JUMBOMDAKİ SORUN

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
1-Arkadaşlar bunlar benim jumbo çiftim. 2. resimde görünen dişi
gelelim soruya bu kuş tüyemi girdi yoksa çıkıyormu yaklaşık 2 haftadır böyle

http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqp1.jpg
http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqpf.jpg
http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqpp.jpg

2- Bu gün farkettim tam kanat uçlarındaki yeni çıkan tüy kökleri kopmuş ve burada kanama meydana gelmiş öyle görünce içim acıdı. bende ne yapacağımı bilemedim ancak mikrop kapmasın diye baticon denilen dezenfektandan hafif şekilde yara bölgesine damlattım. sizce kuşumun toparlaması için doğrumu yaptım yoksa farklı bir şeymi yapmam gerek tavsiyelerinizi öğrenmek isterim

http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqtf.jpg
http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqtu.jpg

3- alttaki resimde görünen dişi jumbonun dışkısı sizce bu normalmi bana biraz açık renk geldi eğer bu bir sorunsa ne gibi bir tedavi uygulamalıyım?

http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqvs.jpg

4- e jumboları gösteripte yerlileri ayırmak olmaz. alttaki resimlerde görünen yerli çiftim. çok şükür bir hastalıkları yok. sizce dişisi kızışmışmı?

http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqwk.jpg
http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqxc.jpg
http://a1304.hizliresim.com/18/5/lsqxk.jpg

Tecrübeli ustaların yorumlarına ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

F

fenerbahçeli

Guest
Parazitten dolayı aşırı kaşıntısı olabilir spreyleyin derim .

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
ersan bey size öncelikle teşekkürler tavsiyeniz için. ve diğer üstatlara 69 okumaya 1 yorum hayal kırıklığına uğradım

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
kanat tüylerinde kanama varsa malesef fransız tüy dökümü başlamıştır zamanla tüyler dökülür bildiğim kadarıyla tedavisi şu anda yok.... :'(

sahin51

Takipçi Üyemiz
Adı
şahin
Soyadı
şahiner
kuşunuzun french molt hastalığına tutulmuş bi daha uçamaz ve yavrularıda aynı hastalık olur. çiftleştirmemenizi tavsiye ederim.

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
yorumlarınız için sağolun açıklamalar pek moral verici değil ama ben çle olduğunu düşünmüyorum . neden diyeceksiniz. çünkü bu dişinin tüy yapısı uzun zamandır böyle ve yeni aldığımda muhtemelen tüye girmişti bu sıralar kafasında yeni çıkan tüyler görüyorum. ayrıca kanat uçlarındaki kanamanın sebebi de evde yapmış olduğum soruşturma sonucu açığa kavuştu. sebebi benim küçük kızım git sen kuşu sal ondan sonrada yakalamaya uğraş muhtemelen bu şekilde hırpalandı hayvan. ancak söylediklerinizin içinde kuşun uçamadığı doğru ama dedim ya tüylerde eksilme yok şu anda zaten kafesin içerisindeki tüylerin sayısına bakarsak şu an çıplak kalması gerekti. dediğim gibi aşırı tüy kaybı yok diye düşünüyorum. ama uçamama konusunda hakkaten yardımınıza ihtiyacım var. desteklerinize devam etmeniz dileğiyle

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
1. Dişi tüyde. Hatta yeni tüyler çıkmaya başlamış
2. Kanadındaki o dökülme dediğiniz gibi bir yere takılmıştır. Fransız tüy dökümü olsa kanama yapmaz. Batikon sürmekle iyi yapmışsınız. Zamanla geçer.
3. Normal ve olması gerektiği gibi bir dışkı. Kafesinizde kum yoksa kum koyun. Dışkıda biraz sindirilmemiş parçalar var.
4.Dişi kızışmış MAŞALLAh bunlar da süper.

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
R.Efekan ALTUN.' Alıntı:
1. Dişi tüyde. Hatta yeni tüyler çıkmaya başlamış
2. Kanadındaki o dökülme dediğiniz gibi bir yere takılmıştır. Fransız tüy dökümü olsa kanama yapmaz. Batikon sürmekle iyi yapmışsınız. Zamanla geçer.
3. Normal ve olması gerektiği gibi bir dışkı. Kafesinizde kum yoksa kum koyun. Dışkıda biraz sindirilmemiş parçalar var.
4.Dişi kızışmış MAŞALLAh bunlar da süper.

hocam yorumunuz gayet açıklayıcı oldu hatta moralimi düzelttiniz bende su an kusa bakıyordum acabamı  diye peki efekan üstadım uçamama konusunda fikriniz nedir?

