BOX ÜRETİMİNDEN SALMA ÜRETİME GEÇİŞ

dameee

Uzman Üyemiz
Adı
ayhan
Soyadı
şen
SIR NE arkadaşlar :) salmada üretim kolay bazıt ama eş takibi zor bireysel kuş takıbi zor anlaymazsın bır bakarsın anaç yerde yürücek hali yok alırsın anca o zmana ama iş işten geçer

ben şahsen gözümle tek tek kontrıl etmek istedigimden salmaları bozdum sırra gelince zamanın varsa şayet en iyi salma şekli kuşları yavrudan atıcaksın salmaya ve dişi oranı fazla olucak her zaman salma kurulurken erkege göre yavrudan yaptıgınız ölçülere göre örnegin 30 erkek 40 dişi salıcaksın salmaya beslıceksin bu salmadakı verımı başka salmalardan alamazsın  sı r denen  bu bukadar basit saygılar.

kemal akbulut

Uzman Üyemiz
Web sitesi
ww.muhabbetkusuureticileri.com
Adı
Kemal
Soyadı
Akbulut
Süleyman DERMENLİ' Alıntı:
salmada kuşlardan biri hastalanırsa hepsine fatiha deme olasılığınız yüksek hatırlatayım  scared
KARDEŞ 2 SEFER PAS GEÇTİM YINE DAYANAMADIM BİLGİ BAĞIMINDA SALMADADA AYNI HAVAYI SOLUYOR
BOXTADA
ÖNLERİNDEN ALDIĞIN YEMİ ELEYIP KARIŞTIRIP VERİYON İKİSİNDEDE
SALMADA KUŞ TAKIR TAKIR UÇAR YUM TIK OLMAZ
HASTALIKGELİRSE HEPSİNDE AYNNI BENCE SLM

seneruzun

Üyemiz
Adı
ŞENER
Soyadı
UZUNOĞLU
herkese teşekkürler.
salmacılar işin güvenliğinin rahatlığının farkına benden önce varmışlar.
ben yeni katıldım ama eminim ki birdaha boxa dönmem.
yazık oldu bir sürü kuşuma boxda iken.
şükür salmada 3 4 aydır sadece bir kuşumu kaybettim o da box da iken hastalığa yakalandı.

hastalıga yakalanma riskine gelirsek,mama artıklarını 3 4 günde bir fırçayla süpürürseniz sanırım sıkıntı doğuracak bir olayla karşılaşılmaz.

inanın üzüldüm bunca zaman kuşları boxa hapsettiğime.
hala box da olan 5 6 çiftim var ama yavrulardan sonra onları da yeni bir salmada deneyeceğim.

herkese hayırlı bayramlar

wertyu

Üyemiz
Adı
tolga
Soyadı
helvacı
Kesinlikle size katılıyorum sonuna kadar zaten bende daha önce forumda bununla ilgili bir yazı yazmıştım

Uğur MOGAN

Uzman Üyemiz
Adı
Uğur
Soyadı
MOGAN
Salmada üretim kolay ve verimli oluyor. Hem zamanımızdan hem de cebimizdeki paradan tasarruf etmis olunuyor. Yumurtaların cogu dolu oluyor fakar salmada uretimin dez avantajlarida oluyor. Salmada kuslari birebir takip etmek cok zor. Ornegin verimsiz bir disi verimli diger disilerin yuvalarini rahatsiz edip yavrularini oldurebilir ve siz bu kusu tesbit edene kadar bircok hayvaniniz telef olur. Yerli ırk kuslari salmada uretmek mantikli fakat jumbo gibi iri irk kuslari salmada uretmek o kadar mantikli degil. Jumbo, ingiliz gibi kuslari salmada uretirseniz kuslarin kalitesini dusurursunuz. Bu gibi irklarda en iyi yontem yavrudan alip,salmaya koyup orada es tutturup ardindan uygun olculerdeki box kafeste uretmeniz daha saglikli ve verinli olacaktir diye dusunuyorum. Kis oldumu box kafesinizdeki tum kuslarinizi salmaya koyabilir kis boyunca dinlenmelerine ve daha da verimi arttirmaya yardimci olabilirsiniz.

