kalamar kemiği,gaga taşı ve mineral blok aynı şeyler midir hepside farklı mıdır

eskici

Takipçi Üyemiz
merhabalar..
bugun mübişlerime yem almaya gittiğimde mineral blok ve gaga taşı almak istedim markalarını seçerken kalamar kemiğini gösterip bu bende var kafesinde asılı diyince satıcı ''abi o zaman bunlara gerek yok(mineral bloğu ev gaga taşını kastederek) aynı şeyler bunlar'' dedi ..
sizce üçü de aynı şeyler midir..

gaga taşı :

mineral blok:

kalamar kemiği:

erhankiret

Uzman Üyemiz
Adı
erhan
Soyadı
kiret
Aslında tam olarak da aynı sayılmaz hepsi kalsiyum mineraller açısında önemli ürünler ancak kalamar kemiği doğal olduğu için üçü arasında ben onu tercih ederim ilk resimde ki gaga taşı denen taş bildiğimiz inşaat alçısından yapılır onda da kalsiyum vardır ve günay abinin dediği ve benim çok hoşuma giden o laf kuşlara gaga taşı verdim ama yanında hilti vermem de gerekiyormuş :)

ikinci resimde ki mineral blok gene alçı ve grit kum karışımından yapılıyor onda da kalsiyum vardır petshoplarda satılan ürünlerin yapılışı basit olarak bu şekilde ama siz kendinizde evde bunları yapabilirsiniz hemde çeşitleri çoğaltarak.

Bende gaga taşını kendim yaparım kalamar kemiğini toz haline getirip içirisine bir kaç çeşit kum ve grit ilave ederim bir miktarda kil bir kaç kez dişçi alçısı kullandım ama sonradan öğrendim ki dişçi alçısında silikon varmış inşaat alçısı hala uygun gözüyor şuan için.bu karışıma su yerine maden suyu kullanarak harç kıvamını oluşturup buzluk kalıplarına döküyorum donmadan önce de telleri taktın mı olay tamamdır.

hasan4022

Uzman Üyemiz
Adı
HASAN
Soyadı
YILDIZ
Ucude farkli maddelerdir ucununde gorevi farklidir ancak kendi tavsiyem mineral blok varsa gaga tasina gerek yok lakin kalamar kemigini sakin eksik etmeyin kafesten

eskici

Takipçi Üyemiz
Bu da demek oluyor ki üçünü de kafese asmaya gerek yoktur.kalamar kemiği doğal olduğu için sadece o yeterlidir diyoruz doğru mu.. :)

erhankiret

Uzman Üyemiz
Adı
erhan
Soyadı
kiret
kalamar kemiği olmazsa olmazdır zaten mineral blok da içerisinde ki kumlar dolayısıyla mineral açısından önemli ikisini kullanmanız bencede yeterli hasan beyin de dediği gibi gaga taşına pek gerek olacağını sanmıyor bu ikisi olduktan sonra.

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
3ü de farklı şeyler. Gaga taşı bence o kadar lazım değil ama mineral blok ve kalamar kemiği önemli. Gaga taşının işini mineral blokta görüyor.

eskici

Takipçi Üyemiz
teşekkür edeyim yanıtınız için.mineral bloğu raftan almaya yöneldiğimde ''bu muhabbet kuşu için değil gagasını kırar abi papağanlar için bu''dedi ve bıraktım..içimden de ne alaka acaba diye düşünmeden de edemedim :)

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Günay abiden al bence abi. Petshoplardakinden 1000 kat daha iyi. Link:http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,10257.0.html

hasan4022

Uzman Üyemiz
Adı
HASAN
Soyadı
YILDIZ
İlk defa duydum bole bisey mineral blok niye papagan icin olsunda muhabbet icin olmasinn

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
daha evvel de bu soru sorulmuştu ama arayınca yazmış olduğum cevabı bulamadım...o yüzden yorum yazmak istedim.

Ayni şeyler değildir...sebebi her üçünün hem fiziksel hemde kimyasal yapı olarak farklı olmalarındandır...bu onları ayni olmaktan çıkarıyor. Kalamar kemiği dediğiniz gibi doğal bir kalsyum kaynağıdır + olarak da doğal iyot içerir, ama kuşun gagasını törpülemesi için de çok zayıftır (üçüncü resim). Doğadaki kuşlar genellikle gagalarını dere yataklarına su içmeye indiklerinde sert dere taşı ve çakıllarına sürterek törpüler (şekil verir ve temizler). Kafeslerde bunu yapabilmesi için gaga taşı denilen şey icat edilmiş (ikinci resim). İçindeki alçıdan dolayı kalsyum içerir ama iyot gibi mineral içermez. Gaga taşının grit içerikli olmasının sebebi hem pürüzlü bir yüzey yaratmak hem de ayni zamanda kum taneceklerini yiye bilme olanağı sunmak.  Bazı markalar sonradan  hadi sadece gaga törpülemeye değil de biraz besin değeri de olsun demişler ve içine vitamin ve mineral gibi bazı ek besin maddeler ilave edilmiş. Markalar ürünleri geliştirerek içinden grit bölümünü çıkartıp mineraler eklemişer ve adına Mineral Blok demişler. Bunların bazıları iyotlu mineral blok olarak bildiğimiz, sadece alçı ve potasyum iyodür den oluşan mineral bloklardır (birinci resim). Kalsyum ve iyot içerirler, birnevi kalamar kemiğinin görevini üstlenir, ve ayni zamanda gagayı da şekile sokar.

