Gaga Taşı Yapımı Hakkında "İlaveleriniz olabilirmi"

BaSuT

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.bstkafes.com
Adı
cengiz
Soyadı
Basut
Genel olarak bilgiler paylaşılmış ;

Kum
Kalamar Kemiği
Alçı
Mermer tozu
Su

Kum;Hazır satılan grit mi daha faydalı olur gerek yokmu? normal inşaat kumunumu kullanalım(steril işleminden sonra) Farkı olurmu maliyet haricinde.Karışık güvercin kumunun öğütülüp konmasının yararı olacakmıdır gerek varmı sizce

Alçı;Dişçi alçısı kemirmesi zor olmayacakmı veya kemirebileceği sertlik nasıl oluşturuluyor
Su;Suyuna depomin mineral olarak karıştırmamız nasıl olur. daha önce kullanmış arkadaş varmı? sorun yaratırmı

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
daha önce buna benzer bir konu açılmıştı ve ben bir tarif verimştim ama konuyu bulamadım. Aslında göründüğü kadar kolay bir iş de değil....daha doğrusu masrafsız bir iş değil. Benim gibi Merkezi bir yerde orurmuyorsanız malzemeleri toplamanız pahalıya geliyor. Bu nedenle hazır gaga taşı almak daha mantıklı.

BaSuT

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.bstkafes.com
Adı
cengiz
Soyadı
Basut
iki kullanımlık dökecek olsam 300 adet demektir. malzeme tedarikinde sıkıntım yok.sadece iyi bir gaga taşı yapayım diye uğraşıyorum

ebubünyamin

Uzman Üyemiz
Adı
Abdullah
Soyadı
Ademoğlu
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
daha önce buna benzer bir konu açılmıştı ve ben bir tarif verimştim ama konuyu bulamadım. Aslında göründüğü kadar kolay bir iş de değil....daha doğrusu masrafsız bir iş değil. Benim gibi Merkezi bir yerde orurmuyorsanız malzemeleri toplamanız pahalıya geliyor. Bu nedenle hazır gaga taşı almak daha mantıklı.
Alçı - birçok üretici alçı zararlıdır diyecektir. Kuşlar alçıyı toz hali ile (veya yeterince suya doymamış ve tam olarak "sönmemiş" hali ile) tüketirlerse tabii ki o zaman zararlı. Gaga taşının sertliğini optimal düzeyde ayarlamak çok önemli, yoksa elle bile kolaylıkla ufalanan veya beton gibi sert bir gaga taşı sonucu ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle 2 alçı çeşidi karıştırıyoruz, kartonpier alçısı ve sıva alçısı. Karıştırma oranını yarı-yarıya yapın, mesela 2 ölçek kartonpier alçı ile 2 ölçek sıva alçısını karıştırın. Miktarını ihtiyacınız olan gaga taşı sayısına göre göz kararı ayarlayabilirsiniz. Tarifimiz 2 kilogram alçı kullanarak olacak, yani 1 kilo kartonpier + 1 kilo sıva alçısı.

Mürekkep balığı kemiği - 2 kilo alçı karışımına mürekkep balığı kemiği tozu ilave ediyoruz. 2 adet orta boy mürekkep balığı kemiğini havanda iyice ezip toz haline getirin ve alçı karışımına ilave edin.

Grit - gaga taşımızda kullanacağımız kumdur. Benim yaptığım gaga taşlarındabu malzeme en karmaşık ve komplike karışımdır ama biz buna takılmadan doğrudan hazır bir ürün kullanacağız. Hazır kuş kumlarını herkez biliyordur, yapmamız gereken iyi kalitede bir kuş kumu bulup almak. Bu tarif örneğinde biz Vitasand firmasının Anasonlu kuş kumunu kullanacağız...hem mineral ve eser element açısından zengin, hem içinde anason var (kuşlarınızın iştahını açacaktır) hem de ekonomik. Bizim tarifimizde kullanacağımız kum miktarı 500 gramdır ama siz yine de 1 kilogram alıp grit miktarını gerekirse biraz fazlalaştırıp o şekilde de yapabilirsiniz. Ürün detayları için - http://vitasand.com/tr/urun/detail/9/190.html . İletişim ve sipariş - http://vitasand.com/tr/iletisim.html . 500 gram kuş kumunu da karışımımıza ilave ediyoruz.

