasının yaklaşık olarak 2.500- 10.000 TL arasında.Bu da her ay ki karınızdan her ay bu gideri ayırmanız gerekiyor.

2.İç ışıklandırma,Tabela,akvaryum ısıtıcı ya da filitreleri v.b. elektrik ücreti en az 200-600 TL.

3.Muhasebe açılışı için 2010 da 100 TL defter tastik parası veriliyor ve stopaj,vergi 200TL.

4.Dükkanınıza belediyeden ruhsat alabilmeniz için harç parası,dükkanın çevresini gözteren kroki (mimar onaylı)dükkanın kendi krokisi(mimar onaylı).Yangın tüpü ve ayrıca dükkanınızda havalandırma pervanesi ve su gideri olmak zorunda.Yoksa belediye ruhsatı alamıyorsunuz.

5.Tarım il müdürlüğünün açmış olduğu ev ve süs hayvanı satış yeri eğitimine katılıp sertifika almanız bu sertifika ile tarım il müdürlüğüne gitmeniz
a)sertifika
b)dükkanınıza ait su faturası
c)Dükkanın etrafını gözteren kroki(mimar onaylı)
d)Dükkanın içinin krokisi)mimar onaylı)
e)dilekçeniz
f)Veteriner hekiminiz ile yaptığınız bir yıllık sözleşmenin noter onaylı fotokopisi ve veteriner hekimin oda izin belgesi.

Bu evraklarla tarım il müd. den ruhsat alıyorsunuz.

Heee almadınız ve biri sizi gabbazladı ya da müşteri şikayeti oldu ya da müd. denetcileri gezerken sizi buldu.:)işte o zaman bu işlemlerin hepsini o kadar hızlı yapıyorsunuz ki siz bile şaşırırsınız.Ya da 5000 tl cezayı basıveriyorlar...

Bitti mi? hayır.
6) Eyer açık kedi, köpek,kuş yemi satıyorsanız bunun için de tarım il den ruhsat almanız gerekiyor.

7)Ayrıca doğadan yakalanmış kuş,sincap,yılan,timsah,kertenkele türü hayvanlar satamazsınız.Satarsanız yakalanmanız halinde yine yüklü ceza var.Unutmayın ülkemizde herşeyin çaresi var.Ama şikayet ya da gambazlama olmadığı zaman sorun yok ama olunca memurlar malesef ceza yazıyorlar.

Bitti mi? Hayır.
8)Her hafta veterinerinizin belirttiği dezenfektasyonla dükkanınızı temizlemeli ve bunun ile ilgili formu denetci personelin gelince kolayca görebileceği yere asmalısınız.

9)Dükkanınıza soktuğunuz her türlü kalbi atan canlıyo muhakkak noterden onaylı kayıt defterine kayıt etmeli ve satışları muhakkak yazmalısınız.(en çok uyuz olduğum mevzu)

10)İyi reklam yapmalı ve yaptığınız reklama göre gelen müşterilerinize güzel muamele etmelisiniz.

11)Muhakkak bağkur a kayıt olmalısınız ki kayıt olmamışsanız ve yetkililer sizi yakalamışsa scared :p smileki

12)Gelelim aldığınız toptan malzemelere.Malesef her toptancıda her şeyi ucuza alamazsınız

birinde kedi maması kiminde kuş kiminde yemi kiminde de aksessuarlar ucuzdur.Bunu iyi takip etmelisiniz.Bu arada satın aldığınız ambalajlı her şeyin muhakkak son tüketim tarihine bakın elinizde patlamasın.Ya da satın bozuk malı da sizi hemen şikayet etsinler.

13)Satın aldığınız canlılar muhakkak sağlıklı olsun eyer sizde ölürse zarar müşteride ölürse adınız çıkar ve şikayet edilirsiniz.

14)Çevrenizde rakip firmalar olabilir,rakibiniz bu işilerden hiç anlamayan amacı sadece para kazanmak olabilir,kesinlikle küçük görmeyin ve muhatap olmayın.

