Jumboydu değildi olayına açıklık getirelim artık...

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Sevgili arkadaşlar,
Şu sıralar çok fazla jumboydu değildi yorumları dolaşıyor.Konuya sebep iki arkaşı da tanımam.Hadiseyle ilgili yorum yapmayacağım.Ancak hepimiz aynı yollardan geçtik.

Zamanında bu konuyu hazırlamıştım.

http://www.muhabbetkusuureticileri.org/tr/Forum/index.php?action=post;topic=2349.30;num_replies=41

Bir kez daha okuyun isterseniz.Daha öncede başka bir arkadaşa yazdığımda belirttiğim gibi bu işe son noktayı federasyon koydu.Sınıflandırma gayet açık

show muhabbet kuşları http://www.tkkkf-formlar.com/tkkkf/form_snf_list.php?tur=I
küçük muhabbet kuşları http://www.tkkkf-formlar.com/tkkkf/form_snf_list.php?tur=J

Yaptığı en güzel şey ise jumbo ön adını kaldırmak oldu.Jumbo ön adı eğer kalsaydı ebat sıkıntısı devam edecekti.Yok benim kuşum şu kadar santim dolayısı ile jumbodur o diyecektiki benimki ama ona göre kalıplı falan filan.Hadise uzayacaktı Hollandaydı Çekoslavaktı diye.

Peki nedir show olayı.Aslında keşke yarışmalara katılsanız derece alan kuşları izlesenizde show olayını anlasanız.Bu konuları hakemlerlede konuşuyoruz.Show kuş her zaman en ebatlı kuş değildir.Duruş ,görünüş, sağlık, makyaj, tüy hatası vs yönlerden kuşları değerlendiriyorlar ve her zaman en ebatlısı derece almıyor.Mesela son Konya yarışmasında kuşlarımdan ikisi çok çok iri olmasına rağmen tüneğe çıkmıyor diye elendi.Tüneğe çıkmazsa hakem derecelendiremez tabiki.Ancak ebatça daha ufak olanı 2. oldu.Adam gibi duruyordu yerinde.

Peki yarışmalarda böyle ama besleyiciler arasında nasıl olmalı.Öncelikle şunu bilmeliyiz.İki çeşit kuş var.Küçük ve show olanı.Show kuş beslemek istiyoruz.Ancak nasıl seçilir bilemiyoruz.Aslında bu zamanla kazanılıyor ve kümesinizde nasıl vasıf bulundurmak istediğinize bağlı olarak ve maddi gücünüzle ilintili olarak değişiyor.Çünkü şu kuş showdur şu değildir şeklinde katı kurallar içeren bir literatür yok ve alırken bunu kendi içgüdülerinizle beğenilerinizle yapacaksınız.1.000 tl verip aldığınız kuşta olabilir.100 tl verip aldığınız kuşta olabilir.Peki pahalı olan ucuz olandan ebatça kat kat büyükmüdür her zaman .Elbette değildir.
Resesif parçalı yada spangle kuş alırsınız fenotipi gereği diğerlerinden ebatça vasıfsız ama renk ve desence 10 kat vasıflıdır.Düşünmeden alırsınız.Şimdi jumbo beslememişmi oluyorsunuz bu durumda.Aksine show kuşu besliyorsunuz.Yani jumboda yada daha akıllıca tabirle show kuşta ebat olayına ne kadar takılırsak o kadar doğrudan şaşıyoruz.

Peki mesela hem parçalı hemde ebatlı kuş olunca ne oluyor efendi derseniz; ebatça büyük ancak renkçe alımsız yada ebatça küçük renkçe alımlı kuş beslememiş oluyor hem ebatça hemde renkçe vasıflı kuş beslemiş oluyorsunuz.Ha böyle bir kuşu alırken çok paraya alabilecekken satarken çok paraya satabilirsiniz.

