Frontosa Balıkları

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
Arkadaşlar evime büyük bir akvaryum yapmayı planlıyorum içinede frontosa koymak istiyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar birkaç sorum olucak. Tabiki bu işi önce hobi amaçlı yapacağım ama tabiki daha sonraki aşamada bu işin ticaretini yapmak istiyorum. Balık bakmak nasıl birşeydir, bu işin geliri gideri ne düzeydedir? Bu işi sadece gelir amaçlı yapanlar varmı? Önerdiğiniz balıklar nelerdir? Beni biraz genel çaplı bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler.

Serdar SÜRKECÜ

Uzman Üyemiz
Adı
Serdar
Soyadı
Sirkeci
önce ben sana bikaç soru sorayım ama sorularımı kırıcı olarak algılama,
kaç yıldır akvaryum canlıları ile ilgileniyorsun, üretimini yaptığın balık türü varmı, cichlid türleri besledinmi daha önce? ırkların yaşam gereksinimleri hakkında bilgin varmı? balık üretimhanesi olan bir yakının veya arkadaşın varmı? bunlara göre ben üretimi, türü veya ticari boyutu hakkında yorumlayalım.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
Serdar SİRKECİ' Alıntı:
önce ben sana bikaç soru sorayım ama sorularımı kırıcı olarak algılama,
kaç yıldır akvaryum canlıları ile ilgileniyorsun, üretimini yaptığın balık türü varmı, cichlid türleri besledinmi daha önce? ırkların yaşam gereksinimleri hakkında bilgin varmı? balık üretimhanesi olan bir yakının veya arkadaşın varmı? bunlara göre ben üretimi, türü veya ticari boyutu hakkında yorumlayalım.
estafrullah serdar bey neden kırılayım. Daha önce lepistes beslemiştim ufak çaplı. cichled türleri hakkında akvaryum.com sitesinden biçok bilgi edindim bakımı nasıl olur akvaryumda ne isterler nasıl yumurtlarlar bunlar öğrendim ve eğer bu işe başlamayı kafaya koyarsam hertürlü şeyini okuyacağım araştıracağım hastalığından tutunda tarihine kadar. Akvaryum canlılarıyla ilgilenmiyordum bu istek içimde birden oluştu. Balık üretimhanesi olan yakın bir arkadaşım yok. Bende sizin tecrübelerinizin neler söylediğini merak ettiğim için konuyu açtm.

metkuy

Uzman Üyemiz
5 yıl yunus cichlid üretimi yaptım , üretim için anaçların olacağı akvaryuma ilaveten 3 tanede yavru akvaryumuna ihtiyaç vardır, 20 gün ara ile olan yavrularınızı aynı akvaryuma koyamazsınız , hatta kuluçka içinde ayrı akvaryum kullanmak gerekebiliyor, kısacası üretim için evde 4-5 akvaryum kurmak gerekiyor , 1 veya 2 akvaryum ile yavru alınır fakat üretimin devamlılığı imkansızdır.

Serdar SÜRKECÜ

Uzman Üyemiz
Adı
Serdar
Soyadı
Sirkeci
behsettiğiniz sitenin ilk üyesiydim ben :) her canlıda olduğu gibi balıklardada besleyerek, öldürerek/yaşatarak tecrübe sahibi olursunuz. Tanganika gölü ne mensup olan bu balık koloni haline yaşamayı sever,  1 erkek 3-4 dişi gibi besleyebilirsiniz. Olgunlaşma ve eş tutma süreci uzundur en az 1-1,5 hatta 2 yaşında eş tutabilir, büyüme hızını hızlandırmak için düzenli dip çekimi ve düzenli yemleme yapmanız gereklidir ve akvaryumunuzun yeterince büyük olması gereklidir.  Ağızda yumurta tutarak kuluçka döneminde olurlar ve bu yüzden üreme döneminden önce dişileri protein oranı yüksek yemle beslemek gereklidirki, kuluçka süresi yaklaşık 1 aya yakın sürebilir bu süre zarfında doğru düzgün yem yemecek ve zayıf düşecektir, anne ağzından ayrılan yavruları artemia ile besleyerek hem yavru ölümlerini azaltır hemde büyümeyi hızlandırırsınız. Frontazaların türlerine görede fiyatları farklıdır (brundi, moba, kapamba vs. vs) ticari gelir amaçlı üretimde genelde bir brundi yerine moba veya  kapamba üretimi yapmak daha iyi kazanç sağlayabilir. Yinede bu işi yapmayı düşünüyorsanız az sayıda balık ile başlayıp tecrübelendikçe sayı artışı yapmanı tavsiye ederim.

ahmetondul

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
öndül
Serdar bey güzel bilgiler ve tecrübeler aktarmış bende ilaveten acizane tavsiyem iş ticaretse daha kolay istek ve üremesi rahat balıklarla başlayıp ( sarı prenses yunus gibi) tecrübeyi pekiştirip yavaş yavaş ilerlemek ben ilk canlı doğuranlarla başladım cikletlere geçtim,discusu yaladım yuttum şimdi ise seyirlik frontoza yapıyorum.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Peki satımı kolaymıdır frontosaların yani 1 dişiden 50-90 yavru alınabiliyor bir seferde bu kadar balık satılabiliyor mu? Piyasa fiyatı nedir yavru balıkların?

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Benimde hevesim var, İnşallah seyirlik için evimin bir köşesine kuracagım...

