Dölsüz Yumurtalar

trej

Uzman Üyemiz
Adı
haydar
Soyadı
karaçal
arkadaşlar benim bir çift muhabbetimde gözlemlediğim kadarıyla genç erkek dişinin üzerinde dönüp duruyor ama bi türlü çiftleşemiyor dişi onu sırtından atmıyor şimdi soracağım çiftleşme olmadan dişi yumurtlarmı yumurtlarsada dölsüz olma ihtimali çok fazla herhalde saygılar

kinzavas

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
ay
haydar çiftleşme olmasa da dişi kuş psikolojik olarak yumurtlar ama yumurtalar dölsüz olur .

gökay tatar

Uzman Üyemiz
Adı
gökay
Soyadı
TATAR
dişi kuş kuluçkada yumurtayı iyi çeviremez yada kuş kuluçkadan kalkar ve doğru dürüst  kuluckaya yatmaz iyi bir dişi kuş döllü olan yumurtayı çıkartır eğer yumurta tutup sonra bozulduysa dişinin hatası vardır...

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
kinzavas' Alıntı:
dölsüz olmayıp embiryonun 2. Haftadan sonra gelişimini durdurması ve kurumaya başlamasını hangi sebebler oluşturur ?
Buna birçok etken sebep olabiliyor. Ortam neminin %40 ın altında olması sıcaklığın düşük olması gibi nedenler yumurta içerisinde embriyonun ölmesine sebep oluyor

nowaroma

Üyemiz
Adı
Aykut
Soyadı
YAYICI
Yılmaz KURŞUN' Alıntı:
                                                          Dölsüz Yumurtalar
      Dölsüz yumurtaların bir çok sebebi olabilir. Erkek MuhabbetKuşu dölleyememiştir yahut Dişi döl almadan önce kuluçkaya yatmıştır; Ayrıca bir çok ortak sebepten biri Uygunsuz tünekler (Tüneğin şekli, durumu yada sallanması) sonucunda çiftleşilsede dölsüz yumurta(lar) gelebilir. Bazen ilk yumurta dölsüz, ikincisi döllüdür, Eğer bir kaç yumurta dölsüz ise Çift bir süre ayrılmış, dinlenmiş yada eş değilde kardeşçe yaşanış olabilirler. Belki bu eksiklik, her ikisinde de geçici yada birinin doğurma organlarında kalıcı hasardan kaynaklanıyor olabilir. İlk 2 kuluçkada dölsüz yumurtalarla karşılaşılmışsa Bu ikiliye başka eşsiz Sağlıklı  kuşlardan yeni birer eş seçtirerek üretim kafesine koyduğumuzda her iki çifttende yavru alıp alamayacağımızı görebiliriz. 
      Malasef tüm kuluçkalar üreme dönemi başlangıcında döllü yumurtalarla başlanıp, sonlara doğru verimin düşmesiyle devam ediyor. Bunun başlıca sebebi Kuşlardan çok sayıda kuluçka alınması ve o kuluçka süreçlerindeki yetersiz beslenme. Verimsizliğin diğer sebepleri kötü şartlar,  kötüye giden sağlık durumu, bulaşıcı hastalıklar, aşırı üreme, kükürtlü ilaçların sorumsuz kullanımı, çok uzun süreli yapay aydınlatma ve soğuma.
      Bayatlamış tohumlarda E vitamini azalıyor ve A vitamini, Protein, yağ asidi, B2 ve B7 Vitaminleri ve Amino asit eksiklikleri yumurtaların boş çıkmasına sebep olabiliyor.
      Tüm kuluçka dönemince bir yumurta diğerlerinden uzak tutulabilir; Diğer Yumurtalar içindeki Embriyoların sahip olduğu ısıyı düşürmemesi için Anne MuhabbetKuşu onun Boş bir yumurta olduğunu anlamıştır. Zira Boş bir yumurta çevresini de soğutacaktır.

Yılmaz KURŞUN
                                                                                                                      www.muhabbetkusuureticileri.org
  Yılmaz Bey ben birşeyi merak ettim belki cevaplayabilirsiniz. Kuşlar kuluçkadan önce, çıkacak bütün yumurtaları mı döller? yoksa her yumurtadan sonraki çiftleşmeyle mi yumurtalar döllenir?
Saygılarımla...

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Veyahut bir soruda şöylede soralım Yılmaz beye Erkek dölleyincemi yumurta oluşmaya başlar yoksa oluşmaya başlamış yumurtalar mı erkek tarafından döllenir?

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
gozturk' Alıntı:
Veyahut bir soruda şöylede soralım Yılmaz beye Erkek dölleyincemi yumurta oluşmaya başlar yoksa oluşmaya başlamış yumurtalar mı erkek tarafından döllenir?
    Arkadaşlar, Döl yumurta getirmeyebilir, Yumurta döllü gelebilir.
    (Hah Hah Ha.. "Tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan çıkar?"  gibi oldu..)

Dölün yumurtalıklara ulaşabilmesi önemlidir.