oktay aykut

Uzman Üyemiz
Adı
oktay
Soyadı
aykut
Şener UZUNOĞLU' Alıntı:
herkese teşekkürler.
salmacılar işin güvenliğinin rahatlığının farkına benden önce varmışlar.
ben yeni katıldım ama eminim ki birdaha boxa dönmem.
yazık oldu bir sürü kuşuma boxda iken.
şükür salmada 3 4 aydır sadece bir kuşumu kaybettim o da box da iken hastalığa yakalandı.

hastalıga yakalanma riskine gelirsek,mama artıklarını 3 4 günde bir fırçayla süpürürseniz sanırım sıkıntı doğuracak bir olayla karşılaşılmaz. şenerciğim merhaba aradan geçen bu zaman zarfında tecrübelerine göre aynı fikirdemisin bu yazılanları örnek alıcak arkadaşlara fikir vermesi açısından  soruyorum teşekkürler selamlar :) :) :)

inanın üzüldüm bunca zaman kuşları boxa hapsettiğime.
hala box da olan 5 6 çiftim var ama yavrulardan sonra onları da yeni bir salmada deneyeceğim.

herkese hayırlı bayramlar
şener aradan geçen süre zarfında yani salmaya döndükten sonraki süreyide göz önüne alırsak hala aynı fikirdemisin salmayıda box sisteminide denemiş bir üretici olaraktan şu anki görüş ve düşüncelerini açıklarsan bundan sonra üretim  yapacak arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz selamlar :)

kinzavas

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
ay
Oktay AYKUT' Alıntı:
şener aradan geçen süre zarfında yani salmaya döndükten sonraki süreyide göz önüne alırsak hala aynı fikirdemisin salmayıda box sisteminide denemiş bir üretici olaraktan şu anki görüş ve düşüncelerini açıklarsan bundan sonra üretim  yapacak arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz selamlar :)
bu sorunun cevabını merak ediyorum ?

hasan4022

Uzman Üyemiz
Adı
HASAN
Soyadı
YILDIZ
verdiğiniz bilgiler için tşkler ancak evde üretim yapanlar için salma sıkıntı olacaktır ;)

seneruzun

Üyemiz
Adı
ŞENER
Soyadı
UZUNOĞLU
arkadaşlar merhaba

salmayı da box ı da denedim evet.
salmaya gecmemin nedeni mamayı kafes tabanından hergün temizleyememem ve kuşların hastalanmaya başlamasıydı.
diğer neden de bazı kuşların yumurtlamamasıydı ve önemli sayıda kuşumu da kaybettim.
salma ilk başlarda cok iyiydi.
kuşlar anlaşıyor ve şaşırılacak üzeyde yumurtlamaya başlamıslardı.
en az yumurtlayan kuş 8 adet yumurtladı ve ümidi kestiripm kuşlar ilk yumurtlayan kuşlar oldu.
fakat zamanla katil dişiler belirdi ve sürekli onlarla olamadıgım için ben farketim salmadan cıkartıncaya kadar bir yuva yavru telef olmaya başladı.
netice tavsiyem şu ki ; havalandırması iyi,güneş alan ve hergün mama artıklarını temizleyebileceğiniz ve geniş box kafesler sanırım en uygunu.
40x60 ön tel ve 30-40 derinliğinden daha düşün boxları tavsiye etmiyorum.

hakan-egypt

Uzman Üyemiz
Adı
hakan
Soyadı
sahinTURK
ONCESI alkisd

Şener UZUNOĞLU' Alıntı:
merhaba arkadaşlar

gecen yıl bu zamanlarda bir merakla üretime başlayıp yaklaşık 25 30 çift kuş yapmıştım.bunların 5 6 çifti de jumboydu.
ithal olmalarına ragmen yumurtladılar ve de yavru almaya başlamıştım.
ama jumbolar da diger kuşlar gibi hastalanmaya başladı ve bir kısmını kaybettim.
dişiler yavru yuvadan cıkacagı zaman ölüyordu.
ishalden kurtaramadım.
hergün mamalarını yenileyip altlarını temizlememe ragmen.
bi ton da ilaç denedim yine olmadı ve git gide de daha fazla zamanımı almaya başlamışlardı.