15)Bilmediğiniz bir konu olduğunda Balık ya da hayvan davranışı,kesinlikle kafanızdan teşhis koymayın,unutmayın ki siz veteriner değilsiniz.Bizlerden çok hayvan seven birisi hiç çekinmeden veterinere gider ve hayvanın farklı hastalığı çıkarsa başınıza iş almanız içten bile değildir.

16)Piyasada orjinal malzemeler olduğu gibi çakmaları da vardır.Tavsiyem böyle şeylerden uzak durun.

17)Sattığınız her ürünün kullanım amacını ve şeklini öğrenin müşterilerinizi kandırmayın.

Yok ben çok iyi balıktan anlarım kuştan anlarım üreteyim de satayım demeyin,malı alın ve satın gitsin.

18)Kimsenin dükkanına özenmeyin.Unutmayın ki bu işte sermayeniz ne kadar olursa olsun dükkanı dolduramazsınız.Müşteriniz illaki olmayanı sorar.

19)En önemlisi Allah dan korkun kimseyi kandırmayın...

İşte arkadaşlar ben yaklaşık 1 yıl işlettiğim dükkanımda ki tecrübelerimi derleyerek sizlere yazmak istedim.Benim dükkanım mahalle arasında ve çok ufak dı. Beni kurtarmadı.Ancak resmi kurum ve kuruluşlara kiraya çalıştım.Ama ülkemizde kaçak yollarla çalışan bir sürü dükkan var.Ne diyelim hayırlısı olsun.

SAYGILARIMLA...

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
güçlü bir sermayen + geniş bir bilgin olmadan yapma diyorsunuz yani :)

amazonia

Uzman Üyemiz
Adı
Bilal
Soyadı
ERDEM
Sayın Aslan;
Yazını merakla yer yer gülerek yer yer de düşünerek okudum.Öncelikle sana geçmiş olsun dilemek istiyorum.Sanırım dükkanını kapattın.Üzücü olan bu.
Onun dışında yazdıklarının çoğunda hatta tamamında haklısın ancak ben bu işi 15 yıldır yapıyorum vergimi bağkurumu kiramı faturalarımı v.b. ne varsa ödüyorum Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından Sertifikalı olan ( Bölgemde ) tek dükkan benim tüm evraklarım tam Allah c.c. Şükürler olsun ki işlerimizde iyi tam 13 firmanın bölge bayiiliğini yapıyorum.Yine şükürler olsun ki geçinip gidiyorum.
Ben aslında sana teşekkür etmek istiyorum öyle ki malesef davulun sesi uzaktan hep hoş gelir ama işin aslı hiç bir zaman öyle değildir.Yazdıklarının çoğuna katılıyor/katılmıyorum yazdıklarının çoğunu yapıyor/yapmıyorum.Ben son olarak herkesin anladığı ya da yapabileceği en önemlisi de yaparken mutlu olacağı bir iş yapmasını temenni ediyorum.

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Ya sermaye derken işin içine girmeden kesinlikle göremezsin.Mesela bir muhabbet yeminin bir sürü çeşidi var,aynı çeşitlerin 500g ve 1000 g olanları var.hele balık yemlerini hiç katmıyorum bile..

örnek: muh.yemi
vitakraft,bonnie,versalega,witamolen,orlux,max,quico,mavi boncuk.v.b

