Canlı yemler

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
CANLI YEMLER

Biz kuşseverler şu zamanlarda canlı yemlere oldukça yabancıyız,fakat canlı yem bilhassa ispinozları barındırıyorsanız oldukça önemli çünkü bazı türler canlı yem olmadan üremezler,(sakalar da bu grubun içine katılabilir)üreseler bile protein seviyesini yeterli görmedikleri için yavrularını beslemek istemezler ve terkederler.. İspinozlar ayrıca ufak sinek gibi canlıları havada yakalayabilirler.
Çeşitli canlı yeme ihtiyaç duyan türlerin hangileri olduğunu türler bölümünden öğrenebilirsiniz,fakat bazı türler ise ıslatılmış yem ve yumurta maması ile yavrularını büyütebilmektedirler. Zebralar ve gouldianlar gibi,fakat onlarda karışık kolonilerde diğer kuşlardan görerek canlı yem yiyebilirler. Aslında canlı yem yurtdışında halihazır şekilde petshoplarda satılır fakat ülkemizde böyle bir seçeneğe sahip olmadığımızdan ya kendimiz temin edeceğiz ya da kendimiz üreteceğiz. Bazı sineklerin larvaları ve yumurtaları için akvaryumculardan yardım alınabilir.
Öyleyse ispinozların hangi canlı yem,böcek kurtçuk gibi hayvanları yediklerine bir göz atalım.
Karıncalar ve karınca pupaları


İspinozların karıncaları yedikleri gözlenmemiştir,kazara ispinozun kafesine bir karınca gelmişse ispinoz karıncayı görmezden gelir. Çünkü karıncalar ispinozları ısırabilirler.Ancak iştahla yenilen şeyler ise karınca yumurtaları ve larvalarıdır. Karınca larvaları ve pupaları karıncaların yuvalarının rahatsız edildiği zaman taşıdıkları beyaz yuvarlak şeylerdir. Karınca pupalarına karınca yuvalarının altında rastlayabilirsiniz. Karınca yuvası bulup bu yuvayı kazınca alt katmanlarda yumurta ve pupalar bulunur. Buralarda bulabildiğiniz pupaları ve yumurtaları bir poşete koyup derin dondurucuya atarsanız ölmelerini sağlarsınız,ertesi gün bu şekilde yenmeye hazırdır. Bu pupalar yurtdışında ki bazı petshoplarda hazır satılabilmektedir. Yumurtaların yanı sıra pupalar ne kadar küçükse o kadar besleyici olmaktadırlar. Pupaların küçüklerini ispinozlar,daha büyümüş hallerini arap bülbülü gibi kuşlar tüketirler.
beyaz olanlar ispinozlar için idealdir.
Termitler (Beyaz karıncalar)
Termitler tropikal bölgelerde yaşarlar. Bu yüzden ülkemizde bulunmadıkları için kısaca değineceğiz. Avustralya’da termitler oldukça bol bulunur,ispinozların üreme zamanlarında ki yegane besin kaynağıdır. Dev kulelere benzeyen yuvalar yapan termitler, koloniler halinde yaşarlar. Yuvaları incelendiğinde, yavrular yetişkinlerle dolu bir dünyada karmaşa içinde hareket ettikleri sanılır.. Avustralya’da kuşhane sahipleri termit yuvaların bir kısmını olduğu gibi kuşhaneye yerleştirirler,bu yuvadan parça parça koparıp içindeki termitleri ve yumurtaları ispinozlara verirler.
  Termit kolonisinin yuvası

Meyve sinekleri

Meyve sinekleri (Drosophila sp).akvaryum balıkları,bazı sürüngenler ve kuşlar için ideal canlı yemlerdir. Meyve sineği üretmek isterseniz evvela üstü telle (tel boşlukları yarım cm aralığında olmalıdır böylece sinekler içeri girerken diğer canlılar içeri giremez) kapatılmış bir kova içine çürümüş meyveler atın. Bu sinekler taze meyveler üzerinde kolonileşemezler. Uygun sıcaklık derecesinde (yaz ve bahar mevsimi) meyve sinekleri oluşmaya başlayacaktır. Kuşlar onları avlamaya başlayacaktır. Bu tarif dış ortamlar içindir.
İç mekanlarda meyve sineği üretmek istiyorsanız; bir yemek kaşığı şekeri bir bardak kadar hazır patates püresi tozuyla karıştırın.Bu karışımı ağzı geniş bir kavanoza ekleyin. Aynı ölçüde su ekleyin ve karıştırın. Karışıma bir miktar toz maya serpiştirin. Kavanoz steril olmalıdır. Daha sonra kavanozun üstünü kağıt havlu ile örtüp etrafını lastik bantla sabitleyin. Burada amaç kanatsız meyve sineklerini sağlamaktır. Çünkü bu canlıların kanatları olmayan türleri de vardır. Kanat oluşturmuş olanlar pek tavsiye edilmez çünkü etrafta uçuşacaklardır. Kuşlar kanatsız olanları daha kolay yakalayıp yerler. Kanatsız meyve sineği elde etmek yada satın almak için profesyonel akvaryumculardan yardım alabilirsiniz. Uçmayan meyve sinekleri Drosophila melanogaster ve Hydei sturdivant olarak isimlendirilmişlerdir. Kanatsız meyve sineklerinin mutasyon olduğunu ileri süren görüşler vardır.
Kurtçuklar

