French Molt İlleti

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Dostlar merhaba.Başımda öyle bir dert varki Allah böyle hastalığı kimsenin kümesine bulaştırmasın.
İlk fransız tüy dökümü kuşlarımı salma kümeste uçarken yere düşmesiyle farkettim.Dedimki olur böyle sıkıntılar 1 tane olsun birşey olmaz.Sonra bir baktımki 5 kardeşin 5ide french molt,ya dedim ben ne yapacağım bunları ben üreticiyim en iyisi eşe dosta bakabilecek insanlara dağıtmak.Onların dağıtımı bitmeden 2.çiftimin kuşlarının hepside fransız tüy döküm hastalığına yakalandı.Toplamda 4 taneydi onlarıda verdik.Sonra tabiki acı,hüsran ve uykusuz geceler.Ardı ardına french moltlar gelmeye başladı.Aynı 2 çift yine kuluçkaya yattı tamı tamına 11 adet french molt çıkardı.Toplamda 4 aydır 29 adet french molt aldım.Hata bendede vardı.Kuşların kimi 5.kuluçkaya kimide 4.kuluçkaya yatmıştı.Genç çiftlerim vardı ama erkekleri başka çiftten ayırıp ilk defa eşe atılacak gençlerin yanına bıraktım.Bugünle birlikte son frech moltlarda kendini gösterdi sayı 32ye yükseldi.İnanılmaz korkunç bir rakam.Bunların hepsini bir kenara geceleri uyku resmen haram oldu bana.Şimdi tüm eşler ayrı durumda.Apex isimli vitamin kullanıyordum ne zaman başladıysam sorunun bir kısmınıda ona bağlamadan geçemeyeceğim.Multimix kullanmaktayım şuanda.Kümesi ] komple boyadım.Kafesleri önce ispirtoyla sonrada domestosla dezenfekte ettim.Varmı başına böyle bir iş gelen.Valla çok çaresizim.Kuşları şubata kadar dinlendirmeyi planlıyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim.Hangi  vitaminler iyi gelir.Kuşlarımın en yaşlısı henüz 2 yaşında.Bir yardım edin başına böyle bir iş gelipte nasıl çözüme ulaştığınızı söylerseniz sevinirim.Kuşların içinde sadece birisi sağlıklı çıktı oda anne ve babanın tek evladıydı ve her ikiside dinlendirilmiş kuşlardı.Şimdiden Teşekkür ederim.

Adı
Süleyman
Soyadı
Ekinci
Yüksel bey inşaAllah en kısa vakitte bu kötü illetten kurtulursunuz Allah yar ve yardımcınız olsun yardımcı olacaklar çıkacaktır

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yüksel Bey,
Kuşlarınıza düzenli kuş kumu veriyor musunuz?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Kuşlar o kumu yiyor mu? Izgaranın altında mı kalıyor?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
İzzet bey size bu kuşu üretici sattı ise bu üretcinin adı nedir ve yeri nerededir bizimle de paylaşırmısınız aklımızda bulunsun??
Petshoplarda bu tarz olaylarla çok karşılaşılıyor fakat üreticilerde nadir de olsa art niyetli olanlar denk geliyor aynı şekilde.
Benzeri bir olay daha önce başıma geldi size anlatıyım.
Nişantaşında kanarya üretimi yapan bir abimiz geldi muhabbet e girmek için benden toptan tepeli yavrular aldı. 35 Günlük bir yavrum'un yan tüyleri yuvadan çıktında tamamen dökülmüş ve zıplamaya dahi yetmeyecek kadar az tüyü olacak şekilde yuvadan çıktı. Anne mi yoldu babamı yoldu yoksa fransız tüy hastalığımı bilmiyordum. o arada arkadaş kuş alırken o kuşuda istedi renk ve kafa yapısı çok hoşuna gitti aşırı ısrar etmesine rağmen vermedim. Bende kanarya üreticiyisim bakarım birşey olursa mesuleti bana ait vs... vs.. dedi yinede vermedim. Hastalık yoksa 10-15 güne tüm tüylerini yeniletirim sağlığına kavuştuna emin olurum alo derim istersen gelirsin alırsın dedim adama. Allaha şükür 12 günde fırıldak gibi uçar hale geldi düzenli takviyeler ile kısa sürede tüm tüylerini yenilettirdim, aradım geldi kuşu almaya onu alırken 1 takım daha kuşumu aldı gitti :) Bu benim başıma gelen bir olay geçen hafta.
Ama kimi üreticiler profesyonel bilgi sahibi olmadıkları için bu tür durumlarda kuşu kümesten çıkarmak için ya ucuza veriyor ya kafasını çekip kümesten çıkartıyor diğer kuşlara bulaştırmamak için, kimiside sağlığına kavuşturmak için elinden geleni yapıyor. Tamamen zihniyet ve yaptığın işini hakkını vermeye başlıdır.
Hastalık yoksa kuşunuza haftada 2 kere elle beslemeniz gerekecek. 1 Gün elle besleme mamasına spriluna sonra 3 gün ara verip 1 gün mamasına B vitamini kompleksi ekleyip beslerseniz, 10-15 günde sağlığına kavuşur canavar olur :) ama dedim gibi hem masraf hem emek isteyen bir iştir... Sağlıcakla
Kahraman KÖROĞLU'ndan alıntı.