bırakmayı düşünmeye başlamışken sitede salma üretimini araştırıp detaylarıyla inceledim.
ismini hatırlamadığım ve epeyce detaylı olarak anlatmış olan arkadasın tavsiyeleriyle ilerledim.

yumurtası olmayan yavruları yuvadan cıkmış ve hatta bir yıldır yumurtlamayan hiç yumurta alamadıgım kuşlar olsun hepsini bir odaya doldurdum.

yaklaşık 20 25 gün yuvalık takmadım.kuşlar günden güne canlanmaya başladı.her halleriyle daha neşeli görünmeye başladılar.

yuvaları ise dikey olarak 5 erli guruplar halinde farklı renklerde yuva agızları birbirini görmeyecek şekilde taktım.

karşı duvara ise tünekler.
ama kuşlar yuvalara yaklaşamadı.ben de yuvalıkların önüne yataylamasına boy tünekler attım.

bir kaç güne yuvalara ilgi duymaya ve eşi olan eşiyle olmayanlar ise eş tutarak yuvalara girmeye başladılar.

forumdan okudugum arkadasın dediği gibi dişi sayısını da 3 4 fazla attım salmaya.

çifleşmeye başladılar ve ilk yumurtlayan ise umudu kestiğim yaklaşık 1 yıldır beklediğim çift oldu.

tabi kötü bi kaç sonuç olmadı mı oldu.
biraz hasta bir kuş vardı bi sabah onun öldürülmüş olduğunu gördüm.

hatam da şu oldu.arkadasın salmaya sonradan kuş atmayın demesine ragmen arkadasdan gelen bir çifti attım ve erkeğini yaralayacakları anda dışarı çıkarttım.

bir diger gün ise kavga sesyle hemen içlerine girdim ki bir yuvayı iki dişi secmiş ve birbirlerini hafif yaralamışlar.

bir çifti boxa almamla iki çiftte yumurtladı.

şimdi ise salmadaki kuşların %80 inde yumurta ve yavru var.
en az yumurtlayan ise 7 adet yumurtluyor.
boş yumurta şimdiye degin hiç olmadı.

zamandan tasarruf etmek,ölümlere son vermek ve yüksek verim almak istiyorsanız box üretimini de deneyen biri olarak sizlere kesinlikle salmayı öneriyorum.

herkese bol yavrulu kayıpsız üretimler dilerim...

SONRASI :'(

Şener UZUNOĞLU' Alıntı:
arkadaşlar merhaba

salmayı da box ı da denedim evet.
salmaya gecmemin nedeni mamayı kafes tabanından hergün temizleyememem ve kuşların hastalanmaya başlamasıydı.
diğer neden de bazı kuşların yumurtlamamasıydı ve önemli sayıda kuşumu da kaybettim.
salma ilk başlarda cok iyiydi.
kuşlar anlaşıyor ve şaşırılacak üzeyde yumurtlamaya başlamıslardı.
en az yumurtlayan kuş 8 adet yumurtladı ve ümidi kestiripm kuşlar ilk yumurtlayan kuşlar oldu.
fakat zamanla katil dişiler belirdi ve sürekli onlarla olamadıgım için ben farketim salmadan cıkartıncaya kadar bir yuva yavru telef olmaya başladı.
netice tavsiyem şu ki ; havalandırması iyi,güneş alan ve hergün mama artıklarını temizleyebileceğiniz ve geniş box kafesler sanırım en uygunu.
40x60 ön tel ve 30-40 derinliğinden daha düşün boxları tavsiye etmiyorum.
SONUC
1-SALMA COK IYI ILGI VE TAKIP ISTIYOR  crazy
2-BAKIMI KOLAY  alkisd
3-KUSLAR KATIL OLUP CIKIYOR  scared
4-URETIM ARTIYOR evil_idea
5-YAVRULAR OLDURULUYOR icon_wall
6-SONUC OLARAK VERIM DUSUYOR :-X
7-BOXA DEVAM  thumbsupbo

Enver.Ergin

Uzman Üyemiz
Adı
Enver
Soyadı
ERGIN
Bende Box üretiminden Salma üretime geçiş yaptım. daha 1 hafta oldu salmaya geçişim ama ilk gözlemlediğim şey kuşlar sanki uçmayı yeni öğreniyorlar o  kadar hamlamışlar. Belki yağ tutmuşlardır çok tecrübeli değilim. fakat şu 1 haftada kendilerine geldiler diye bilirim. tek sorun dişiler arasında ufak tefek kavgalar olabiliyor. daha ilerki günlerde diğer tecrübelerimide sizlerle paylaşmayı ümit ediyorum iyi günler.