çeşitli cins kurtçuklar
Kendi dilimizde kurtlanma dediğimiz olayın baş kahramanları olan bu kurtlar ispinozlara verilebilmektedir. Bu kurtçukların bildiğiniz gibi çeşitli cinsleri vardır,ahşap kurdu,peynir kurdu vb..
Genelde kurtçuklar bir testi yada sürahinin daha başka şeklide 2-3 litrelik bir bidonun ağzına ufak delikli tel gerilmiş bir kabın içine et asılarak üretilir.Sürahini tabanına buğday kepeği serilip tabanının kenarlarına ufak delikler delinir. Kurtlar etten aşağı düşüp kepekte temizlenir. Dışarı doğru yol alan kurtları kuşlar yakalayarak yerler. Et kullanılarak üretilen kurtçukların bakteri taşıdığı ve toksinlere sahip olduğu söylenmektedir. Bu yüzden kurtların patates veya bozuk süt kullanılarak üretilmesi tavsiye edilmektedir,diğer bir durumda kurtçukların yıkanıp kuşlara verilmesidir.

Cırcırböcekleri ve çekirgeler
 
Çekirge, düz kanatlılar (Orthoptera) takımından Caelifera alt takımının sıçrayıcı üyelerine verilen genel ad,Cırcır böceği ise Gryllidae familyasını oluşturan parlak siyah renkli, yuvarlak iri başlı, kısa kanatlı, uzun antenli, böceklere türlerine verilen addır. (kaynak: vikipedi) Cırcırböceklerini bazı tür ispinozlar yemeyebilirler,bazı türler ise bayılırlar,ayrıca bu böceklere arap bülbülü,tanager gibi kuşlar daha fazla ilgi gösterirler.
Un kurtları
böcek ve kurt evresi


Telebrio molitor


Un kurdu, fırınlarda,un fabrikalarında,un değirmenlerinde rastlanan ve cırcırböceği gibi unla beslenen Tenebrionidae familysından kınkanatlı küçük bir kara böcektir. Un böceğin larvasıdır. (kaynak:wikipedi)
Un kurtları oldukça meşhur canlı yemlerdir. Bu kurtlar tenebrio denilen böceklerin yavrularıdır. Bu böcekler değirmenlerde,fırınlarda,silolarda,tahıl ambarlarında gezinip unlarla beslenen zararlılardır. Eğer un kurdu temin edemiyorsanız bu böceklerden bulup yetiştirebilirsiniz. Öncelikle un fabrikası gibi bir yerden böceklerden ve özellikle kurtlardan temin etmeye çalışın.Aynı şekilde akvaryumcularda bu kurtlardan barındırabilirler. Un kurtları güzelce yetiştirilirse koku yapmazlar ve insana zararlı hiçbir hastalık taşımazlar.

Ağzı kapalı geniş plastik bir kabın içine bol bol buğday kepeği,kümes hayvanları yemi,un,yulaf yada diğer tahıl taneleri,muz kabuğu,elma, süt tozu gibi besinler yerleştirin,aralarına gazete kağıdı yada kenevir koyarak katman katman yapmaya özen gösterin. Böcekler katmanları oyup tüneller açarak üreyeceklerdir. Nemlenme için bir kaç yarım bir patates atın. Bu kabı oda sıcaklığında tutun. Koloninizi üretmeye kasım yada aralık aylarında başlayın.
Kabın içine attığınız kurtlar pupa evresine geçecekler ve iki hafta içinde böceğe dönüşeceklerdir. Böcekler 4 ay boyunca ölene kadar kabın içinde siz ilave besin attıkça üremeye başlayacaklardır. Kabı temizlerken böceklerin kurda dönüşecek yumurtalarını atmamaya özen gösteriniz. Ayrıca küf açısından çok fazla sulu meyveler kaba koymayınız.
Yeni kurda dönüşmüş beyaz renkli kurtçuklar kuşlar için idealdir. Kurtları kuşların üreme döneminde bol bol yemesini sağlayınız. Üreme zamanı kuş başına günde 2 kere 2 adet kurt ve dinlenme zamanı günde bir kere kuş başına 2 tane uygun miktardır. Kurtların büyüme evlerinde en küçük boyda oldukları evre kuşlara verilmeye uygun evredir.
Bazen aşırı nemden dolayı un kurdu kolonisi içinde mitler oluşmaktadır,bu mitler koloninin ölümüne yol açabilmektedir. Bu yüzden çok fazla nemli besinler vermemek uygundur,muz kabuğu mesela patatesten daha nemsizdir. Ayrıca koloninin olduğu kabın yeterli gün ışığı alması çabuk büyümelerinde önemli bir etkendir.




