Çiftleşme sorunu

arfbygl

Yeni Üyemiz
Adı
Arif
Soyadı
Baygül
Merhaba sevgili üstadlarım
Öncelikle foruma yeni üyeyim, paylaşımlar çok güzel herkesin emeğine sağlık

Benim sorum şu fotoda göreceğiniz çiftim çok severek beslediğim ve 3 hafta önce aldığım kuşlarım . Amacım da onların yavrularını görmek
Erkek kuş kızgın ancak dişi sanki yanında küçük ya da pasif kalıyor çok iyi anlaşıyorlar ama çiftleşme adına dişi de hiç bi hareket yok. Kavga da etmiyorlar .
Gel gelelim mama hazırlıyorum hiç dokunmuyolar bile Nijer tohumunu yem içinden ayırıp yemiyorlar
Ne tavsiye edersiniz bilginiz ricası ile

Ekli dosyalar

Ergün Ünanır

Üyemiz
Adı
Ergün
Soyadı
İnanır
Merhaba Arif Bey,

Konu ile ilgili olarak hem çiftleşmeleri için hem de mama tüketmeleri için acele etmemeniz yönündedir. Kuşları alalı 3 hafta oldu demişsiniz. Çiftleşme yumurtlama için daha zaman gerekebilir, ya da ansızın yumurtlayabilirler. Ben de bazı takımlarımın hiç çiftleştiğini görmeden yumurta aldım. Ortama alışması, birbirlerine alışması, kuşların yaşları gibi konular için kuşlara vakit veriniz.
Mama konusunda ise aldığınız yer belki mama ile beslememiş olabilir. Kuşlar alışık olmayabilir. Mamayı yemeselerde düzenli olarak mama vermeye devam edin. Daha ayrıntılı bilgi için birkaç gün önce acılan mama başlıklarına bakın.

Kuşların çiftleşmesi için sakin bir ortam, rahatsız edilmemeleri, uyku düzeni gibi konular önemli.

Benim fikrim ekstra azdırıcı olarak besini çok fazla vermeyiniz.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Sayın Arif BAYGÜL,

Ergün Beye katılıyorum 3 hafta yumurta, yavru alma için kısa bir süre öncelikle sabırlı olmalısınız. Bu arada dişinizin ceresinde kızışma belirtisi görünmüyor. Ayrıca mevsim olarakta yılın en kısa günlerini yaşamaktayız bu sıralar üreme için doğru bir zaman değil. Şubat, Mart aylarına kadar sabretmenizi öneririm. Ayrıca dişinizin de en az 7-8 aylık yaşta olması gerekmektedir.

Mama konusunda öncelikle alıştırmak için basitten başlayın. Birçok şeyi birbirne karıştırırsanız sorunun ne olduğunu bulma şansınızı yok edersiniz. Size önerim. Önce tek olarak yumurtayı rendeleyip verin. Sonra  içine havuç katın, onu da yedikten sonra içine galeta unu katın. Böylece içine ne kattığınızda ne olduğunu göre bilirsiniz. Benimde mama yiyen kuşlarımda Çörek Otu konulduğunda mama yememe durumu oluyor. Henüz çözemedim ama kokusu olabilir diye düşünüyorum.

Nijer tohumunu yemlerine değil az miktarda alıştıktan sonra mamalarına karıştırmanızı öneriyorum.
Size şunu ifade etmek istiyorum üreme işi dişi istediğinde gerçekleşen bir olaydır. Genellikle erkek zaten tüy dökümü zamanı hariç hep hazırdır. Bu nedenle dişinizi gözlemeniz daha uygun olur ve dişi hazır olduğunda yavrularınıza kavuşursunuz.

arfbygl

Yeni Üyemiz
Adı
Arif
Soyadı
Baygül
Ayhan Bey ve Ergün Bey Selamlar

Zaman ayırıp soruma detaylı cevap verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim.
Aslında sabırsız davrandığım konusunda ben de sizinle mutabıkım diğer konular da da harfiyen dediklerinizi uygulamaya çalışacağım.
Teşekkür ederim
Hayırlı Cumalar

arfbygl

Yeni Üyemiz
Adı
Arif
Soyadı
Baygül
Buarada dediğiniz gibi önce yumurtayı koydum ama dokunmuyorlar bile. Bence bunların derdi yumurtayla ne dersiniz ? Yemlerini de çıkardım hala yok mama alışkanlıkları yok bence bunların

Gökhan YILDIZLI

Uzman Üyemiz
Adı
Gökhan
Soyadı
YILDIZ
öncelikle bu işin temel prensibi sabır etmektir, bu kuşlar canlı! programlanmış robot değiller siz istiyorsunuz diye çiftleşmezler, ortama alıştıklarında uygun zaman geldiğinde ve canları ne zaman isterse ozaman çiftleşirler, siz sadece gerekli ortamı sağlayarak, fazla rahatsız etmeyerek ve bakımlarını zamanında yaparak bu süreyi kısaltabilirsiniz...