İşte başlıyoruz, öncelikle sorunuzu cevaplamak isterim. Piyasadaki gaga taşlarından bahsederken bunu ikiye ayrmamız gerek, yerli gaga taşları ve ithal gaga taşları. İthal gaga taşlarının tümüne güvenin diyemem ama illaki bir isim vermek gerekirse o zaman Versele Laga Orlux markalı PickBloc isimli gaga taşını kullanın derim. İçerisinde gerekli tüm mineral ve eser elementler mevcut. Onun dışında WitteMolen gaga taşlarını da kullanabilirsiniz. Tabii birde yerli gaga taşlarımız var, bunlardan birkaç marka kabul edilebilir kalitede taşlar imal ediyorlar. Rakibim olmaları şu an yaptığım şeye iş prensibi olarak nekadar ters düşsede bu markaları açıklamakta sakınca görmüyorum ...herkezin nasibi neyse o olur

Benim yerli marka olarak tavsiye edebileceğim sadece ZEZE gaga taşları var, onların dışındakiler sadece kartonpiyer alçı kalıbından ibaret veya görünüm olarak bir kafes süsünden ileri gidememekte. ZEZE gaga taşlarını bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz -
http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,9793.0.html
Gelelim esas mevzuya...ev tarifi
Başlamadan şunu belirtmek isterim, bu tarifi yanlış bulanlar da olabilir ama benim gayyem hem basit herkezin evinde rahatça ve ekonomik bir şekilde gaga taşı yapmasını sağlayacak bir tarif vermek, hem de besin değeri olarak kabul edilebilir kalitede bir tarif vermek. Belki içinizden bazıları "Yav bu adam burada hem gaga taşı satıyor hem de gelmiş gaga taşı tarifi veriyor...ne iş confusedtw" gibi düşünebilir. Benim saklayacak birşeyim yok, ticari sır ve kaygılarım da yok bu nedenle konuyu uzatmadan hemen tarife geçelim.
Öncelikle bu tarifi tasarlarken sizler için temini kolay, herkezin bulabileceği ve ucuza alabileceği şekilde tasarladım. Bu nedenle bazı malzemeler doğrudan hazır karışımdır.
Alçı - birçok üretici alçı zararlıdır diyecektir. Kuşlar alçıyı toz hali ile (veya yeterince suya doymamış ve tam olarak "sönmemiş" hali ile) tüketirlerse tabii ki o zaman zararlı. Gaga taşının sertliğini optimal düzeyde ayarlamak çok önemli, yoksa elle bile kolaylıkla ufalanan veya beton gibi sert bir gaga taşı sonucu ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle 2 alçı çeşidi karıştırıyoruz, kartonpier alçısı ve sıva alçısı. Karıştırma oranını yarı-yarıya yapın, mesela 2 ölçek kartonpier alçı ile 2 ölçek sıva alçısını karıştırın. Miktarını ihtiyacınız olan gaga taşı sayısına göre göz kararı ayarlayabilirsiniz. Tarifimiz 2 kilogram alçı kullanarak olacak, yani 1 kilo kartonpier + 1 kilo sıva alçısı.
Mürekkep balığı kemiği - 2 kilo alçı karışımına mürekkep balığı kemiği tozu ilave ediyoruz. 2 adet orta boy mürekkep balığı kemiğini havanda iyice ezip toz haline getirin ve alçı karışımına ilave edin.
Grit - gaga taşımızda kullanacağımız kumdur. Benim yaptığım gaga taşlarındabu malzeme en karmaşık ve komplike karışımdır ama biz buna takılmadan doğrudan hazır bir ürün kullanacağız. Hazır kuş kumlarını herkez biliyordur, yapmamız gereken iyi kalitede bir kuş kumu bulup almak. Bu tarif örneğinde biz Vitasand firmasının Anasonlu kuş kumunu kullanacağız...hem mineral ve eser element açısından zengin, hem içinde anason var (kuşlarınızın iştahını açacaktır) hem de ekonomik. Bizim tarifimizde kullanacağımız kum miktarı 500 gramdır ama siz yine de 1 kilogram alıp grit miktarını gerekirse biraz fazlalaştırıp o şekilde de yapabilirsiniz. Ürün detayları için -
http://vitasand.com/tr/urun/detail/9/190.html . İletişim ve sipariş -
http://vitasand.com/tr/iletisim.html . 500 gram kuş kumunu da karışımımıza ilave ediyoruz.
