ilk eğitim

vahap

Uzman Üyemiz
Adı
vahap varol
Soyadı
ülgen
merhaba,yumurtadan çıkalı 2,5 ay olduğunu öğrendiğim üretici pet-shop'dan aldığım yeşil erkek muhabbet kuşum var.4 ay içindeki 4. aldığım kuş.ilki 1 yaş üstüydü acemilikti aldık.amacıma ulaşamadığım için aldığım yerle takas yapıp 5 aylık kuş aldım.ele alıştıramadım,acemilik ve sabırsızlık.evinde üreten birinden ele alışmış 2 aylık kuşla takas ettim.o da çok ısırıyordu,kafesine yanaştırmıyordu,öğrendim ki dişiymiş.ilk cümlemde bahsettiğim kuşla takas ettim.4 ayda öğrendim ki hayvan sevgisi tarifsiz...insan deneye deneye öğreniyormuş.son kuşum bahsettiğim 2,5 aylık olan.9 gün oldu eve geleli.
sorum şu:bu muhabbet kuşunun yuvadan çıkıp peshop'daki kafeste diğer kuşlarla geçirdiği surenin alışma suresine etkisi ne derecedir? ayrıca,yuvadan çıkar çıkmaz eve alınan bir kuşun alışma sureci çok daha çabuk mu olur?
teşekkürler...

alidinc

Takipçi Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
DİNÇ
Merhaba,

Şimdi bende amatör bir üreticiyim ama ticaretini yapmıyorum eşe dosta veriyorum yavruları. Genelde yapılan hata kuş eve gelir gelmez kuşu odaya salıyorlar hayvan odayı tanımadığı için ilk olarak duvara vitrine çarpıyor koltuk arkasına düşüyor v.s korkunç bir deneyim ve korku oluyor daha gelir gelmez.        Ardından yakalama telaşı falan derken hayvan iyice insanlardan korkuyor.
Öncelikle kuşa biraz zaman verip 1 hafta 10 gün kadar kafesinde tutmamız gerekiyor. Sonra yavaş yavaş  kapısı açık bırakıp kendisinin dışarı çıkmasını ortamı kendsinin tanıyıp uçmasını sağlıyoruz. Ortamın güvenli olduğunu anlayan hayvan önce kafanıza konmaya başlıyor. Sizden bir zarar gelmediğini gören kuşunuz daha sonra kolunuza omzunuza ve sonunda parmağınıza konmaya başlıyor. Bu süreç öyle hemen olmadığı için insanlar çok aceleci olduğu için ve hiç emek harcamadan bir şeyler başarmaya çok meraklı olduğumuz için bunların hiç biri olmuyor ve hayvan ya ölüyor yada evcil hayvan dükkanına geri götürülüyor.

Süreci biraz hızlandırmak için elma gibi meyvelerden verebilirsiniz kafesin içindeyken, daha sonra kolunuza konduğunda verebilirsiniz. Değişik renkli oyuncaklarla ilgisini çekebilirsiniz. Yavru olması tabiki önemli alışması daha kolay oluyor, ama büyük bir kuş kesinlikle alışmaz diye bir kaide yok.

Yukarıda yazdıklarım tatamen genele yazılmıştır, lütfen üzerinize alınmayın siz böyle yaptınız demek asla hadime değil çevremde gördüklerimi yazdım, belki içerisinden size yardımcı olabilecek bir bilgi bulabilirsiniz. Saygılar sevgiler.

vahap

Uzman Üyemiz
Adı
vahap varol
Soyadı
ülgen
DEDİĞİM GİBİ,ACEMİ OLUNCA İNSAN HEMEN BEKLİYOR KUŞTAN HERŞEYİ.KESİNLİKLE HER KUŞ ALIŞIR,AMA ZAMAN VE SABIR LAZIM.ŞU ANKİ KUŞU BİRKAÇ KEZ 3-4 SAAT AÇ BIRAKARAK ELE ALIŞTIRMAYI DENEDİM,ELİME GELDİ,AMA BU ZORUNLULUKTANDI.ALIŞTI SANMAMAK LAZIM.SONRA VAZGEÇTİM AÇ BIRAKMAKTAN.10 GÜNDÜR EVDE 2 GÜNDÜR YEMLİĞİNİ KAFESTEN ÇIKARMIYORUM.ELİME YİNE GELİYOR,AMA ZORLA VE SABIRLA...
TŞK...

alidinc

Takipçi Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
DİNÇ
Rica ederim. Aç bırakmak iyi değil bence yapmayın. Daha çok elinize geldiği zaman meyve türü şeylerle ödüllendirin. Ceza yerine ödül her zaman iyidir. Zamanla tam istediğiniz gibi bir arkadaş olacaktır merak etmeyin hatta artık yeter gelme üstüme bile deme ihtimaliniz var.

DURMUŞ KAYAOĞLU

Uzman Üyemiz
Adı
DURMUŞ
Soyadı
KAYAOĞLU
Kuşu aç bırakma yerine mama yem vb gibi yiyecekleri avuç içinde ve yavaş yavaş sabır ile onu korkutmadan yani sizden bir zarar gelmeyeceğini hissettirerek zamanla alışacaktır tabii kuşunuzun yavru olması büyük unsur ve Ali beyede
Katılıyorum kolay gelsin sana