Cinsiyete müdahale edilebilir mi?

melih21

Üyemiz
Adı
Melih
Soyadı
d
Merhaba,
Nasıl yazacağımı ya da nasıl ifade edeceğimden tam olarak emin değilim. Bundan dolayı basitçe anlatamaya çalışacağım sorumu.
Benim çift kuşumun her kuluçkasında çıkan yavrularda dişi sayısı daha fazla. Örneğin; 6 yavrunun 4'ü dişi 2'si erkek ya da 1'i erkek.
Dişinin beslenmesi, oda sıcaklığı, verilen extra yiyecekler…gibi etkenler acaba cinsiyetin belirlenmesine katkıda bulunuyor mu ?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Kuşlarınızın bulunduğu ortamdaki ışık arttıkça erkek oranı artıyormuş. Bunu tecrübeli bir kuşçudan öğrenmiştim. Ben ışığı çok yakarak veya yakmayarak çıkan yavruların cinsiyetini ayarlıyorum diyordu.
Bende erkek oranı fazla ve ışığım çok. O arkadaşımda ışık neredeyse yok. Dünya şampiyonu olan bir kuşunun 12 yavrusundan 11 tanesi dişi idi.
Umarım dener sonuçları buradan paylaşırsınız. Zira benim camlarımı kaplamaya niyetim yok.

melih21

Üyemiz
Adı
Melih
Soyadı
d
Çok ilginçmiş ışık olayı… aklımın ucundan geçmezdi.
Peki bu ışıklandırma olayı, kuluçka zamanı mı yoksa normal zamanda mı yüksek olmalı?
Bu kısmı biraz daha açabilir misiniz ?

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Selam,

bazı cinslerde cinsiyetler diğerlerine ağır basınca yavruların geneli ya dişi yada erkek olur, ...

Renk, boy ve design şekillere müdahele edebilirsiniz, ancak cinsiyete değil !!!

Ve Jumbolara renk katmak ne kadar zor ise, cinsiyeti bir yerlere yöneltmek o kadar dahada zordur !!!

Zaten ya erkek olacaktır yada dişi, ... oda nerede kullanacağınıza bağlı, ... ancak bu konuda 10 kişiye soru sorsak 20 çesitli idda çıkar ... o yüzden, çıkanın hâyrını görün demekten başkada ne denilebilinir  icon_think 8)

SAYGILAR

Beyazit efe

Üyemiz
Adı
Doğukan
Soyadı
Hazar
Insan çocuğu olacakken cinsiyetini seçebilir mi ? Belki laboratuvar ortaminda yapılabilir ancak gerçek hayatta mümkün değil. Bu da aynı sekilde mümkün deģil

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Dominat ve Resessif olanlarda yön verebilirsiniz, seçemezsenizde ... mesela Lutinolar diğer kuş cinsler ile eş edildiğinde Lutino veya parcalı sarı yeşil çıkacaktır genelde, ... kendi tecrübeme göre ... ancak sizde'de mesela tam terside olabilir ... ve bende'de çoğu dişi olmuştur ...

Güvercinlerde mesela maksimum 2 yumurta yapar ... ve ordada bazen ya nerdeyse ya erkek yada dişi olur yavrular ... biri erkek biri dişide olurda, ben buna kendi kuşlarımda nadir rastladım ... erkek umup beklerken dişi, dişi beklerken erkek bulduk ... ancak bu sadece kendi soy (damar) işlerine düşkünseniz anlamlı olacaktır ... yani erkek olmuş kız olmuş evlatlarda olduğu gibi ne fark eder ... gerçi bizde en az 1 erkek çok arzulanır, ... onunda hikâyesi ve sebebi yine ap ayrı 1 konu ...  squint

Ve tavuklarda kuş, ... ve oradan bakın birde, ... genelde dişi çıkıyor ... ve horoz çıksada suyu tez kaynatılıyor ...  8)

SAYGILAR

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Melih DEVİREN' Alıntı:
Çok ilginçmiş ışık olayı… aklımın ucundan geçmezdi.
Peki bu ışıklandırma olayı, kuluçka zamanı mı yoksa normal zamanda mı yüksek olmalı?
Bu kısmı biraz daha açabilir misiniz ?
Bana göre yuva hep karanlık olduğuna göre yumurtlamadan önceki zaman.