Kalıp ve tel - kalıp olarak en basit pet bardaklar kullanabilirsiniz, tüm marketlerde satılır. Tel olarak da tüm ambalajcılarda satılan ambalaj teli alıp kullanabilirsiniz...1 pakette 100 adet var sanırım. Telleri
V veya
U şeklinde ortadan katlayın. Bunları karışımı sulandırmadan hazır edin, işinizi kolaylaştıracaktır ve alçınız donmadan kalıplarınızın tümünü rahatlıkla doldurabilirsiniz. Kısacası dökme işlemine geçmeden herşeyiniz yanınızda hazır olsun.
Soda - bildiğimiz içmek için marketlerde satılan maden suyu, ben kızılay sodasını tavsiye ederim. Neden su değil de soda...cevabı basit, normal çeşme suları mineral değeri açısından fakir ayrıca da düşündüğümüz kadar steril değil. Kuşlarda en sık rastlanan ama birçok üreticinin aklının ucundan bile geçmeyen hastalık
Giardia'dır (ayrıca incelemek isterseniz bağlantı bu -
http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,13537.msg194859.html#msg194859). Bu mikrop ülkemiz sularında bol miktarda var...kuşlarımıza bol bakterili gaga taşı yapıp vermek istemeyiz. Maden suyu ise öncelikle steril + içinde mükemmel gaga taşı yapmak için gerekli tüm müneral ve eser elementler mevcut. Soda ile karışımımızı sulandırıp harç haline getireceğiz. Gerekli miktar konusunda emin olamadığım için siz en az 10 şişe alın (veya başka marka kullanacaksanız litrelik olanları da tercih edebilirsiniz...birkaç şişe alın). Soda konusunda bir detay var ve bunu atlamamanız gerekir. Sodayı karışıma ilave etmeden önce gazını iyice çıkarmalısınız...yoksa bol köpüklü bir karışım olur ve karışım bozulur...atmak zorunda kalırsınız. Bunun için 2-2.5 litrelik boş ve temiz bir pet şişe alın, 2-3 şişe sodayı içine boşaltıp kapağını kapatın ve iyice çalkalayın...bunu gazı iyice gidene kadar birkaç kez tekrarlayın. Ayni işlemi diğer soda şişeleri için de yapın ve gazı çıkarılmış sodayı harcın içine ilave edin. Harcınız ne çok katı ne de çok sıvı olmalı, koyu fakat akışkan olmalı...bal akışkanlığı gibi olmalı. Bu nedenle yeterli miktarda soda ilave etmelisiniz ve karıştırarak doğru kıvamı tutturmalısınız. Her ihtimale karşı hazırladığınız karışımdan bir miktar kenara ayırın, harcınız çok cıvık olursa oradan biraz takviye yapar koyulaştırabilirsiniz.
Kalıba dökme - burası işin en eğlenceli ve en stresli yanı

. Bir çorba kaşığı alın ve hazırladığınız harçtan alarak pet bardakları doldurmaya başlayın. Pet bardağını yarıdan biraz daha az doldurun (3-4 cm kadar doldurun) ve önceden V şeklinde hazırladığınız teli ortadan harcın içine 1 cm kadar batırıp donması için brakın. Dilerseniz bu işlemi her gaga taşı için ayrı-ayrı yapın, ben 10 kadar kalıba harcı döküyorum ve tellerini ondan sonra batırıyorum, ondan sonra diğer 10 kalıba geçiyorum.
Kalıptan çıkarma - gaga taşlarını kalıptan çıkarmak i.in acele etmeyin, sabırlı olun ve iyice donması için önce bekleyin. Muhtemelen donma işlemi 3-4 saat sürecektir. Kalıpların içindeki harcın iyice donduğundan emin olduğunuzda artık gaga taşlarını çıkarabilirsiniz. Ben kolay olsun diye çıkarmaya uğraşmıyorum, doğrudan kesip parçalıyorum, zamandan kazandırıyor.
Kurutma - bu işin en önemli evresi diyebilirim, gaga taşları iyice kurumazsa kuşlarınıza faydadan çok zararı olur. Küf ve mantar üremesi nemli gaga taşında 2-3 gün içinde başlar...çok dikkatli olun. Bu nedenle gaga taşlarını kuşların kafesine takmadan iyice kurutmamız gerek. Hava güneşli ise en iyi kurutma yöntemi güneşin altında brakmaktır. Güneş yoksa evinizdeki ısıtma çihazlarından birini kullanabilirsiniz...mesela kombi radyatörünün önunda gaga taşlarını kurutabilirsiniz.
İşte tarifimiz bukadar, mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalıştım, umarım tarif işinize yarar ve siz de bu tarifi evinizde denersiniz.