Kalıp ve tel - kalıp olarak en basit pet bardaklar kullanabilirsiniz, tüm marketlerde satılır. Tel olarak da tüm ambalajcılarda satılan ambalaj teli alıp kullanabilirsiniz...1 pakette 100 adet var sanırım. Telleri V veya U şeklinde ortadan katlayın. Bunları karışımı sulandırmadan hazır edin, işinizi kolaylaştıracaktır ve alçınız donmadan kalıplarınızın tümünü rahatlıkla doldurabilirsiniz. Kısacası dökme işlemine geçmeden herşeyiniz yanınızda hazır olsun.

Soda - bildiğimiz içmek için marketlerde satılan maden suyu, ben kızılay sodasını tavsiye ederim. Neden su değil de soda...cevabı basit, normal çeşme suları mineral değeri açısından fakir ayrıca da düşündüğümüz kadar steril değil. Kuşlarda en sık rastlanan ama birçok üreticinin aklının ucundan bile geçmeyen hastalık Giardia'dır (ayrıca incelemek isterseniz bağlantı bu - http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,13537.msg194859.html#msg194859). Bu mikrop ülkemiz sularında bol miktarda var...kuşlarımıza bol bakterili gaga taşı yapıp vermek istemeyiz. Maden suyu ise öncelikle steril + içinde mükemmel gaga taşı yapmak için gerekli tüm müneral ve eser elementler mevcut. Soda ile karışımımızı sulandırıp harç haline getireceğiz. Gerekli miktar konusunda emin olamadığım için siz en az 10 şişe alın (veya başka marka kullanacaksanız litrelik olanları da tercih edebilirsiniz...birkaç şişe alın). Soda konusunda bir detay var ve bunu atlamamanız gerekir. Sodayı karışıma ilave etmeden önce gazını iyice çıkarmalısınız...yoksa bol köpüklü bir karışım olur ve karışım bozulur...atmak zorunda kalırsınız. Bunun için 2-2.5 litrelik boş ve temiz bir pet şişe alın, 2-3 şişe sodayı içine boşaltıp kapağını kapatın ve iyice çalkalayın...bunu gazı iyice gidene kadar birkaç kez tekrarlayın. Ayni işlemi diğer soda şişeleri için de yapın ve gazı çıkarılmış sodayı harcın içine ilave edin. Harcınız ne çok katı ne de çok sıvı olmalı, koyu fakat akışkan olmalı...bal akışkanlığı gibi olmalı. Bu nedenle yeterli miktarda soda ilave etmelisiniz ve karıştırarak doğru kıvamı tutturmalısınız. Her ihtimale karşı hazırladığınız karışımdan bir miktar kenara ayırın, harcınız çok cıvık olursa oradan biraz takviye yapar koyulaştırabilirsiniz.

Kalıba dökme - burası işin en eğlenceli ve en stresli yanı  . Bir çorba kaşığı alın ve hazırladığınız harçtan alarak pet bardakları doldurmaya başlayın. Pet bardağını yarıdan biraz daha az doldurun (3-4 cm kadar doldurun) ve önceden V şeklinde hazırladığınız teli ortadan harcın içine 1 cm kadar batırıp donması için brakın. Dilerseniz bu işlemi her gaga taşı için ayrı-ayrı yapın, ben 10 kadar kalıba harcı döküyorum ve tellerini ondan sonra batırıyorum, ondan sonra diğer 10 kalıba geçiyorum.

Kalıptan çıkarma - gaga taşlarını kalıptan çıkarmak i.in acele etmeyin, sabırlı olun ve iyice donması için önce bekleyin. Muhtemelen donma işlemi 3-4 saat sürecektir. Kalıpların içindeki harcın iyice donduğundan emin olduğunuzda artık gaga taşlarını çıkarabilirsiniz. Ben kolay olsun diye çıkarmaya uğraşmıyorum, doğrudan kesip parçalıyorum, zamandan kazandırıyor.

Kurutma - bu işin en önemli evresi diyebilirim, gaga taşları iyice kurumazsa kuşlarınıza faydadan çok zararı olur. Küf ve mantar üremesi nemli gaga taşında 2-3 gün içinde başlar...çok dikkatli olun. Bu nedenle gaga taşlarını kuşların kafesine takmadan iyice kurutmamız gerek. Hava güneşli ise en iyi kurutma yöntemi güneşin altında brakmaktır. Güneş yoksa evinizdeki ısıtma çihazlarından birini kullanabilirsiniz...mesela kombi radyatörünün önunda gaga taşlarını kurutabilirsiniz.

