Gri Renkli Muhabbet Kuşları

okan ekuklu

Uzman Üyemiz
Adı
Okan
Soyadı
Ekuklu
Muhabbet kuşlarının anayurdu olan Avustralya'nın kuş dünyasına kazandırdığı bir başka türde beyaz başlı, bedenine,ve sırtına gri rengin egemen olduğu Gri renklerdir.
Gri renkli türler, başat özellikli muhabbet kuşlarındandır.Yani, bu gri renk özelliklerini kalıtım yoluyla ve genler aracılığıyla soylarına geçirirler.Kendi soyundan gelenlerle birleştiklerinde yavruları gri renkte olduğu gibi, ayrı soydan çekinik niteliklerle birleştiklerinde de yavruları tümüyle kendilerine benzeyecektir.Sonuç olarak bu özellikleri olanların, Mavi ve Yeşillerle birleşmeleri sonucunda, birinci eşleşmelerde griler, ikinci eşleşmeden yeşilimsi griler halinde ürüyerek sayılarının çok çabuk çoğalmasına neden olmuştur.
Avustralya kökenli ve başat özellikli bu grilerin görülmesinden hemen önce, İngilterede gri renkli bir tür üretilmişti.Ancak bu kuşlar, Avustralya kökenli gri renklilerin çekinik nitelikteydiler.Kalıtımsal olarak yapılarında bulunan renk geni çiftleştiği cinteki başat bir renk geni karşısında özelliğini yavrularına geçiremiyordu.Sonuç olarak, İngiliz Grileri olarak adlandırılan bu türün tanıtılmaso ve yeteri oranda üretilmesi pek güç olmuş ve oldukça uzun zaman almıştır.
İngiliz Grileri, renk olarak Avustralya Grilerine benzemekle birlikte daha koyu renklidirler ve çoğunlukla zarif ve biçimli bir bedene sahip değildirler.İkinci Dünya Savaşı Süresi içinde soyu tamamen tükenen bu gri tipler, bilimsel yöntemlerden yararlınarak güçlükle yeniden üretilebilmiş ve türün yeniden yol olmaması için üretimine özen gösterilmiştir.
İngiliz Grilerinden sonra yeni bir tür gri daha elde edilmiştir.Bu, 1934 yılında yine yine İngilterede türetilen ve Kurşuni muhabbet kuşu adıyla anılan mavimsi gridir.Ancak bu tür hiç bir zaman büyük bir üne ulaşamadı.Buna da, aynı yıllarda elde edilen, ona çok benzeyen bir renk olan, yukarıda anlatılan Avustralya Grileri neden olmuştur.Bununla birlikte niteliklerini soyuna geçirebilme özelliğine sahip bulunan, yani başat özellikli olan bu türün soyunun tükenmesi kolay kolay söz konusu olamaz.Bu nedenle üzerlerine pek az eğinilmiş olmasına karşın kuşhanelerde ve salmalarda hala görülebilen bu tür, uzman yetiştiriciler tarafından zaman zaman sergi ve yarışma kafeslerine getirilmektedirler(Kurşuni Yeşil, Kurşuni Mavi ve Kurşuni Eflatun)...

Atilla karadag

Uzman Üyemiz
Adı
atilla
Soyadı
karadağ
bunların yavruya verecekleri renk geni hangisi olur çok merak ediyorum. yani yavrudamı gri olacak, yoksa daha farklı renklerde çıkabiliyor mu? paylaşım için tşk.

okan ekuklu

Uzman Üyemiz
Adı
Okan
Soyadı
Ekuklu
Atilla KARADAĞ' Alıntı:
bunların yavruya verecekleri renk geni hangisi olur çok merak ediyorum. yani yavrudamı gri olacak, yoksa daha farklı renklerde çıkabiliyor mu? paylaşım için tşk.
Atilla bey yukarıda yazdığım gibi kuşun kanı sağlamsa gri veriyo yeşille vurdunuzda resimde görüldüğü gibi halk tabiriyle zeytin yeşili verebilir ama önemli olan kuşun taşıdığı gen...

tenekeee

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
YILMAZ
Gri renkleri hep sevmişimdir,paylaşım için sağolasın keyifle okudum.

Atilla karadag

Uzman Üyemiz
Adı
atilla
Soyadı
karadağ
benim erkek gri dişide açık mavi, dişinin annesi opal açık mavi babası baskın parçalı beyaz. ama erkeğin anne babasını bilmiyorum sizce ne renk çıkar.

okan ekuklu

Uzman Üyemiz
Adı
Okan
Soyadı
Ekuklu
Atilla KARADAĞ' Alıntı:
benim erkek gri dişide açık mavi, dişinin annesi opal açık mavi babası baskın parçalı beyaz. ama erkeğin anne babasını bilmiyorum sizce ne renk çıkar.
Atilla Bey ben yazdıklarımda çifteşen kuşların soylarında grilikten başka kuş yok he sizin takımınızdan gri çıkmaz demiyorum ama size şöle bişe söliyim kendim şahit oldum opal yeşil ve kobalt mavi takımdan beyaz yavru aldım anlıyacağınız herşey verebilir sizin takımınız  ;)

E

elaziz2316

Guest
    Emeğine sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

Rovdy

Uzman Üyemiz
Adı
SADA
Soyadı
BDSDASDS
PAYLAŞIM GÜZEL OLMUS EMEGE SAYGI