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Bilal ERDEM' Alıntı:
Sayın Aslan;
Yazını merakla yer yer gülerek yer yer de düşünerek okudum.Öncelikle sana geçmiş olsun dilemek istiyorum.Sanırım dükkanını kapattın.Üzücü olan bu.
Onun dışında yazdıklarının çoğunda hatta tamamında haklısın ancak ben bu işi 15 yıldır yapıyorum vergimi bağkurumu kiramı faturalarımı v.b. ne varsa ödüyorum Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından Sertifikalı olan ( Bölgemde ) tek dükkan benim tüm evraklarım tam Allah c.c. Şükürler olsun ki işlerimizde iyi tam 13 firmanın bölge bayiiliğini yapıyorum.Yine şükürler olsun ki geçinip gidiyorum.
Ben aslında sana teşekkür etmek istiyorum öyle ki malesef davulun sesi uzaktan hep hoş gelir ama işin aslı hiç bir zaman öyle değildir.Yazdıklarının çoğuna katılıyor/katılmıyorum yazdıklarının çoğunu yapıyor/yapmıyorum.Ben son olarak herkesin anladığı ya da yapabileceği en önemlisi de yaparken mutlu olacağı bir iş yapmasını temenni ediyorum.
Bilal bey.Siz dükkanınızın yanı sıra Türkiye de kuş üzerine isim yapmış birisiniz.Çalışmalarınızı ve derecelerinizi taktir ediyorum.Amacım kimsenin hevesini kırmak ve ya işini baltalamak değil.Ben 1975 doğumluyum ve kuşçu luğa ilk olarak 8 yaşında başladım.Bana kuşçuluk hobisini sevdiren rahmetli dayım önce bu hobiyi sevmeyi öğretti.Hayatımın her evresinde kuş besledim.Ve bu hobim için çok paralar harcadım.Balık konusunda abim türkiyenin en tanınmış kişilerden birisi.Artık ne diyelim basiretimiz bağlandı heralde.Benim dükkanımın iş yapmaması malesef ara sokakda olmasıydı.Ne diyelim şans...

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Kapattığın icin Üzüldüm Kardes.. Hayırlısı Diyelim Bende Acalı 9 Ay oldu daha ayaktayım Bakalım Kısmet ne olacak :) cogu insan petshoplar cok kazanır der dururda işin icine girildimi durum cok farklı gozukur..

amazonia

Uzman Üyemiz
Adı
Bilal
Soyadı
ERDEM
Aslan ÖZTÜRK' Alıntı:
Bilal bey.Siz dükkanınızın yanı sıra Türkiye de kuş üzerine isim yapmış birisiniz.Çalışmalarınızı ve derecelerinizi taktir ediyorum.Amacım kimsenin hevesini kırmak ve ya işini baltalamak değil.Ben 1975 doğumluyum ve kuşçu luğa ilk olarak 8 yaşında başladım.Bana kuşçuluk hobisini sevdiren rahmetli dayım önce bu hobiyi sevmeyi öğretti.Hayatımın her evresinde kuş besledim.Ve bu hobim için çok paralar harcadım.Balık konusunda abim türkiyenin en tanınmış kişilerden birisi.Artık ne diyelim basiretimiz bağlandı heralde.Benim dükkanımın iş yapmaması malesef ara sokakda olmasıydı.Ne diyelim şans...
Sevgili ASLAN abi;
Özellikle şunu belirtmek istiyorum ki yazınız da ne heves kırmış ne de kimseye baltalamışsınız gerçekten 10 numara bir anlatım olmuş.Rızkı veren ALLAH c.c. ne şekilde olursa olsun yenecek bir lokma varsa bu dünyada o can nefes alacak.
Gerçekten çok teşekkür etmek istiyorum size.

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Bilal ERDEM' Alıntı:
Sevgili ASLAN abi;
Özellikle şunu belirtmek istiyorum ki yazınız da ne heves kırmış ne de kimseye baltalamışsınız gerçekten 10 numara bir anlatım olmuş.Rızkı veren ALLAH c.c. ne şekilde olursa olsun yenecek bir lokma varsa bu dünyada o can nefes alacak.
Gerçekten çok teşekkür etmek istiyorum size.
Değerli kardeşim.Rica ederim.Amacım insanlar bu işe girerken karşılaşacağı sorunlar.Allah(C:C) herkesin yardımcısı olsun.

baysamin

Yeni Üyemiz
Gerçekten bu işi çok güç bir hale getirdiler herşey için sertifika ve izin istiyorlar ama büyük mrketlere bakıldığında açıkta zeytin peynir kuru bakliyat vs  gibi insan gıdaları açıkta ve  birr uygulamaya veya bir izine tabi değil tezat enteresan.

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Serkan KUCCUK' Alıntı:
Aklımdayken calıştığım 3 tane petshop var . Yavrularımı verdiğim 2 tanesi daha vergiye bile kayıtlı değiller 1 taneside vergi memurlarına yakalandığı icin yeni acılış yaptı :)
Eeee o marketler dünyanın vergisini ödüyorlar ya devlete.Biz ufak esnaf olunca sıkıntı tabi...