İşte tarifimiz bukadar, mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalıştım, umarım tarif işinize yarar ve siz de bu tarifi evinizde denersiniz.

g.cakay

Üyemiz
Adı
Gökhan
Soyadı
ÇAKAY
kaliteli gaga taşını nereden temin edebiliriz bilen arkadaşlar link verebilirmi ?

canso

Takipçi Üyemiz
Adı
Cansay
Soyadı
AKKAYA
Gökhan bey bence bu linkte
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Satılık olan ürün----: Okaliptus tomurcuklu premium gaga taşı

Adet Fiyatı-----------: Kıvrık Gagalılar ve bu Forum üyelerine sadece 1.25 TL

Minimum sipariş----: 5 adet

Teslimat-------------: Aras ve PTT Kargo ama toplu alımlarda Ambar imkanları araştırılabilir

Adınız Soyadınız---: Günay Dönmez

Cep telefonunuz--: 0541 674 20 92  (saat 14 ile 23 arası ararsanız daha kolay ulaşırsınız)

Arkadaşlar gaga taşları içeriklerini hepimiz az da olsa bilmekteyiz. Bu yüzden değerli zamanınızı kimsenin anlamadığı yağlı - ballı kimyasal elemntler tabloları okutarak harcamak istemem...doğrudan konuya dalıyorum  :)

Muhabbet Kuşu üretimine başladığım günden beri gaga taşlarına fena takmış durumdaydım. Sebebi, kuşlarım birtürlü onlara piyasada bulup sunduğum gaga taşlarına ilgi göstermemesi. Mağzalarda kaliteli taşlar da vardı ama 100 çiftle üretim yapıyorsanız, sadece gaga taşı masrafı yıllık 2000 lirayı bulabilir. Diğer seçenek ise ucuz 1 liraya petşoplarda satılan buz kalıbında dökme ufak alçı taşlar. Onlardan da denedim ama, taşı kuşlarıma verirken yanında birde Hilti vermem gerekiyordu.

Kuşlarımın nihayet ilgi göstereceği gaga taşı bulmak zorundaydım. Bu nedenle kendi gaga taşımı kendim yapmaya karar verip, formülünü kendi kişisel araştırma ve bulgularımla bu son haline geliştirdim.

Bu gaga taşını bukadar özel kılan ne?

Tamam...bu bir ticari sır değil, ve bu yüzden taş içeriğinin bir kısmını paylaşmakta sakınca görmüyorum  :D

Bu taşın en büyük özelliği içinde gerçek calcium montmorillonite kullanılmış olması. Bu konuyu çok araştırdım ve ülkemizde nadir bulunan bu madeni çıkaran birkaç firmadan birinden az miktarlarda da olsa temin etmeyi başardım.

Mineral ve izelement açısından oldukça zengin beyaz kil de kullanılmıştır. Bu kili Nevşehir Avanos bölgesinden tedarik ediyorum.

İçinde bulunan gerçek istiridye kabuğu kırıklarını Çanakkale bölgesinden tedarik ediyorum.

Kum ve grit çeşitliliği oldukça geniş, dere kumundan, silis ve granit kumuna kadar çok çeşitli bir kum karışımı bulunur.

Kullanılan alçının sertlik derecesini optimal düzeyde tutmak için, birkaç alçı çeşidi karıştırılmıştır. Bu nedenle bu taş muhabbet kuşu ve papağanların dışında, anavatanı Avustralya olan tüm kuşlar için uygundur. Sertliği çok iyi ayarlanmıştır, öyleki finchler bile taştan rahatlıkla faydalana bilmekteler. İçinde dişçi alçısı yoktur...dişçi alçılrı eskiden iyi bir seçenekti fakat dişçilik sektörü yeni teknolojilere yönelince, alçıları da artık bir miktar silikon içermekte...silikon kuşlarımız için çok zararlı.

Bunlara ek olarak ilanımdaki başlığın da dediği gibi, gaga taşında ilk defa okaliptus kullanılmıştır. İçinde gerçek okaliptus tomurcukları + bir miktar da okaliptus yağı bulunmaktadır.

Gaga taşı fiyatı Kıvrık Gagalılar Derneği ve bu forum üyelerine sadece 1 lira 25 kuruş. İhtiyacınız ister 5 adet, ister 1000 adet olsun...hertürlü siparişi karşılamak için elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Ürün, altta bulunan resimdeki ürün ve kuşlarımda yaklaşık 4 aydır kullanmaktayım. Takdir sizin...umarım kullanmaya başlar ve memnun kalırsınız.  :)

Saygılarımı sunarım.