Sivrisinek larvaları
 

Sivrisinek yada diğer sinek larvaları genelde balıkları beslemek yada balık avı için kullanılmaktadır. Sivrisinek larvaları havuz yada bitkili su birikintisi gibi su kaynaklarında bulunurlar. Dişi sivrisinek yumurtalarını mutlaka durgun suya bırakır. Bulabildiğiniz bir su kaynağından bu larvaları toplayabilirsiniz,ayrıca akvaryum hobicilerine de danışabilirsiniz. Bu canlılar kurutulmuş biçimde de satılabilmektedirler.

Yaprak bitleri


Yaprak bitleri bitkilerin yapraklarına yerleşip,onlara zarar veren canlılardır. Vücutları oval biçimde ve yumuşak olup 1.2-3 mm boyundadır. Antenler iplik şeklindedir. Yaprak bitleri yaşayışlarına göre “Tek konukçulu” ve “İki konukçulu” olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Ergin ve nimfleri bitkilerin yaprak, sürgün ve gövdelerinde koloniler halinde yaşarlar. Yaprak bitleri bitki özsuyunu emerek beslenirler. Beslendikleri yapraklarda ve taze sürgünlerde kıvrılmalar ve şekil bozuklukları olur. Yoğun popülasyonların bulunduğu bitkilerin gelişmesinde duraklama görülür ve normal gelişmelerini sürdüremezler. Bu gibi bitkilerde verim azalır ve kalite bozulur. Ayrıca salgıladıkları tatlı madde bitkilerin üzerini örter ve daha sonra bu maddeler üzerinde gelişen saprofit mantarlar fumajine neden olur. Bir diğer önemli zararı da, virüs hastalıklarını taşıması ve sağlıklı bitkilere bulaştırmasıdır.
(Kaynak: http://www.tagem.gov.tr/yayinlar/kitap5/Yaprakbitleri.htm )
Yaprak bitlerini ispinozlar oldukça severek yerler,bu canlıların istilasına uğramış bir bitkiden toplayarak elde edebilirsiniz.

Tubifex kurtları
Tubifex kurtları taşıdıkları bakteriler ve hastalık riskinden dolayı kuşlara verilmemeleri gereken canlı yemlerdir. E.coli taşıyabilirler ve vucütlarında ağır metaller vardır.
Baston böceği

Baston böceklerini ispinozların yedikleri rapor edilmiştir ancak bu böcekler doğada nadir bulunurlar ve bulmak zor olabilir.
Balmumu güvesi kurtları

Balmumu güvesi (petek güvesi,mum güvesi) Galleria mellonella kurtları yine ispinozların tüketebileceği kurtlardır. Gelişmesinde 4 dönem vardır. Yumurta, larva, pupa ve ergin dönem vardır. Dişi güve binden fazla yumurta bırakabilir. Yumurtadan 5-35 gün içinde ortamın ısısına bağlı olarak larva çıkar. Gelişmeleri için en uygun ısı ortalama 30-35˚C’dir. (kaynak:
http://mitatkurt.blogcu.com/3055993/)
Bu güveler genelde arı kovanlarına zararlar verirler. Üretim:petekli bal bulmanız gerekmektedir. Peteklerin içindeki balalrın süzülmesini sağlayınız. Bal tamamen süzüldükten sonra birkaç gün balkonda bekletilmelidir. Bu işlem sıcak mevsimlerde uygulanmalıdır. 10-15 gün kadar sonra mum güvesi larvaları balmumunun üzerinde gezinmeye başlarlar. Bu kurtları ispinozlara verebilirsiniz.
peteği istila etmiş kurtlar.

Buffalo kurtları
 
Buffalo kurtları yada bu kurtların erişkin hallerine çöp böceği denir ve bu böcekler Avustralya ya özgü canlılardır. Latince adı Alphitobius diaperinus olan siyah parlak böceklerin kurtçukları ispinozlar iştahla yerler.
Böcekli mama

Böcekli mamalara içlerinde böcek ve larvalar bulunan kuru mamalar diyebiliriz. Ülkemizde sadece bir marka bulunmaktadır. Cedes marka (bknz: http://www.vel.com.tr/productDetail.aspx?lngProductID=666&lngCategoryID=14)
bilinenler arasındadır. Diğer bir seçenek ise böcekli mamayı yurtdışından getirmektir.
http://www.birdcareco.com/USA/US_Products/US_Pet_Bird_products/us_pet_bird_products.html
İsmi verilen feast marka mama yurtdışından temin edilebilir.