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
izzet bey bu konuda bende bir şeyler paylaşayım.

aynı şey ilk üretim maceramın 1. yılında başıma geldi.1,5 yıl boyunca internet ve forum aleminde okumadığım yazı makale kalmadı.

kümesi ilaçla boyamadıkmı
eşleri ayırıp üretime ara vermedikmi
b vitamini depomin aklınıza gelebilecek fayda edebileceğini düşündüğümüz herşeyi uyguladık

ve inanın bu şekilde çıkan yavrulara ben 1,5 yıl boyunca baktım bir salma içerisinde.hiç birini öldürmedim kafasını koparmadım.ayrı bir dükkanda güzel refah bir salmada duruyorlardı ve sayıları 80-90 a ulaşmıştı.yedikleri yemden hiç gocunmadım.

bu şekilde olan yavrulara domestos çamaşır suyunu su ile karıştırıp fıs fıs şeklinde iki günde bir bıkmadan usanmadan kanat altı kuyruk altına aylarca uyguladım.

yavruların yarıya yakınının tüyleri uzadı,hatta deneme amaçlı bu kuşlardan yavru aldım ve sağlam çıktı.

adanada bu hastalıktan muzdarip bir arkadaşım veteriner labaratuarında bu dökülen kanatları inceletti ve bir tür akarın sebeb olduğuna karar vermişlerdi.

ben 2013 de üretimi bıraktım.şimdi başka bir mekanda tekrardan üretime hazırlık yapıyorum ve karşılaşmaktan en çok korktuğum bu fransız tüy hastalığı.