yani sonuç olarak her üç ürün de bulunması şart değil ama 2si şart, bunlar kalamar kemiği + gaga taşı olarak olabilir, mineral blok + gaga taşı olarak olabilir, veya kalamar kemiği + mineral blok olarak olabilir. Her üçünü kullanılmasında da sakınca yok, aksıne faydalı, kuş ihtiyacı olan hangisi ise ondan dilediğ zaman tüketecektir. Benim kafeslerimde bulunanlar - gaga taşı (2 çeşit) + kalamar kemiği + kuş kumu

Mehmet DEMÜRBÜLEK

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
DEMİRBİLEK
kalamar kemiği alırken doğal olmasına özen gösterin çünkü sunni kalamar kemiği diyerek sattılan şeylerde var kuşlar akıllı onları fazla yemiyorlar ama doğal olanına bayılırlar.

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Dogal her$ey iyidir, ... oturduklari cubuklar dahi odundan ise daha iyidir, hele tir tirli olanlar var, yani düz degil, ... agizlarinida oraya sürtüp temizliye biliyorlar, tirnaklar o kadar uzamiyor, uzasada sürte sürte öyle kaliyorlar, ... yani o kadar kesmeye gerek yok, ... kalamar kemigi yumurta dönemi icin bazi ku$larda yumurtayi cikaramama sorunu dogurtabilir, son zamanda bu haberleri cok duyar oldum, ben 2 yildir vermiyorum, ... pek vermeyide dü$ünmüyorum, ... hepsi ayni olsa o kadar ce$itde olmaz, siz asin kafes teline, giden gider, kemiren kemirir, yanina varmiyanda varmasin, zorla alip oraya sürtecek halimiz yokya, ... yavru döneminde di$ilerin kemirme ali$kanligi dahada artar, ... saldirganliktan tutun, gagagi ugra$tiracak bir$eyler ararlar yumurtlamadan zaman buldukca, ... kendi yumurtasini bile yiyen olur, ... mineral ve calsiyum eksikligi icin, ... yani akila gelmiyen ba$a gelir olur, ... kaliteli yem verin ve rahat edin, ... insanlardada oldugu gibi, aclik insaninda, hayvaninda ba$ina hertürlü felaketi getirebilir, ... dillerini bilmiyoruzki dinliyelim, fakat neye ihtiyac duyduklarini onlari daha satin almadan ögrenirsek, onlari aldiktan ve beslemeye karar verdikten sonra onlarda daha rahat ve saglikli olurlar, bizde böylelikle onlara harcadigimiz vakiti bo$a harcamami$ oluruz, ...

Burda soruya cevap aramak degil, resimlere bakmak daha güzel bence, kimde ne var, ... herkes güle güle beslesin elindekini, ... ama bilincli, ...

Önce kafayi yormak gerek, ve sonra cüzdani, ... tersinden degil, ...  ::)

rotfl

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
dediğiniz gibi herşeyin doğalı daha iyidir, besleme diyetinden tutun, habitat ve yaşam alanına kadar herşeyi mümkün olduğunca doğal olmasına özen göstermek gerek. Kafeslerdeki ve salmalarımdaki tüm tünekleri 3 yıl önce doğal ağıçtan yaptım, bunlar için okaliptüs ağacı kullanmayı tercih ettim.

(resimlerin daha fazlası burada - http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,12872.0.html)

50 çift kuşum besliyorum, herbirinin ayrı huyu ve alışkanlıkları var. Kimisi gaga taşlarına daha çok ilgi gösterirken kimisi kalamar kemiğini daha çok seviyor. Bu nedenle bizlere düşen onlara bu imkanları sunmak...kullanmasını da artık kendilerinin ihtiyaç ve keyiflerine brakmamız gerekiyor. Birkaç çiftim tam birer inşaat ustası gibi kalamar kemiği olsun gaga taşı olsun ne varsa 2 günde un-ufak edip tavaya döküyorlar. Bu davranışlarını sorun etmiyorum...genellikle dinlenme zamanında bunu can sıkıntısından yaptıklarına bağlıyorum. Yumurta veya yavru varken buna benzer şeyler yapmaya zamanları pek kalmıyor.