Fransız tüy dökümü (French Molt) ile ilgili yaşadıklarımı paylaşmak için bu yazımı yazıyorum. Çok değerli muhabbet kuşu üreten arkadaşlar! Muhabbet kuşu diyorum çünkü bu bizim beslediğimiz muhabbet kuşlarına has bir hastalıktır.
Diğer kuş türlerinde böyle bir hastalık yok. Ben doğuştan kuş beslerim desem yeridir, altı yaşımdan beri evimde kuş var. Fakat 1995 yılında üretim şeklinde yapmaya karar verdim. Bu 2007 yazında fransız tüy dökümü başladı. Ben bu hastalıkla üç yıl öncede karşılaşmıştım. Üç yıl önce elimden bu tür yavru veren kuşları çıkardım. 7 çift kuş etkilenmişti ve o zaman sorun giderilmişti. Daha sonraları bu sorunla karşılaşmamıştım. Fakat bu yaz üretimhaneme aşırı miktarda çift atmak yanlışın başlangıcı oldu. Normalde 60 çift kapasiteli yere108 çift eşe attım. Bu olay yaz aylarının başlarında olduğu için başlangıçta bir sorun olmadı. Çünkü zaten kapı ve pencereler açıktı. Havaların soğuması ile kapı ve pencere daha az açık kalır oldu ve bu ortamdaki temiz hava kuşlara yetmez oldu.
İlk başta fransız tüy dökümü yavrusu veren bir çift kuş vardı. Fransız tüy dökümü yavrusu veren kuşlar genelde çok verimli oluyor. Gözlemim budur, çok yavru verirler ve bizi burda aldatırlar elden çıkarmak istemeyiz. Yanlış burda,bu tür kuşlar hemen üretimden alınmalı ve bulunduğu ortama bu hastalığı yayması en aza indirilmeye çalışılmalıdır. Bu hastalığın tedavisi yok, hastalığa yakalanmş kuş genelde iyileşemez. Benim gözlemim ve Almanya 'daki dernek başkanı Sayın Hainz Küppers kendi görüş ve düşüncesine göre bulaşıcı değil diyor ve bende buna katılıyorum. Çünkü bu tür French kuşu eşe attım ve normal sağlıklı kuş elde ettim. Çoğu tahminden, varsayımdan ileri gidemiyor. Onun için biz kesin neticeye varmış olanı paylaşacağız. Varsayım ile iş yürümez. Konumuza dönelim; benim üretim yaptığım yer dar olunca bu French Molt hastalığı (Fransız tüy dökümü) illeti diğer yavru yapan kuşlardada görülmeye başlandı. Giderek miktarı artan kuş bu hasta yavrulardan vermeye başladı.Tabii ki ben bu tür kuşları daha önceki gibi elden çıkararak işi çözeceğimi düşünerek bu tür kuşlar elden çıkardım. Malesef böyle olmadı, iş iyice sarpa sardı. Ben hep ileriye dönük hazırlık yaptığım için elimde eşe atmaya hazır 120 çift kuşum vardı.Bu konu bayağı karışık açık anlatmak için yavaş ilerliyorum. Kış üretimi içinde ayrı bir yerim var, salma yerlerini saymazsak. Toplam iki salma odam ve ikide üretim yerim var. Bunları kış ve yaz olmak üzere ayırırım o şekil üretim yaparım. Boş kaldıkları zaman bu artamlar temizlenir ve dezenfekte edilir. Bu ortamda bile bu olayla karşılaşıyorsam gerisini siz düşünün ve işin içinden ne kadar zor çıkılacağı ortada.Ben bu kış için hazırladığım ortamada kuş attım fakat o zaman bu hastalık o kadar yoğun değildi yani diğer üretimhanemde. Tabii ki daha önceki gibi kolay çözülür düşüncesiyle normal gereken temizliği yaptım.
..alıntıdır