Arkadaşlar ben küçüklüğümden beri köpeklerle beraber yatıp kalkıyorum köpek uğruna yapmadığım şey gitmediğim ülke mekan kalmadı. Türkiye nin ünlü kangalı Boğar ve Kıran öz abimin köpeğidir. İnnanın birlikte ne köpekler gördük ne kafes dövüşlerine gittik ne yarışmalara katıldık türk gururunu bir yana bırakıp objektif düşünmek gerekirse kangaldan üstün köpek çok. Bir kere kangal denilen köpek saf kan olanları ufak bir ırktır. O dövüşlerde izlenilen büyük kangal kırmaları malaklı kangallardır. Ki malaklı kangallardan Büyük olarak Tibett Mastiff, Greate Dane, Alabai, Raphiero Da Alentejo gibi biçok köpek türü vardır bunların içinden Tibet Mastiff i en cüsseli en iri olanlarıdır. Kavga dövüş konusuna gelirsek, birçok kangalın çok rahatlıkla yenildiği bir köpek ırkı söyleyebilirim. KOMONDOR boyutu kangalın yarısı kadar bile yok, fakat enjektörün bile geçmediği kalın postu ve derisi sayesinde hayvana hiçbir köpeğin dişi geçmiyor ve yaralandığını dahi daha görmedim. Eski zamanlarda ayı ile güreştirilen bu soylu köpek eski çağ savaşlarında zırhsız şekilde düşmana salınıyordu. Ve çok başarılı dünya çapında dereceli bir çoban köpeğidir. Yani çerçeveye geniş açıdan bakıldığında görülmesi mümkün olan birçok gerçek var fakat türk gururumuz olan türk aslanı sivas kangalında başarıları var bir köpekte olması gereken davranış biçimi birincilikleri var zekası kesinlikle yargılanamaz müthiştir ve dünya çapında en hisli köpek olarakta kangal bilinir. Teşekkürler.