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Mehmet AYDIN' Alıntı:
hocam yorumunuz gayet açıklayıcı oldu hatta moralimi düzelttiniz bende su an kusa bakıyordum acabamı  diye peki efekan üstadım uçamama konusunda fikriniz nedir?
Kanadındaki tüy dökümünden dolayıdır. Ancak kuş bayağı hırpalanmış. Evdekilere tembihlersiniz artık dışarı çıkarmasınlar.

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
R.Efekan ALTUN.' Alıntı:
Kanadındaki tüy dökümünden dolayıdır. Ancak kuş bayağı hırpalanmış. Evdekilere tembihlersiniz artık dışarı çıkarmasınlar.
sağolun evdekilere kuşları ellemeyi bırakın artık yanlarına 2 metreden fazla yaklaşmak bile yasak :)

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Mehmet AYDIN' Alıntı:
sağolun evdekilere kuşları ellemeyi bırakın artık yanlarına 2 metreden fazla yaklaşmak bile yasak :)
:D Bana düşmez tabi evin düzenine karışmak ama kuşun hali de bunu gerektiriyor.

sahin51

Takipçi Üyemiz
Adı
şahin
Soyadı
şahiner
kuşun kuyrukdaki uzun tüyleride dökülmüş gibi inşallah french molt değildir. bide kanadındaki tüm tüyler dökülmüş. Ayrıca french molt hastalığı kanamalı olur.

FRENCH MOLT (FRANSIZ TÜY HASTALIĞI)
Bahsi gecen hastalık genelde genç muhabbet kuşlarında görülür,hastalık tüylerinin dökülmesi yeniden çıkması ve dökülen tüylerin dip kısımlarında kanama olmasıdır.Genelde kanat uç tüyleri ve kuyruk tüylerinde dökülmeler oluşur,düşen tüylerin yeniden çıksada bu bir aslında virüsdür.

Başlıca nedenleri...

Klinik bulgulara göre genellikle 5-6 haftalık mubişlerde görülmektedir.İleri düzeylerde şiddetli bölüm ise tüylerin büyük bir kısmı dökülür veya tamamı dökülür hasta kuşlar dökülen tüylerin çıkmaması neticesinde uçmayınca genelde yürür ve sürünür duruma düşer bu hastalık diğer kuşlara bulaşıcı değildir.

Mikroskopik dermatit hiçbir kanıt yoktur ve bulunamamıştır ama araştırmalar neticesinde uills keratin azlığı quills vasküleri nedeni ile kanamalar oluşur.

Sebebleri...

Genlerden oluşan bu hastalık anne babadan gecer veya yumurtada iken ama mevsimsel ama ortamın hijyenik olmaması nedeni ile bu hastalık genlerinde ortaya çıkabilir,bu hastalığın asıl sebebi kök hücrelerin sağlam olmaması bu rahatsızlık bazı çiçek hastalılarının kalıntısıda olabilir.Erken tesbitlerde bu hastalığın ortadan kaldırılması mümkün görünüyor ama sıkı bir diyet olması gerekir.Esasen esansiyel amino asit eksikliği olduğu için köklerde sağlamlık görülmemektedir.

Metionin toksik maddelerin düzeylerini düzene koymak gerekmektedir bunun için uluslar arası veterinerler birliği kanatlı tıp kitabında düzeyli ve dengeli beslenme ile bu köklerin güçlendirilmesi gerekmektedir,bu süreç 9-ila 12 ay sürebilir .

Unutmayın bu hastalığı tanımsal olabilmesi için veteriner kıliniklerde test edilmesi gerekir kesin bir ilac tedavisi yoktur ancak bazı metodlarla kök hücrelere uyarıcı ve ek besinlerle destek verebilirsiniz.

Destekleyici ek besinler...

Susam, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, Brezilya fıstığı, balıkyağı , haşlanmış yumurta, gibi besinler verilmesi gerekir.Önemli miktarda ıspanak, patates ve haşlanmış mısır da verilebilir.Bu verilen gıdalar amino asit açısından zengindir bu nedenle dengelemek gerekmektedir.