alidinc

Takipçi Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
DİNÇ
Böyle saçma şey duymadım, Bir kere böyle bir şey yapılabilse büyük tavuk üreticileri civcivden cinsiyet belirleyen uzmanlara dünya para akıtacağına böyle bir sistem varsa kurar istediği kadar tavuk istediği kadar horoz çıkartır. Allah bilir kardeşim Allah.

alidinc

Takipçi Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
DİNÇ
Şöyle bir şey olabilir belki kuşlarınızın mutasyon durumunda kaynaklı çoğunluk dişi olarak geliyor olabilir. Mesela geçen gün okumuştum bir mutasyondan bahseden arkadaş sürekli aynı cinsiyette yavrular aldığını diğer cinsiyetteki yavrulardan neredeyse hiç alamadığını söylemişti. Sizin kuşlarınızda bu şekilde olabilir. Mutasyondan kaynaklı bür durum olabilir.

melih21

Üyemiz
Adı
Melih
Soyadı
d
Ayhan OTÇUOĞLU' Alıntı:
Bana göre yuva hep karanlık olduğuna göre yumurtlamadan önceki zaman.
İspanya'daki siteleri araştırdığımda ise tam tersinden bahsediyor.
Çok ışıklı ortamda dişi, az ışıklı ortamda ise erkek olma olasılığı artıyormuş.  Tabi bu ihtimal.

mori

Üyemiz
Adı
muzaffer
Soyadı
özeskici
Bunun bir benzerinide akvaryum balıklarında derler yılların deneyimli üreticileri, Balıkta su sıcaklığı artınca 26-28 derecelerde dişi yavru artışı olduğunu, derecenin 26 nın altında olduğunda erkek yavrunun arttığı söylenir. Kuşta da ışık etkili olabilir mi bilemiyorum.

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
ISI diyorsunuzda, $imdi gercek ISI var birde gercekten hissedilen ISI var, ... ve biz madem öyle hangisini ayarlayip uygulamamiz gerek ???

BALIK herdaim suyun icinde oldugu icin kendini icinde bulundugu suya adapte edebiliyor, ... kurbagalarda öyle, ... nem desen, zaten suyun icinde, ...

Ancak havanin durumu biraz daha farkli, ... nemlisi var, kurusu var, kafesin yeri var, kutunun ici yine ayri, anac ku$un saat tutup yumurtanin üstüne yatip kalkmiyorya, ... hizli hizli girip cikiyor, ancak bazende bu süreyi biraz daha uzatabiliyor, veya kisaltabiliyor, ... buna ne demeli, ...  icon_think

Ben renkler ve boy üzerine cali$tigim icin, bu konu ile hic ilgilenmedim, cünkü aliyorumya bir$eyler, hatda bir$eylerde degil, ümit ettigimi, ... o yüzden cinsiyeti fark etmez, ve her ne olursa olsun, doganin elbetde sebebide kismetide vardir !!!

Bu i$lerdeˋ de her$eyin hayirlisini dilemeyecegizde ne yapacagiz ?  ??? icon_think ??? 8)

Cenabi ALLAH herkese istedigini verir in$aALLAH !!!

SAYGILAR

melih21

Üyemiz
Adı
Melih
Soyadı
d
Muzaffer ÖZESKİCİ' Alıntı:
Bunun bir benzerinide akvaryum balıklarında derler yılların deneyimli üreticileri, Balıkta su sıcaklığı artınca 26-28 derecelerde dişi yavru artışı olduğunu, derecenin 26 nın altında olduğunda erkek yavrunun arttığı söylenir. Kuşta da ışık etkili olabilir mi bilemiyorum.
Evde 2 tane akvaryumum olduğu için aslında çıkış kaynağım buydu. Sonuçta balıklarda sıcaklık cinsiyet üstünde etkili oluyor. Kuşlarda buna etki eden birşey var mı onu merak ediyorum.

muhabbet kuşları

Takipçi Üyemiz
Adı
Erkan
Soyadı
Apuhan
SİNAN KAHRAMAN arkadaşım doğru söylemiş.Rabbim ne derse bence o olur...Uygulanan yöntemler sadece bir ihtimal...