kesin sebebi şudur tedavisi şudur diyebilen hiç kimseye rastlayamadım.allah hiç bir üreticinin hayvanseverin başına vermesin.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Abi kafes altinda izgara yok ordaki kumdan ihtiyaclarini karsiliyorlar.Kesinlikle ben ucret karsiligi hasta bir kusu satmam bu benim kisiligime ters gelir.Cikan yavrularin kafasini hicbir zaman cekip atmadim.Hepsini toplu olarak bir arkadasima hediye ettim ve oda kendine french moltlardan uretimhane kurdu :).Simdi dinlenmede sayet tekrardan bu sekilde vermeye devam ederse kuslari degistirecegim.Kuslarimin hepsi kendi uretim yavrularim.Caprazlama es yaptım.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Böyle birşey başına gelen arkadaşlardan rica ediyorum bilgilerini paylaşsınlar.Ben kuş değiştirme taraftarı hiçbir zaman olmadım.Kuşlar yavruluktan beri bende.Kafesimde sadece 1 adet 2,5 yaşında kuş var diğerleri hep 2 yaş altı.Bu arada ilk defa eşe attığım.Erkeği dinlendirilmiş çiftimden 1 adet sağlam kuş çıktı.Diğer yumurtaları boştu zaten.Acaba dinlenmeylemi alakalı birşey ?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yüksel Bey,
Benim başımdan geçti. Ben o dönem kuş kumu vermiyordum. Ama 1 tane çıktı. Dişisi öldü. Ben kuşkumu vermeye başladım. Vitamin veriyorum. Bende bir daha hiç olmadı.
Vİtamin takviyesi (B) ve kuşkumu + Probiyotik kullanın. Eğer genlerden değil ise bir daha çıkmayacaktır.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
İnşallah Ayhan bey çünkü kümesin ilk kuşları daha önce 2 çiftten toplamda 1, yıl içinde 40a yakın kuş aldım 1 tane bile french molt çıkmadı.Arada sadece 10 gün dinlendirmiştim galiba yetmedi.Birde apex marka bir vitamin vardı onu fazla kaçırdım galiba.Kuluçka dönemi boyunda haftada 4 defa ondan veriyordum.Yani ondanda olabilir.Daha öncesinde hiç bir şekilde french moltla karşılaşmadım.Hiç gocunmadan çıkan yavrulara yeme düştükten sonra 1 ay boyunca ben baktımki gittiği yerde sıkıntı olmasın diye.Ben üreticiyim kuşlarımın tüm bakımlarını,hastalıklarını kendim tedavi ederim.Ama bu hastalıkta inanın çok çaresiz kaldım.Onların uçamadığını görünce içime çöken üzüntüyü sadece yaşayan bilir.

Adı
Berşan
Soyadı
DEĞİRMENCİ
Öncelikle çok geçmiş olsun inşallah tekrarlanmaz fakat bir şey duymuştum tabi üretici için kötü bir durum her halükarda. Bu tarz tüy hastalığı vb hastalığı olan kuşların konuşmaya çok daha yatkın ve sahibi onunla ilgileniyorsa ona çok bağlı olduğunu duymuştum. Ayrıca bu hastalığı olan bir kuş çiftleştirilebiliyor mu? Kendisi bu hastalığa yakalanmış olsa bile yavruları olmayabilir sanırım. Hazır konu açılmışken sormak istedim kusura bakmayın üzüntünüzü baltalamak için değildi tekrar geçmiş olsun.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Elimde kendi baktığım bir adet french molt var.En cılızı,En hastası buydu.Yumurtadan çıktığından beri ben büyüttüm.Diğer kuşlara göre tabiki insana daha yakın oluyor.Çünkü uçamayacağını,kaçamayacağını biliyor anlıyor.Heleki tek bakıldığında sana hem dost,hem sırdaş oluyor :).Allah kimsenin üretimhanesine bu hastalığı bulaştırmasın.Gerçekten çok üzücü bir durum.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Biraz önce kümesimi kontrol ettiğimde dişilerimin hepsinin aynı anne ve babadan olduğunu bileziklerine bakarak farkettim.İki çiftimden toplamda 5 adet dişi kuşum var.Bunların birisi hariç diğer 4ü ilk kuluçka olmasına rağmen hepsinide french molt verdi.Bu kuşlardan bağımsız olan bir çiftimden ise sapa sağlam yavrular aldım.5 adet bu dişi kuşumun anneleri kardeşler.Yani demem o ki french moltların ana kaynağı iki anne ve iki baba.Çocukları sağlam çıksada yavruları hep french molt verdiler.Bu durumda kafesdeki en verimli 2 çift kuşumla birlikte yavrularınıda vereceğim.Geride kalan Erkeklere başka dişiler bulacağım.Bu sayede kan değişimi olacak ve döngü sağlanacaktır.olan ise sadece emeklere olacaktır.Aylar boyu yumurta yapmalarını beklediğim kuşlarım anne oldular.Onların yavrularıda anne oldular.Yavrusunun yavrusunun yavrusu bile oldu.Çok emek sarfettim.Her daim profesyonel şekilde üretim yaptım,onlara değer verdim.Gerçekten çok üzülüyorum.Sağlık olsun.