Kafeslerde hijyen çok önemlidir,umarım verilen bilgiler fayda verir ve yine umarım ki bu tür hastalıklarla karşılaşmazsınız... (alıntı)

umarım bu yazı yardımcı olur

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
Şahin ŞAHİNER' Alıntı:
kuşun kuyrukdaki uzun tüyleride dökülmüş gibi inşallah french molt değildir. bide kanadındaki tüm tüyler dökülmüş. Ayrıca french molt hastalığı kanamalı olur
hadi buyrut iki ustanı cevaplarında tezatlık şimdi kanamalımı kanamasızmı ? bu konuyu çözmemiz lazım

sahin51

Takipçi Üyemiz
Adı
şahin
Soyadı
şahiner
estağfurullah ben ustad değilim :) de bu hastalığı iyi biliorum sadece o yüzden net konuşuyorum hocam yukarda yazı paylaştım okursanız yardımcı olur

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
Şahin ŞAHİNER' Alıntı:
estağfurullah ben ustad değilim :) de bu hastalığı iyi biliorum sadece o yüzden net konuşuyorum hocam yukarda yazı paylaştım okursanız yardımcı olur
valla hocam heralde bu sorun zamanla belli olacak muhtemelen de sonu belli artık erkek yanlızlığa kendisini alıştırması lazım desenize

sahin51

Takipçi Üyemiz
Adı
şahin
Soyadı
şahiner
hocam bana french molt gibi geldi çünkü bende 7-8 tane bu hastalıkda olan kuş var aynı onlar gibi. Sanırım 1-2 ay içinde belli olur herşey ki inşallah ben yanıılıyorumdur. ama eğer french moltsa çiftleştirmeyin çünkü yvrularda aynı hastalıkla doğar

ongbak

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
aydın
Şahin ŞAHİNER' Alıntı:
hocam bana french molt gibi geldi çünkü bende 7-8 tane bu hastalıkda olan kuş var aynı onlar gibi. Sanırım 1-2 ay içinde belli olur herşey ki inşallah ben yanıılıyorumdur. ama eğer french moltsa çiftleştirmeyin çünkü yvrularda aynı hastalıkla doğar
Anladım şahin bey zaten çiftleşecekleride zor halen ses seda yok muhtemelende menapoza girdi galiba neyse dediğiniz gibi bakıcaz artık inşallah kurtulur ama pek de ümidim yok hani ecelini beklicez artık

sahin51

Takipçi Üyemiz
Adı
şahin
Soyadı
şahiner
Mehmet AYDIN' Alıntı:
Anladım şahin bey zaten çiftleşecekleride zor halen ses seda yok muhtemelende menapoza girdi galiba neyse dediğiniz gibi bakıcaz artık inşallah kurtulur ama pek de ümidim yok hani ecelini beklicez artık
jumbolarda çiftleşme zor oluyor bnim arkadaşım 10 aydır bekliyor hala çiftleşmediler :) ayrıca inşallah kurtulur. benimde var işte dediğim gibi 7-8 tane ayrı tutyorum hepsini ayrı bakıyorum yazık sonuçta o da can.

konviva

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
KONUK
Abi bu french molt mu değil mi diye gözle anlamak zor çünkü tüyede girmiş olabilir benim bi tane kuşum aynı böyle tüy dökmüştü veteriner veteriner gezdim biri stres yoluyor dedi biri parazit dedi en son bi üretici abi sağolsun bu kesin hasta dedi. Nasıl anladı diye sorarsan senin kuşunun kanat tüy vakası kızın yüzünden olmuş olabilir bunu anlamak kolay kuşunu eline al kanat ya da kuyruk tüyünden bi tanesini çek (uzun olması tercih ediliyormuş) tüyün en dibindeki şeffaf tüp gibi yapının içinde kurumuş kan varsa hastadır değilse parazit veya tüye girmiştir bunun çaresi var tabi ki ama hastaysa maalesef çaresi yok. French molt hastalığı protein hastalığıdır kuşun tüy diplerindeki protein yapı zayıfladığı için tüyler dökülür çıkar ve tekrar dökülür. Genelde kanat uç tüyleri ve kuyruk tüyleri en başta dökülen yerler bu yüzden bu hayvanlar uçamaz sadece zıplarlar. Sen söyledigim yolu bi dene ona göre besin takviyesine veya ilaç tedavisine başlarsın. Bu arada bu hastalık normal yolla geçmez ama ciftlesmede geçer benim fikrim de eşi ayırman olur geçmiş olsun