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
BAYRAM AKYILDIZ' Alıntı:
aslan bey yazınızı en ince ayrıntısına  kadarr okuduum..  öncelikle hakınızda  hayırlısı  olsun..
birde dükanaçmak için yeni bir yasadaha  çıkardılar.. yeni açılanher petshop yangın çıkış yeri istiyorlar yangın çıkışı olyan dükkana da ruhsat  vermiyorlar..  bir kaç petshopta çıkan yangınlar sonrasında telef olan  bir  sürü hayvan oldu.. bu  yangınlardan ötürü her yeni açılan petshop yangın çıkış yeri istiyorlar..
eski olan petshoplarada YANGIN ÇIKIŞ YERLERİ  AÇMALARINIDA  ZORUNLU KILMAYA  BAŞLADILAR 
PESHOP açacak arkadaşlara da  şimdiden hayırlı olsun ..

saygılar
bir çok petshop bir binanın altında yani arkası ya ev yada iş merkezi anlaşılan bu yasa çıkarsa bir çoğu sıkıntı çekecek

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Zamanında bu ve bunun gibi kuralları koymadılar şimdi insanlara sıksıntı çektiriyorlar.Heee petshopçular çok mu sütten çıkmış ak kaşık tabiki değil.Adam kuşların altını temizlememek için yem ve su vermiyor pisletmesinler diye.O adam çatır çatır para kazanıyor.Neyse devlete karşı boynumuz kıldan ince dir.Hayırlısı olsun ne yapalım.

Aslan ÖZTÜRK

Uzman Üyemiz
Adı
ASLAN
Soyadı
ÖZTÜRK
Yangın çıkışı tabiki önemli ama çok daha önemli olan bir konu var.Kaçakçılık.Kuşundan balığına,akvaryumundan gaga taşına,ilacından bilmem neyine herşeyin bu sektörde çakması var.Bu da tabiki verimi öldürüyor.

Ayrıca yasal olarak üretim yapan kişinin suçu günahı ne?

Adam bir sürü masraf yapıyor.yok kuşu, yok vergisi, yok veterineri atıyorum maliyeti kuş başına 20 tl diyelim.EE millet internetten 15 tl ye kuş satıyor.Şimdi kim haklı kim haksız.Yasal çalışan kişi sıkıntıya giriyor.Sonra hooop dükkan kapanıyor.Başlıyor o da gizli kapaklı üretim işine.Yani acayip bir kısır döngü herkes haklı.

ilbeyli

Üyemiz
Adı
halim
Soyadı
arslan
ben bu yazıyı okurken orjinal ansiklopedik bilgi diye okudum ve son kısımlara gelince farkettim aslan abinin kendi cümleleri olduğu. abim aklına ve ağzına sağlık dükkan açmayı düşünenlere ve açmış olanlara çok güzel bilgiler verdiniz. teşekkürler

A.VOLKAN AK

Üyemiz
Adı
VOLKAN
Soyadı
AK
Tavsiyeleriniz çok güzel helede 19.madde artık bu maddeyi pek uygulayan yok sanırım ne yazık ki.Ben Ankara'da yaşıyorum ve kuş hobime yeni başladım sayılır ama yıllardır akvaryumla ilgilenirim. Geçenlerde daha önce hiç uğramadığım bir petshopa girdim yolumun üzeri idi.Vatandaş bana hastalıktan öldü ölecek balığı yeminler ederek satmaya çalışıyor ve hiç de yüzü kızarmadan yalanlar atıyor.Bu ne hırstır bu ne aç gözlülüktür anlayamadın.Bir başkasını kandırarak yapılan ticaret ticaret değil dolandırıcılıktır.İşini iyi ve ahlaklı yapan arkadaşlarımıza teşekkür eder bol kazançlar dilerim.

soneR09

Takipçi Üyemiz
Adı
SONER
Soyadı
YÜKSEL
paylaşım için teşekkürler ..ben konu dışında olacak ama ileti nasıl gönderiliyor.genel ileti ben yazmak istediğimde kişi ismi soruyor ..ne yapmalıyım