Ortam şartları müsait değilse nafile. Bu dişinin metabolizmasıyla, kuşların fizyolojisiyle (sindirim ve boşaltım sistemiyle) yumurtalıkların döl alımına uygunluğu ile ilgilidir. Başta dişinin dışkılama sıklığı dölün yumurtalıklara ulaşmasını engelleyebilir; döl yarı yoldayken dışkı ile birlikte vücuttan atılabilir, Zaten üretimdeki dişilerin çiftleşmeden önce dışkılamasıda bu sebeptendir.
    Ayrıca Döl yumurtalıklara ulaştığında ortam şartları uygun değilse dişi yumurtasını reddedecektir. Üreme ve gelişimde ısının önemi çok büyük. Unutmayalım ki; düşük ısılı ortamlarda kuşlar enerjilerinin büyük kısmını kendilerini sıcak tutmak için harcarlar, Çiftleşme isteği duymazlar, sıvıların akışkanlığı zordur.
    Spermin yumurtalıklara ulaşıp döllü yumurtanın gelmesi zaman gerektiriyor; Örneğin kızgınlık yumurtaları yapmaya başlamış bir dişinin yanına eşini koyduğunuzda 4 ve sonraki günlerde gelen yumurtalar dolu oluyor.
    Toplam 6 yumurta yapacak dişi 2. boşunu yaptıktan sonra eşini yanına koyarsak, hemen çiftleşeceklerdir fakat 2 boş daha gelecek, ancak 5 ve 6 dolu olacaktır..

nowaroma

Üyemiz
Adı
Aykut
Soyadı
YAYICI
Yılmaz Bey yazdığınız değerli tecrübeler ve bilgiler için teşekkür ederim. Sizin gibi üsatadlar sayesinde çok şey öğreniyoruz.

senfoniork22

Uzman Üyemiz
Adı
Ahmet
Soyadı
Tatlıpınar
Yılmaz bey çok yararlı bilgiler paylaşıyorsunuz gerçekten teşekkürler

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
profestonellik başka bi şey :)
yılmaz bey ben vitamin olarak süpervitforte - üreme döneminde evitse forte kullanıyordum buraktım,
artık kullanmıyorum.  Şimdi sadece mama ve buğday+maş fasulyesi çimlendirmesi veriyorum kuşlar eskisine göre daha iyi gibi geldi,  merak ettim acaba siz vitamin takviyesi veriyormusunuz ?
veriyorsanız hangi vitaminleri veriyorsunuz?

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Ömer bey, kuşlarıma vitamin (Aminovit forte) ve Mineral (Depomin) verdiğim zamanlar olmuştu fakat son 1 yıldır vermiyorum (beslenmede çeşitliliğe yöneldim). Verimde yükselme olmuştur fakat kesinlikle düşüş olmadı.
  MuhabbetKuşları için diplomalı yahut diplomasız veterinerlerce önerilmiş ilaçlar ya At, inek, koyun-keçi yada tavuklar için üretilmiştir; Hiç biri MuhabbetKuşları için dozajlandırılmış değildir. Unutmayalım; "Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder".

Diplomalı veterinerler şöyle dursun; bir erkek Muhabbetkuşunun üreme organlarını bilmeyen bir sürü diplomasız veteriner var; Sonuçta dişiler yumurtluyor fakat bir sürü dölsüz yumurta ile karşılaşılıyor. Kullanılan ilaçlar yan etkileri dolayısıyla kuşlarımızı kısa süreli yahut uzun süreli kısırlaştıracaktır.
  Bu ilaçlar MuhabbetKuşları için dozajlandırılsalar bile üretimdeki MuhabbetKuşlarına verilmesi yetişkinlerin ilaçlı besini alıp yavrularını aldıklarıyla besleyecekleri için (over doze) doz aşımı ciddi/ölümcül sorunlar getirecektir. Yetişkin bir muhabbetkuşu ile 3......5 günlük bir yavrunun sindirim sistemi aynı direnci gösteremez.
  Çitleşme döneminde vermek sakıncalı, yavru besleme döneminde vermek sakıncalı; geriye damızlık altı ve evlerde tek beslenen evcil MuhabbetKuşları kalıyor. İlaç/vitamin gerekli olsa bile (ve hatta dozaj tutturulmuşsa bile) verilmemeli çünkü doping etkisi yapacak ve ilacı kestiğinizde metabolizma, sindirim sistemi daha ciddi sorunlar yaşayacaktır.
  Önerim; mineralide, vitaminleride kuşlarınıza doğal halleriyle sunmaya çalışmanızdır.
  Erkek Muhabbet kuşlarımda sorun yok; bir çok kaynak bir dişinin 1 ile 2.5 yaşına kadar üreyebileceğini yazar; üretimde 4. yılına başlamış bir dişi kuşum hala tümü döllü 9......11 yumurta yapabiliyor. Ayrıca ben ilaçların kuşlarımızın psikolojilerini de bozabileceğine inanıyorum. Bu söz konusu iyi huylu dişi kuşum muazzam da bakıcıdır; En büyük yavrusu 12 günlükken kendisine evlatlık verilmiş 23 günlük başka bir yavruyu kanatlarının altına alabiliyor.