İDEAL KARIŞIM

orhankupeli

Takipçi Üyemiz
Adı
orhan
Soyadı
küpeli
Arkadaşlar biraz araştırdıktan sonra  elimde kuşlarımızın en ıyı beslenmesı ıcın gereklı olan en ıdeal karışım
%20 sarı dar  ,% 15  akdarı  , %15 kırmızı darı , %30 aspur (kanarya yemı ), % 10 yulaf,%10 keten ,nijer ve kenevir tohumu
sizce bu karısımın oranı  dogrumudur  eksık  yada fazla bır sey  varmıdır

gökay tatar

Uzman Üyemiz
Adı
gökay
Soyadı
TATAR
ak darı % 30 yada 35 olmalı ak darı yararlıdır kuşlar için çok iyi bir tohum... fazlası zararlıdır kuşlarda ishale yol açar ama aspur kuvvetli bir yem olduğu için ishali önler aspur ayrı yemlikte verirsen daha faydasını görürsün...

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
bildiğim kadarı ile aspur'un fazlası
kuşu yağlandırır diye biliyorum??

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
ideal derken orada biraz durmamız gerek...neye göre ideal. Yemlerimizi karıştırırken birçok faktörü göz önünde bulundurmamız gerek mesela hangi mevsimdeyiz, kuşlar üretimde mi yoksa dinlenmede mi, kuşlar yavru mu yoksa yetişkin mi...bunun gibi detaylar yem karışımlarında önemli. Sizin vermiş olduğunuz karışım oranları ideal bir üretim yemidir fakat mevsimi soru işareti. Yulafı çıkarıp yerine akdarıyı fazlalaştırırsanız ideal kışlık üretim yemi olur. Yulafın serinletici etkisi olduğundan kışın pek kullanılmaz. Keteni çıkarıp yerine yulafı fazlalaştırırsanız ideal bir yazlık üretim yemi olur...yazın sıcaklarda yemde yulaf oranı biraz fazla olması herzaman iyidir. Yazın kuşlar ketene pek ihtiyaç duymazlar. Kuşlar dinlenmede ise ve mevsim yaz ise o zaman keteni çıkarıp yerine kırmızı darıyı fazlalaştırın, yazın kuşlar fazla sıvı tüketirler ve isal olmaları sık raslanan bir durum olur, kırmızı darı isalleri önleyecektir. Kuşlar dinlenmede ise ve mevsim kış ise o zaman yulafı çıkarın ve yerine aspur oranını fazlalaştırın, aspur yazın kırmızı darının yaptığı işi kışın yapacaktır. Ayrıca dinlenme zamanında nijeri kuşların diyetinden çıkarmanız daha doğru olur, dinlenmedeyken kuşları kuzıştırmanın anlamı olmaz. Ben hiç bir yem karışımında nijer kullanmıyorum, üretim zamanı mamaların içinde kullanıyorum, birçok hazır mama içinde nijer zaten bulunuyor.

Bu kombinasyonlar tabii tartışılabilir, en doğru yem karışımlarını eski kanaryacılarımız bilir...onların da yorumlarını alın derim.