Daha öncede belirttim şu Hollanda yada Çek kuş diye tabir edilen kuşların ara kuş olduğunu.
Bu iki terim o kadar çok gündemde kaldıkı show kuştan uzaklaştık.Arkadaşlar alırken bakarsınız zaten kuşun kendisinden yada satıcının istediği fiyattan anlarsınız.Şuan aktif konular içerisinde arkadaşlardan biri herkes hayırlı satışlar diliyor ama kuşun Hollanda demiyor diye.
Arkadaşlar mesela şu son Mesut beyin sattığı kuşlar içinde dişinin durumu belli ve Mesut beyin istediği fiyat belli.Kuşla fiyat zaten birbirine uyumlu sorun yok yani.Zaten o erkeğin yanına benzer bir dişiyi koysadı oda zaten iki kat fiyat isterdi.Mesut beyin o kuşları jumbo diye satmasıda normal çünkü halen şu show  kavramı oturmadıkki bende bile yeni yeni oturuyor. Satışına show kuş başlığı ekleseydi;bakılırdı kuşun durumuna sonra bakılırdı istediği fiyata kimisi derdiki bu kuş show bile değil kimisi derdiki show ama ancak şu kadar eder.

http://www.muhabbetkusuureticileri.org/tr/Forum/index.php/topic,8692.0.html

Ben hemen fikrimi beyan edeyim.İstediği rakam bu kuşlar için uygun.O parayı erkek kuş için vermiş sayarsınız kendinizi ve o kuştan çıkacak ve taşıması muhtemel iyi kanları değerlendirip show yavrular almaya çalışırsınız mesela.Yada dişi altına başka yumurta çeker bakıcı kullanırsınız.

Benimde yorum yazdığım başka bir ilan var bu aralar birde ona bakalım izninizle...

http://www.muhabbetkusuureticileri.org/tr/Forum/index.php/topic,8504.msg116909.html

Oğuz beyin sattığı kuşlar için istediği rakam Mesut beyin istediğinden fazla.Fazla ama bu kuşlarda bunu hakediyor.Spangle sınıfın iki güzel temsilcisi.Boylu hayvanlar değil ama dolu hayvanlar.Spangle olupta kanından ötürü uzunlamasına giden kuş yokmu var.Şimdi onlar show kuşta bunlar değilmi.Tam aksine ikisi de show kuşlar.

Peki gelgelelim hangi kuş 500 lira 1000 lira eder olayına al sana başka bir kuş.

Ebatça renkçe makyajca harika bir kuş.Bu kuşa bu paralar verilirmi evet verilir.Peki bu kuştamı show kuş elbette show kuş.İyi kuş iyi para der dururuzya o cümleden hareketle iyi show kuşta iyi para eder...

Arkadaşlar jumboydu değildi hadisesine  dilim döndüğünce açıklık getirmeye çalıştım.Bir makaleyle daha besleyicilere yardımcı olmaya çalıştım.Özellikle belirtmeliyimki yorumlar tarafıma aittir.Eleştiriye açıktır.Cümlelerimde ismi geçen kişileri tanımam,ismi geçmeyip atıfta bulunduklarımıda tanımam ve anlayışları için şimdiden teşekkürlerimi  sunarım.

Saygılarımla,
Gürkan ÖZTÜRK

emreemre123

Üyemiz
Adı
EMRE
Soyadı
ARIÇ
Abi senin meslek ne köşe yazarlığımı :D bir olay ancak bu kadar güzel bu kadar örneklerle iç içe anlatılabilirdi ben haddim olmadan yazmış olduğun yazıya 10 üzerinden 10 veriyorum paylaşımın ve biz yeni başlayanları aydınlattığın içinde çok teşekkür ediyorum...

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
Gürkan bey güzel açıklamışınız vakit ayırdığınız için teşekkürler

Gökhan YILMAZ

Uzman Üyemiz
Adı
Gökhan
Soyadı
YILMAZ
Paylaşım için teşekkürler.
Gerçekten yazıyı baştan sona okuyunca deneyimlerin su üstüne çıktığını anlamak mümkün  ;)

Refik Türk

Takipçi Üyemiz
Adı
Refik
Soyadı
Türk
Gürkan tebrik ederim söylenecek söz yazılacak kelime kalmamış.... alkisd  alkisd  alkisd

Rovdy

Uzman Üyemiz
Adı
SADA
Soyadı
BDSDASDS
gürkan bey açıklayıcı anlatımınız icin cok teşekkür ederim gercekten 1 defa okunupta direk hafızaaya kazına bilecek sekilde yazmıssınız tekrar teşekkür ederim paylaşım harika