Değerli arkadaşlar,
Uzun zamandır hiç bir konuda polemiğe girmedim. Cahil insanlara laf anlatmaya çalışmaktan çok sıkıldım ve bıktım. Beni yakından tanıyan bilen bilir. Kendimi hiç bir zaman ben böyleyim şöyleyim diye övmedim. Kimseden nokta kadar beklentim çıkarım olmadı.Herzaman hedeflerim oldu. Bu yazıyı yazma sebebim değerli jumbo seven insanların bir nebze olsada bilinçlenmesidir. Başka hiç bir art niyet yoktur. Salih beyin yazdığı yazı gibi çok yazı gördüm. Jumboya para hayalleri ile giren daha sonra batan çok insan gördüm,( Sitede eski olanlarda görmüşsünüzdür.)
Ben çok yatırım yaptım. Çok paralar harcadım. Büyük emekler ve fedakarlıklarda bulundum. Benim herzaman amacım ülkemizin dünyada küçümsenen ülke konumundan çıkmasıdır.Ben çok milliyetçi biriyim. Öncelikle insanların mantalite ve düşüncelerini tamamen değiştirmesi gerekli. Show kuşları çok nazik ve özel kuşlardır. Her kuştan damızlık olmaz. Bu kuşlarda soy çok önemlidir.Defalarca gördüm kocaman kuşların altından kırık kuşların çıktığını bunun nedeni bilinmeyen geçmiştir. Soyu kümesi bilinen kuşlar herzaman sizi taşır. Siz ne yapmak istiyorsunuz bunu bilmek gerekli. Benim gördüğüm bir konuda sadece ülkemizde bu. Bebek istemek , avrupada veya dünyada yetiştiriciler bu kuşları 6- 8 aylık olmadan elden çıkarmamaktalar. Bunların nedeni kuşların değişmesi ve yarışma vasıflarını tamamen yansıtmasıdır. Show kuşları 2 dönemde çok güzeldirler. Birincisi Bebeklik dönemleri, ikincisi ise Yarışma ve damızlık yani yetişkinlik dönemleri. 1 yaş ve üzeridir.
Para hayalleri kuran kişiler üretimden uzak dursunlar. Birincisi kuştan para kazanılmaz bunu bilin. Takımını 500 tl ye satığınızı var sayalım. Kira, Elektirik,Su,Yem+Mama Bu yazdıklarımı başlık altında açarsak eğer Mama . Haftada benim 50 takımlık kuşlarım 5 kg kova bitirmekteler. Bu mamaya yumurta havuç vb. giderlerde eklenir. Haftada 35 adet yumurta kullanıyorum. Benim kümesimin aylık en düşük masrafı 1000 Tl'dir. Bu aylık tüketim artımına göre 1,500 Tl leri bulmakta.
Bir yerleden geliyor fakat gelen para aynı hızla giderlere gidiyor. Sezonun ilk ağızında 110 tane yavru aldım. Hedefim bu sezon 350-400 yavrudur. Bu kuşlar tavuk değildir, altında yumurtalmıyorlar. Avrupadaki üretici aşkı yerli üreticiye yapılan saygısızlıklar cahilce hunharca yapılan bilmeden her yerde boş boş konuşan insanların bu camiadan el birliğiyle uzaklaştırmak gerekldir. Avrupadaki adamlardan kuş almak o kadar kolaymı gidin almayı deneyin . TOP QUALTY diye sorun. Size 1000 € dan aşağa fiyat vermezler ve satmazlarda. Bilmeyen arkadaşlar TOP QUALTY dediğimiz kuşlar resimlerini facebook hesaplarında paylaşan ve o kuşları 150 tl ye almak isteyen neyin kafasında olduğunu çözemedğim insanlardır.
Ferariyi şahin parasına kapatamazsınız. Avrupada ki üreticilerle konuşuyorum. Portekiz ve İrlandadaki bazı arkadaşlarla sohbet ettim. Petsoptan 65 € ya aldığı kuşlar AZ bilezikli ve Christian Back, Rolf Amtor, Josef mannes(jo mannes) gibi adamların kuşları. Türkiye'ye göndedikleri kuşlara bakıyorum ve arada uçurumlar var bilinçlenelim arkadaşlar kör dövüşü yapmayın. Amerikayı tekrar keşfedemezsiniz. Kasa kuşu ithal avrupanın çıkma çöpüyle ne yarışmalara katılabilirsiniz nede kendinizi tatmin edebilirsiniz. Türkiye'de çok çok iyi kuşlar var gözlerimle gördüm. Çok büyük paralar yatırım yaptık. Ve şükürler olsun yuvalıkların kapaklarını açınca karşılığını alınca gurur duyuyorum.
Kuştan anlamayan bilmeyen bu işi yapmak isteyen hevesli arkdaşların hep hatası 50-100 tl hesabı yaptıkları içindir. Ucuz kuş diye aldığınız avrupada adamın birinin deneyip üretimde başarısız olup veya hastalık evresine başlayan veterinerlerin elden çıkarma emri verdikleri kuşlardır. İyi kuş avrupadada iyi para Türkiyede de ,antartikadada avusutralyadada dünyanın heryerinde böyle. Bu yazdıklarımdan inşallah bir şeyler çıkarabilirsiniz.Yurt dışına kuş satan ilk yetiştirici benim sanırım bunuda bilinmesini isterim, Siz işinizi iyi yaptığınızda ciddiye aldığınızda zaten herşey otomatikmen olacaktır. Allah a sükür yapamıyacağım hiç bir işin altına girmedim nede sözünü vermedim. SÖZ benim için paradan puldan önemlidir.
Nasıl eşleme yapılacağını bilmeyen üretiği kuşun rengini bilmeyen kişilerin bu işlere hiç girmemesi en hayırlısıdır.Bize para oluk oluk akmıyor. Biz kuşlardan çok zengin değiliz. Bunları bilin. Ben bir defa daha söylemek istiyorum. Bütün arkadaşlara oturup anlatırıyım kuş seçimi eş seçimi tedaviler. Yeterki artık bazı şeyler değişsin. Kendisine saygı duymayan kişilerin hayvanlara hiç duymasını beklemem onlara bakınca üçün beşin hesabını yapanlar hariç. Üreticilere saygı duyalım. Yerli besleyen de üreticidir jumbo besleyende üreticidir . EMEĞE SAYGI...
SAYGILARIMLA
GÜRAY ÖZKUL
www.gurayozkul.com