Finch-Tr .com dan alıntıdır

.  ..
 

Refik Türk

Takipçi Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
241
Konum
İzmir
Adı
Refik
Soyadı
Türk
Paylaşım için teşekkürler,daha önce canlı yeme ihtiyaç duyan finchlerimiz için linkini verdiğim yerden oldukça sık alışveriş yapmıştık ama galiba kapattılar.
http://www.canliyemci.com/
 

sibirya27

Takipçi Üyemiz
Katılım
27 Tem 2010
Mesajlar
122
Konum
gaziantep
Adı
berat
Soyadı
cingöz
canlı yem veren arkadaşlar hangi yemleri veriyor nasıl temin ediyor veye üretiyor ve nasıl servis ediyor? sadece halen hazırda uygulayanlar yazarsa sevinirim
 

ONUR ÇÖKELEKOĞLU

Uzman Üyemiz
Katılım
27 Eki 2011
Mesajlar
770
Konum
ANKARA
Adı
ONUR
Soyadı
ÇÖKELEKOĞLU
sahibinden com da un kurdu satılıyor bu canlı yemleride mumgaga gibi hintbülbülünün yarısı kadar olan bi kuş üreme dneminde mecburen yemek zorunda sırf canlı yem bizim memlekette bulunmaz diye bu kuşlardan almıyodum bi çift alıcam sakaryada çifti 250ydi  canlı yemin fiyatıda pahalı değildi nekadardı hatırlamıyorum sahibinden.coda bakabilirsiniz
 

azuri

Uzman Üyemiz
Katılım
11 Eyl 2011
Mesajlar
550
Konum
istanbul
Adı
uğur
Soyadı
ata
Peki Selahattin Abi solucanın muhabbet kuşlarına zararı varmıdır?
 

askay

Üyemiz
Katılım
11 Ara 2010
Mesajlar
70
Konum
Ankara
Adı
Cemil
Soyadı
AK
Berat CİNGÖZ' Alıntı:
canlı yem veren arkadaşlar hangi yemleri veriyor nasıl temin ediyor veye üretiyor ve nasıl servis ediyor? sadece halen hazırda uygulayanlar yazarsa sevinirim
Berat Bey Merhabalar;
Canlı yem ıle uzun sure ugrastım ve sırf hayvanlar gelıssın dıye ınsanların 10TL cektıgı fıyatı 5 tl den cok sattım ama zarar ettım olsun,

3 ayrı kapta dıbınde kepek ustunde cıvcıv yemı bırada rutbet ve karanlıkta 1 ay ıcersınde epey cogalıyorlar
1 ncı kapa Örnek aldıgınız kurtları koyuyorsunuz
2 kaba ortalama (ortamlarına gore zaman fark edebılıyoo) pupaları ayırıp koyarsınız
3 kaba bocek lerı larva doksun dıye yumurta kolısından ufak bı parca keserek ıcıne karanlıklara gırerek yavrulamasını sağlarsınız,
Yedıgı yıyecekler havuc patates elma gıbı yıyeceklerdır,

Kuslara servısı boceklerın yavrularını(yanı kurtları) ılk cıktıktan ortalama 10 gun sonra en proteınlı donemı kafasını maket bıcağı ıle kesıp KANARYA'larımın yavrularının agzına pıpet sıkar gıbı ıcını sıkıp kabugunu atıyordum,
Ama ınanamıyacagınız kadar guzel gelıstırıyor 15 gunlukken yavruların yem kırmayı  ogrendıgını gordum,

Ama boceklerı bı kacırdımmı vay halinize Evde boşanma sebebi oluyorr... :D :D :D
 

osiergin

Uzman Üyemiz
Katılım
3 Kas 2010
Mesajlar
365
Konum
izmir
Adı
Osman
Soyadı
ATILGAN
Cemil Bey baya zor işmiş hele besleme kısmı daha bi zor, yapacak ve kullanacak arkadaşlara şididen kolay gelsin.
 

egelim6406

Üyemiz
Katılım
22 Şub 2012
Mesajlar
25
Konum
ankara
Adı
Alaettin
Soyadı
YILMAZ
bende canli yem olarak un kurdu  kullaniyorum yetistirmesi ve bakimi oldukca kolay ve mukemmel bir protein kaynagi
 

PROGRAMCI

Uzman Üyemiz
Katılım
6 Ara 2010
Mesajlar
2,803
Konum
MARDİN
Adı
HALİL İBRAHİM
Soyadı
ÇABUK
paylaşım için teşekkürler selahattin abi eline emeğine sağlık