muyar

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.leenglish.com
Adı
Mehmet
Soyadı
Uyar
Merhaba arkadaşlar;

Konu yaklaşık 1.5 yıl önce açılmasına rağmen demek ki ne kadar önemli bir konuymuş ki hala bugün bile güncel duruyor :)

Herkes tecrübelerini yazmış ve gayet de güzel bilgiler paylaşılmış. Burada yazılanlara benzer şeyler benim de başıma geldi. Ben de sizlerle paylaşmak istedim: alkisd

Ben 2011 Ekim ayında 30 çift olacak şekilde 60 çek ile box'larda başladım. Önce nisbeten küçük salmalara 15-20 kuş koydum. Onlar içerisinden eş olduklarını zannettiklerimi boxlara ayırdım. Ama 1 yıl boyunca çift sayımı 11-12 den yukarı çekemedim.  Aldığım kuşların bir kısmı öldü. Ben de büyük bir salma yaptım. Elimde 1 yıldan beri eşe giremeyen kuşları ve kendime ayırdığım damızlık yavruların hepsini salmaya attım. Ve takip etmeye başladım. Kuşlar ne zaman yumurtladı o zaman yavruluğu ile beraber eşiyle birlikte boxlara aldım. Bu şekilde şu anda 25 takım kuşum oldu.  thumbsupbo

Bu arada salmada da kuşlarım öldü. Fakat bu ölümler Şener beyin de dediği gibi benim söz dinlememem yüzünden oldu. Ben de salmaya beraber attığım kuşların içine daha sonra attığım kuşlardan dolayı çıkan kavgada 8 kuşum öldü  crying Bir de yuvalık kavgaları oldu dişiler arasında. Allahtan ki bu kavgada kuş kaybetmedim.

Şu anda tekrar kendi yavrularımdan damızlık ayırıyorum. Yeterli sayıya ulaştıklarında onları da salmaya atıp eş tutanları aynı şekilde boxlara ayırıcam.

Benim de tecrübem bu oldu arkadaşlar. Umarım buralarda paylaşılanlar diğer arkadaşlara faydalı olur.

Allah herkese emeklerinin karşılığını versin  icon_pray

ahmetkazıcı

Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
kazıcı
selam arkadaşlar.
öncelikle bende box,ta üretim yapıyordum ama inanınki çalışan biri için çok zor bakımı.
salmamda vardı ama bunu üretim için değil bu salmayı damızlık olarak ayırdığım yavruları burada 6 ay bakıp yuvalık asıp yumutrlayanları box,a alıyordum baktım çok yoruluyorum.
bu salmaya 10 çift box,tan eşli kuşları buraya bıraktım baktım verim daha iyi ve beni yormuyor hemen diğer box,ları iptal etmeye başladım şimdi 4 salma kafes yaptım ama burada esas anlatmak istediğim konu:10veya 12 çift,ten fazla kuş bırakmamak afedersiniz nerde çokluk orda bokluk derler, 1.30 eni 1,30 genşlik 2,50 yükseklik olacak şekilde salmalar yaptım gayet iyi 2 salmayada kuşları bıraktım yuvalık astım diğerlerini şuan dinlenmedeler, daha salmaya almadım. hiç olmadı eski bir güvercin sevdalısı olarak sayıyı azaltır sadece hobi olarak bakarım, yine bakarım çoğalmasada olur satmasamda olur çok önemli değil.salmalarınızdaki kuş sayısını çoğaltırsanız kavgalar kaçınılmaz olur.yer nekadar geniş olursa olsun eğer çok sayıda kuş bırakırsanız yer büyük diye olumsuzluklarda beraberinde gelecektir kendi kanımca.herkeze saygılar.

Kadem Karaman

Üyemiz
Adı
Kadem
Soyadı
Karaman
--- Şimdiye kadar okuduğum en faydalı başlıklardan biri, tekrar gündeme gelmesine sevindim yoksa okuyamayacaktım  music