Cüneyt MUTLU

Yeni Üyemiz
Adı
Cüneyt
Soyadı
MUTLU
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Peki satımı kolaymıdır frontosaların yani 1 dişiden 50-90 yavru alınabiliyor bir seferde bu kadar balık satılabiliyor mu? Piyasa fiyatı nedir yavru balıkların?
Siz yavru aldıktan sonra illaki satılır,yeterki yavru almayı başarın...

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
En az bi muhabbet kuşu üretimi kadar zahmetli ve zor diyorsunuz yani :) her birinize tek tek teşekkür ediyorum.

metkuy

Uzman Üyemiz
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
En az bi muhabbet kuşu üretimi kadar zahmetli ve zor diyorsunuz yani :) her birinize tek tek teşekkür ediyorum.
Asel kardeş hevesini kırmak gibi olmasın eğer evde kullanılmayan bir odan varsa dene bence ama yaşadığın mekanda 4-5 akvaryum olmuyor. Bende zaten sırf bu yüzden evde sadece anaçların akvaryumunu bıraktım diğer yavru akvaryumlarını iş yerine taşıdım, yavru alınca ana akvaryuma yavruluk takıyorum ve 3-5 gün bu yavrulukta beklettikten sonra şarjlı hava motoru kullanarak iş yerimdeki akvaryuma götürüyorum.

yasin milayım

Üyemiz
Adı
yasin
Soyadı
milayım
balık işine başlayacaksan direk frontozodan başlamanı tavsiye etmen diğer balıklara göre yavru alma olasılığı azdır ben tam 4 sene besledim aldığıma pişman oldum. şuanda sarı ve yunus beslemekteyim devamlı yavru alıyorum  dediğin gibi frontozanın yavrusu değerli 15 tl gibi ama blue zaire nin yavruları bir boğumu 80 tl. cıvarında  dediğim gibi beslemesi ve üremesi zordur. benim tavsiyen budur. saygılar.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
yasin milayım' Alıntı:
balık işine başlayacaksan direk frontozodan başlamanı tavsiye etmen diğer balıklara göre yavru alma olasılığı azdır ben tam 4 sene besledim aldığıma pişman oldum. şuanda sarı ve yunus beslemekteyim devamlı yavru alıyorum  dediğin gibi frontozanın yavrusu değerli 15 tl gibi ama blue zaire nin yavruları bir boğumu 80 tl. cıvarında  dediğim gibi beslemesi ve üremesi zordur. benim tavsiyen budur. saygılar.
peki yasin bey üretmesek? 700 litre akvaryumun içine 10 tlden 50 tane frontosa yavru atsam bunlara 2 sene baksam ben. 2 yaşında frontosalar epey para ediyor. bu şekilde nasıl olur?

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
haklısınız metin bey bende o yüzden şimdi yukarda yazdıım şeyi düşündüm.

metkuy

Uzman Üyemiz
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
haklısınız metin bey bende o yüzden şimdi yukarda yazdıım şeyi düşündüm.
Yavrudan toplayarak büyütüp satan çok kişi var fakat bunun için çok uygun fiyatlı yem tedarik etmeniz gerek, misal benim yunuslar için aldığım yemin kg fiyatı 60 ile 80 TL arasında kalitesine göre değişmekte ,  sizin bahsettiğiniz yavrudan toplayıp büyütme işini yapanlar yemin 10 kg ını 80-100 tl ye alıyorlar fakat nerden aldıklarını inanın bende tespit edemedim, en hesaplı bulabildiğim yem pınar ın senede bir sefer ürettiği ve piyasada kg ı 25 tl den satılan kırmızı yemi fakat bu yem anaçlar için uygun büyüklükte değil ancak yavrular için kullanılabilir.

Yemi petshop dan alacaksanız yem parasına emek vermiş olursunuz.

coskun 1976

Yeni Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
SAĞLAM
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
Asel bey ben frontoza üretimi yaptım zamanında 1,60*60*60 bir tankta ama 50    90  arası yavru olması süper bişey olur benim en fazla aldığım yavru 15 idi daha sonra bıraktım balık işinde artık para olduğunu hiç zannetmiyorum belki discus oda üretebilirseniz..

Crazyy_man

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.izmitakvaryum.com
Adı
Cengiz
Soyadı
Kaymak
Bende 4 yıl önce hobi olarak başlamıştım child beslemeye ama bu gun artik muhabbet kuşunun yanında toptancılara da verir oldum yavrularını bu aralar uretimhanemi bölme işleriyle uğraşıyorum bır yerde muhabbetleri bır yerde de balıkları besleyecegim aylik ortalama 10.000 yavru almayı hedefliyorum hatta dün mabuna türlerinden yeni 6 koloni daha aldım ama frontoza yapmayı pek düşünmüyorum cunku piyasada o kadar alıcısı yok birde yavruları haliyle cok pahali üretimini yapıp zahmetini çektiğinize değmez diye düşünüyorum 

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
peki cengiz bey 10 bin yavruyu hangi balıkdan almayı planlıyorsunuz? karışıksa isimlerini yazabilirmisiniz?

Crazyy_man

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.izmitakvaryum.com
Adı
Cengiz
Soyadı
Kaymak
Bende su an yunus kolonisi var 21 dısı 3 erkek bunlar yaklaşık 20 cm le 25 santim arası sarı prenses kolonisi var 25 adet civarı, mavi prenseskolonisi, iceman kolonisi, colica diğer adıyla çingene,  beyaz prenses kolonisi , dün itibariyle 5 çeşit daha koloni aldım mabuna familyasından saydığım kolonilere aitte 400 e yakın damizlik altı yavrularim var onları da hazır hale getirdiğimde baya bır balık ureticegimi düşünüyorum